Evo šta je sve Vučić rekao o značaju razvoja energetskog tržišta u regionu

Na skupu održanom nakon Bečkog samita, premijer je ocenio da je proces evrointegracija izuzetno značajan za Srbiju i u tom smislu podvukao da je Srbija bila među onima koji su prvi potpisali ugovor o formiranju Energetske zajednice

  • 41

Otvaranje i razvoj energetskog tržišta veoma su važni za energetsku stabilnost ne samo Srbije nego i čitavog regiona, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić na skupu povodom 10. godišnjice Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope.

Vučić i Nuland: Srbija ima čvrstu podršku na putu ka EU

Na skupu održanom nakon Bečkog samita on je ocenio da je proces evrointegracija izuzetno značajan za Srbiju i u tom smislu podvukao da je Srbija bila među onima koji su prvi potpisali ugovor o formiranju Energetske zajednice.

Navodeći da ta zajednica predviđa i prilagođavanje nacionalnih strategija u cilju razvoja i promocije ekonomskog i ekološkog razvoja u oblasti energetike, premijer je konstatovao da je Srbija među vodećim zemljama na polju energetike u regionu, ali i upozorio da tu oblast nije lako razvijati po standardima EU.

Otvaranje i razvoj regionalnog tržišta je proces koji je počeo i trebalo bi da omogući poslovanje u energetskom sistemu po tržišnim uslovima, naveo je i dodao da je zahvaljujći geografskom položaju prenosni energetski sistem Srbije ključan za dobru povezanost strujom i gasom u celom regionu.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Govoreći o prioritetima premijer Srbije je ukazao na Transbalkanski koridor čijom će realizacijom biti ispunjena tri cilja iz evropskih direktiva, a to su, povećanje bezbednosti snabdevanja, integracija proizvodnje obnovljivih izvora energije i uspostavljanje unutrašnjeg evropskog tržišta.

Kao četvrti u tom nizu od velikog značaja za region Vučić je napomenuo izgradnju 400 kilovoltne trafostanice između BiH, Crne Gore i Srbije...

Kako je rekao, radi se o investiciji vrednoj oko 48 miliona evra, a čija se realizacija očekuje tokom 2018. godine.

Podsetio je da je prioritetni projekt za Srbiju izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, upozorivši da naša zemlja osim snabdevanja iz Beregova nema alternativne tokove snabdevanja gasom.

U tom smislu Vučić je obraćajući se visokim predstavnicima EU naveo da taj projekat Srbija ne može izvesti sama, bez pomoći EU.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Ugovor o formiranju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope potpisale su, 25. oktobra 2005. godine u Atini, predstavnici Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i privremena misija UN za Kosovo, čime je definisano tržište električne energije i prirodnog gasa.

Ugovorom je stvoren jedinstven, stabilan i regulatorni okvir za prekograničnu trgovinu energijom jer su zemlje potpisnice prihvatile važeća opšta pravila u oblasti energije koja se odnose i na zaštitu životne sredine i konkurenciju.

Kada se Energetska zajednica jugoistočne Evrope (ECSEE) i formalno priključi EU biće stvorena treća najveća energetska zajednica posle OPEK-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) i IAEA (Mđunarodna agencija za atomsku energiju).

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaga

    27. avgust 2015 | 22:14

    Svima nam treba stabilan region,a Vucic se svim silama bori da nam bude bolje.

  • Milos Veliki

    27. avgust 2015 | 22:02

    Srbija nije samo vodeca drzava u regionu po pitanju energetike, nego smo i u drugim oblastima prvi ili na putu da postanemo prvi i vodeci, glavni stub ovog dela nebeske kape. Udostojimo se i pocnimo se tako ponasati. Sledimo ga u njegovim pokusajima da popravi stvar i zajedno sa njim ispisimo jednu lepu stranicu nase slavne istorije. Dopunimo knjigu.

  • Nikolaj

    27. avgust 2015 | 21:06

    Energetika je krupna stvar u celoj EU, nosi veliki promet novca, ali i predstavlja odredjenu sigurnost za clanice koje poseduju jace resurse. Siguran sam da su aspiracije Srbije da pronadje najsigurnije veze za snadbevanje, ali i potencijalni izvoz ako bude viskova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA