PRIJEM KOSOVA U UNESKO SUPROTAN REZOLUCIJI 1244: Ambasador Čepurin podržao stav Srbije

- Kada govorimo o eventualnom članstvu Kosova u Unesko mi govorimo o pokušajima da se ispolitizuje ova međunarodna struktura. U obrazloženju svog stava podrške Srbiji, Rusija polazi od toga da u skladu sa Rezolucijom 1244 Kosovo nije nezavisna država - naveo je ruski diplomata

  • 24

Ruska Federacija smatra da bi prijem Kosova u Unesko predstavljao kršenje važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

SRBIJA ĆE SE BORITI DO POSLEDNJEG TRENUTKA: Selaković očekuje tešku borbu na sprečavanju članstva Kosova u Unesko!

- Rusija smatra da je stav Srbije zakonit i pravedan i pridaje ovom pitanju veoma veliki značaj. Rusija će podržavati Srbiju u onome što Beograd smatra neophodnim za odbranu svojih nacionalnih interesa - kazao je Čepurin Tanjugu.

On je rekao da se Rusija nikako se ne slaže sa strategijom vršenja pritiska na Srbiju preko Unesko-a, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Ruski ambasador je ocenio da pitanje članstva Kosova u Unesko-u nije jednosmisleno, jer direktno zadire u ingerencije Rezolucije 1244 i bukvalno krši ovu rezoluciju, koju su 1999. godine usvojili svi članovi Saveta bezbednosti UN i koja predstavlja pravni osnov.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

HAŠIM TAČI I ZAPAD SPREMAJU PAKLENI PLAN PROTIV SRBA: Na ove JEZIVE UCENE Srbija NEĆE NIKADA PRISTATI!

- Kada govorimo o eventualnom članstvu Kosova u Unesko-u mi govorimo o pokušajima da se ispolitizuje ova međunarodna struktura. U obrazloženju svog stava podrške Srbiji, Rusija polazi od toga da u skladu sa Rezolucijom 1244 Kosovo nije nezavisna država. Niko nije ukinuo ovu rezoluciju i ona ostaje na snazi u svojstvu obavezujućeg pravnog osnova kosovskog regulisanja - naveo je ruski diplomata .

Čepurin je istakao da ta rezolucija, pored ostalog, predviđa funkcionisanje privremenih organa samouprave na Kosovu pod kontolom tamošnjih međunarodnih predstavnika, saradnja sa kosovsko-albanskim strukturama prema neophodnosti mora da se obavlja preko misije UN, odnosno UNMIK-a.

Ove strukture su važan pravni okvir za sve što se dešava u toj pokrajini.

- Kao drugo, sednice SB UN o Kosovu redovno se održavaju svakih pola godine, poslednji put u avgustu. Ove sednice pokazuju da je situacija na ovoj teritoriji daleko od stabilnosti i mora da ostane pod pažljivom međunarodnom kontrolom - naglasio je ambasador Rusije.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Pored toga, a to je prema njegovim rečima važno upravo u kontekstu Unesko-a, Kosovo je poznato i izdvaja se po sistematskom uništavanju srpskih kulturnih, istorijskih i verskih spomenika na ovoj teritoriji.

- Važno je reći da se to dešavalo uz gledanje kroz prste zvaničnih vlasti u Prištini. Prijem Kosova u Unesko je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i preuranjen je. Pokrajina Kosovo i Metohija, koja je pod upravom UN, ne može da se smatra kao pravno subjektna država i zato ne može da traži članstvo u međunarodnoj organizaciji - smatra Čepurin.

On je istakao da mu se dopada puni slovensko-srpsko grčki naziv Kosovo i Metohija, jer odražava istorijsku suštinu regiona, a prevodi se kao manastirsko crkvena zemlja.

- Takođe, veoma je važno istaći da su ovi pokušaji da se Kosovo progura u Unesko u skladu sa zahtevom Albanije, u suprotnosti sa osnovnim načelima te organizacije. Oni vode do politizacije ove vodeće humanitarne organizacije i narušavaju kulturu donošenja odluka konsenzusom - rekao je Čepurin.

Ruski ambasador je naveo da to može da predstavlja presedan nametanja trenutnih političkih interesa užurbanim glasanjem, a takvi trenutni politički interesi vode do donošenja odluka pod pritiskom bilo kojih svakodnevnih političkih rešenja, dok bi takvi koraci značajno potkopali ugled Unesko-a, a članstvo Kosova bi podrivalo temeljna načela organizacije, koja je glavna u svetu u sferi kulture.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Postoje određene šanse za sprečavanje ove nepravedne odluke. Srbija i njeni prijatelji aktivno rade na tome. Za prijem Kosova u članstvo potrebno je dve trećine glasova učesnika Generalne konferencije i to je dobro poznato u Srbiji. Važno je znati da se računaju samo glasovi onih koji budu glasali za albanski predlog ili protiv njega, dok se ne računaju uzdržani i oni koji nisu učestvovali u glasanju - ocenio je Čepurin.

Ruski diplomata rekao je da je za Srbiju važno da umanji broj onih koji bi glasali za albanski predlog i da poveća broj onih koji bi glasali protiv, podsećajući da u okviru nedavnog glasanja u Izvršnom savetu Unesko-a, suprotno očekivanjima, de fakto većina nije prihvatila zahtev Albanije za prijem Kosova,

- U ovoj dramatičnoj situaciji 31 država od 48 na ovaj ili onaj način nisu podržali predlog da se ovo pitanje uvrsti u agendu Generalne konferencije. Sa naše tačke gledišta određene šanse za blokiranje kosovske kandidature pruža i varijanta koju je ponudio Beograd. Prema ovom predlogu donošenje odluke moglo bi da bude odloženo - objasnio je Čepurin, dodajući da je za to potrebna prosta većina glasova prisutnih zemalja.

Prema njegovim rečima, potrebno je uzeti u obzir da više zemalja, uz pritisak koji se vrši na njih, preferiraju da ne zauzimaju jasan stav po ovom ispolitiziranom pitanju.

- Oni razumeju da bi glasanjem za albanski predlog naneli značajnu štetu svojim bilateralnim odnosima sa Srbijom, a to je od posebne važnosti ne samo za daleke zemlje, nego i za zemlje u susedstvu Srbije, čije je stanovništvo često prijateljski nastrojeno prema Srbima sa velikim interesovanjem za život u miru i saradnji. Kada bi preci ovih naroda saznali kako glasaju vlasti njihovih zemalja, prevrtali bi se u grobu - zaključio je Čepurin.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    7. novembar 2015 | 12:18

    Posto Cepurin kao ne zna sta se desava evo ja cu da mu kazem. Kosovo je nezavisna drzava koju je priznalo vise od pola drzava sveta i ne postoji nacin da se vrati na prethodno stanje,a clanstvo u medjunarodnim organizacijama je samo pitanje vrrmena. Ovaj prodavac magle se trudi da nam sto vise odmogne i po hiljaditi put dokazuje da Rusija nije prijatelj Srbije.

  • Cikiriz Mirjana

    7. novembar 2015 | 13:23

    Boricemo se do zadnje kapi znoja.

  • Boro

    8. novembar 2015 | 12:48

    Dase pistovala rezolucija nebi vecina drzava ni priznalo kosovo...to se sve radi iz interesa*siptari*to amerima debelo placaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA