FAŠIZAM NE SME PONOVO POSTATI PRIHVATLJIV! Dačić stao u odbranu vrednosti ANTIFAŠISTIČKE BORBE

- Drugi svetski rat pokazuje razmere zla koje je bila sposobna da učini moćna i tehnološki superiorna država u službi mračne ideologije zasnovane na potiranju ljudskog dostojanstva i principu istrebljenja na rasnoj osnovi - kaže ministar spoljnih poslova Srbije

  • 7

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je važno da očuvamo sećanje na antifašističku borbu u Drugom svetskom ratu i poručio da fašizam nikada ne sme ponovo postati prihvatljiv za čovečanstvo.

 

Dačić je na otvaranju konferencije "Drugi svetski rat: sećanja i javne politike" istakao da su Evropa i svet povratili dostojanstvo, slobodu i pravo na različitost zahvaljujući ishodu antifašističke borbe.

 

- Zbog toga, i nadalje treba da zajedno insistiramo na značaju pobede nad fašizmom, da se potrudimo da on ni na jedan način i ni u jednoj formi ne postane prihvatljiv ni za jednog čoveka - istakao je Dačić.

 

U tome ćemo, kako je naveo, uspeti samo ako istrajemo na očuvanju sećanja na najmračniji period u istoriji čovečanstva i veličanstvenu borbu koja ga je savladala.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Prema njegovim rečima, razmere tragedije koju je izazvao Drugi svetski rat, navele su tadašnji svet da duboko udahne, i da, uprkos ogromnom ideološkom sukobu nakon rata, pokuša da stvori mehanizme koji bi sprečili da se takvo zlo ikada ponovi.

 

- Rezultat ovih napora bilo je do tada neviđeno jačanje međunarodne saradnje i izgradnja sistema međunarodnih obaveza, takvih da se ne mogu tako lako raskinuti ili ignorisati - rekao je Dačić.

 

Kako je podsetio, pre 70 godina stvorene su Ujedinjene nacije, pre 40 OEBS, kao i mnoge značajne međunarodne konvencije poput Konvencije o sprečavanju genocida.

 

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

 

On je izrazio uverenje da su u proteklim decenijama države naučile da "samo zajednički pogled na prošlost može da obezbedi mir i prosperitet u budućnosti".

 

Međutim, iako je pređen veliki deo puta na putu suočavanja sa teretom istorijskog nasleđa, još uvek su prisutni fenomeni istorijskog revizionizma i neonacizma, istakao je Dačić.

 

To, kako kaže, ukazuje da je u pojedinim društvima i nadalje potrebno podizati svest o tome šta su zaista bile strahote Drugog svetskog rata. Najveći neprijatelj sećanja na Drugi svetski rat je neznanje, ocenio je on i dodao da su formalno obrazovanje i školski sistem samo jedan od mnogih faktora koji utiču na formiranje istorijske svesti te da mnogo veći značaj imaju pop-kultura i Internet.

 

Drugi svetski rat pokazuje razmere zla koje je bila sposobna da učini moćna i tehnološki superiorna država u službi mračne ideologije zasnovane na potiranju ljudskog dostojanstva i principu istrebljenja na rasnoj osnovi, zaključio je Dačić.

 

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    8. septembar 2015 | 13:08

    Ko o cemu baba o ustipcima

  • Bobanto

    8. septembar 2015 | 12:57

    A sta je sa nasim fasizmom iz 90-ih koji je sprovodio Slobo sa PS.

  • Nikolas

    8. septembar 2015 | 12:47

    GOSPODINE DACICU POBEDA NAD FASIZMOM I NAKON 70 GODINA SE SLAVI NA ZAPADU SA POVICIMA ZIG HAJLT A KOD NASIH DRAGIH KOMSIJA SA ,ZA DOM SPREMNI , !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA