MRAČNA TAJNA IZBORA: Otkrivamo šta čeka STRANKE koje su u DUGOVIMA DO GUŠE!

Iako su pojedine političke partije bukvalno bankrotirale, za izbore su naravno spremne. Novac može da se nađe za predizbornu kampanju od članova, simpatizera, ali da li je on dovoljan za dobru kampanju?

  • 1

U Srbiji su aktuelna tema vanredni parlamentarni izbori, koji bi mogli da se prema izjavama funkcionera održe na proleće sledeće godine. Osim što su stranke spremne, barem tako kažu, za još jednu izbornu trku, to treba da se plati, a kampanja košta, pritom su budžeti pojedinih stranaka presušili, a računi su u blokadi. Telegraf.rs je istraživao kako će se stranke koje su u DUGOVIMA DO GUŠE finansirati, ukoliko dođe do parlamentarnih izbora?

Profesor FPN-a Zoran Stojiljković kaže za Telegraf.rs da su se stranke mnogo istrošile još na prošlim izborima, ali ako se pogleda, manje stranke imaju dugove još iz 2012. godine.

KO PREŽIVI, NEKA PRIČA: Srpske partije u DUGOVIMA DO GUŠE izlaze na IZBORE!

- I za ove izbore stranke će dobijati novac iz budžeta, u skladu sa snagom u parlamentu i onako kako to zakon uređuje. Na izborima 2014. godine DS, i na primer URS, dobile su dva puta manje sredstava nego na prethodnim izborima, tako da za ove, ukoliko ih bude, videćemo koliko će uložiti u kampanju - objašnjava Stojiljković.

FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK

Naš sagovornik kaže da stranke ne mogu dodatno da se zadužuju, ukoliko nisu vratile kredite, odnosono, neće moći da računaju na neka dodatna sredstva, osim od članova, simpatizera.

-  One partije koje su dobro pozicionirane, mogu i da dobiju neki prilično veliki kredit, ali manje partije, posebno sa istrošenim budžetom stranke, ne mogu da obezbede sebi neka velika sredstva. Svakako da je sam odnos snaga stranaka različit, i od toga zavisi koliko će novca imati za kampanju, i kakva će ona biti - kaže Stojiljković.

Stojiljković dodaje i to da finansiranje zavisi i od toga kakvo je jezgro stranke.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

- I neke po trenutnoj snazi manje stranke, ako imaju tvrdo stranačko jezgro, mogu se izboriti sa finasijama, ali opet ta sredstva ne mogu imati onaj nivo, kao što je u slučaju velikih stranka, odnosno onih koje su na vlasti - smatra naš sagovornik.

SRBI U MARTU IZLAZE NA IZBORE? Evo za koga će sve narod moći da glasa

Stranke koje su u kreditima ili čiji je račun blokiran, kredit naravno moraju da vrate, ali postoji mogućnost produžetka roka vraćanja.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Veliki broj poslanika, moć stranke u parlamentu određuje i to koliki će biti kredit. Samim tim, to je i garnacija da će stranka vratiti kredit - zaključuje Stojiljković.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    25. avgust 2015 | 03:48

    Što od tih para nenaprave kuće zgrade da siromašan narod ima da se smesti pa ispred tih kuća ili zgrada stavi svoju reklamu za stranku kako su učinili dobro delo (A IMA TOLIKOG NAPUŠTENOG ZEMLJIŠTA DA SE OD NJIH PRAVE DEPONIJE)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA