OVA MISTERIJA STARIJA JE OD SRBIJE! Srbi su tragali za ovom GROBNICOM, a ona je bila u VELIKOJ SRPSKOJ SVETINJI (FOTO)

U prostoriji ispred, takođe se nalazi još jedna grobnica, za koju se pretpostavlja da je tu sahranjen Kalojan Rusot, koji je prema mišljenju arheologa imao značajan uticaj na dvoru despota Stefana

  • 5

Još od 16. veka trajale su polemike gde se nalaze posmrtni ostaci despota Stefana Lazarevića, odnosno da li je on sahranjen u južnom delu crkve Svete Trojice u okviru manastira Manasija ili u Koporinu.

Danas, tvrdi se sa velikom sigurnošću da se grobnica čuvenog despota nalazi u južnom delu crkve u manastru Manasija, a i Telegraf.rs se uverio u to. Iz manastira su nam potvrdili da baš na tom mestu, u crkvi kada se uđe sa desne strane, počiva Stefan Lazarević.

POČEO PRVI MEĐUNARODNI VITEŠKI FESTIVAL: Vitezovi iz celog sveta prave spektakl ispod zidina "Manasije" (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mesto u crkvi Svete Trojice, gde su otkrivene mošti despota Stefana, prekriveno je mermernom pločom, na kojoj je aranžiran buket cveća, na zidu crkve postavljena je pločica, na kojoj je ćirilicom i latinicom ispisano ime despota Stefana.

U prostoriji ispred, takođe se nalazi još jedna grobnica, za koju se pretpostavlja da je tu sahranjen Kalojan Rusot, koji je prema mišljenju arheologa imao značajan uticaj na dvoru despota Stefana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

SPC je takođe priznala da je mesto gde je sahranjen despot Stefan, crkva Svete Trojice u Resavi.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(M.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaše ime

    4. oktobar 2015 | 15:36

    Starija od Srbije???

  • Cekerevac

    4. oktobar 2015 | 15:34

    Pa taj Armenac Kalejan Rusot.

  • Pitanje?

    5. oktobar 2015 | 00:08

    Godinama smo se klanjali mostima despota Stefana u manastiru Koporin, kod Velike Plane. Od pre dve god. se govori da je on zapravo u Manasiji. Ko je onda u Koporinu? A znamo i da je imao brata Vukana, gde je on sahranjen? DNK je pokazao 99.7% da su mosti u Manasiji direktan potomak kneza Lazara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA