MAJOR PROTIV ČLANSTVA KOSOVA U UNESKO: UN je neophodna duboka reforma!

Bivši generalni direktor Uneska rekao je da dok je bio na toj funkciji, pet puta je osudio NATO vojnu akciju na Kosovu i dodao da invaziju na Kosovo nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvek može ponovo razmatrati

  • 2

Bivši generalni direktor Uneska Federiko Major oštro se protivi članstvu Kosova u tu organizaciju, ističući da je UN hitno neophodna duboka reforma. Učestvujući na konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj, u Beogradu, posvećenoj globalizaciji, migrantskoj krizi i zahtevu Kosova za članstvo u Unesko, ugledni španski diplomata rekao je da danas, kada se obeležava 70 godina postojanja UN, neprihvatljivo da o budućnosti sveta odlučuje grupa najmoćnijih zemalja.

Major je istakao da je, dok je bio generalni direktor Uneska, pet puta osudio NATO vojnu akciju na Kosovu i dodao da invaziju na Kosovo nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvek može ponovo razmatrati.

- Za Srbiju, ali i svet, važno je da se kaže da svet ne želi plutokratiju, oligarhijsku vladavinu bogatih zemalja - rekao je Major, generalni direktor UNESKO-a od 1987. do 1999. godine.

PROROČANSTVO O KOSOVU KOJE ĆE VAS SLEDITI: Drevni Japanci su ovako govorili o Srbima!

Prema njegovim rečima, UN treba reformisati i zalaganjem da se što pre završi sa vladavinom najmoćnijih, a to su - G7, G8, G20. Sve zemlje u Generalnoj skupštini, a njih je 193 - treba da odlučuju o budućnosti sveta.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Na pitanje da li je moguća reforma Svetske organizacije, kada se Unesko, koji se zalaže za obrazovanje i kulturu, u slučaju Kosova zloupotrebljava za političke ciljeve, uz kršenje medjunarodnog prava, Major je odgovorio potvrdno.

- Kao što smatram da je odluka o priznanju Palestine dobra, ima drugih pitanja, koja se ponovo mogu razmatrati - istakao je Major.

KOSOVO JE DOBILO TRETMAN DRŽAVE U UJEDINJENIM NACIJAMA! Srbija oštro reagovala

Foto: Wikimedia/Радосав Стојановић Foto: Wikimedia/Радосав Стојановић

Major je istakao da se, kada je bio generalni direktor UNESKO-a, duboko protivio stranoj vojnoj akciji na Kosovu. Odgovarajući na pitanje kako bi glasao u Unesku o članstvu Kosova, Major je rekao da nije promenio stavi i da bi odbio, bez svake sumnje.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA