ĐURIĆ PORUČIO SRBIMA NA KOSOVU: Ne odgovarajte na provokacije albanskih ekstremista

- Ovo terorističko delo je još jedan podsetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u našoj južnoj pokrajini daleko od normalne i standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija da postanu deo Evropske unije - rekao je direktor Kancelarije za KiM

  • 11

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, osudio je incident u Goraždevcu u kojem je rano jutros pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik u centru tog metohijskog sela i pozvao Srbe da ne odgovaraju na provokacije.

- Najoštrije osuđujem jutrošnji teroristički napad albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu u Goraždevcu. Pozivam sve Srbe na Kosovu i Metohiji, posebno naše sunarodnike u Goraždevcu, da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije albanskih ekstremista - istakao je Ðurić.

PALE SRPSKE SPOMENIKE I PUCAJU NA KUĆE! Jeziv napad Albanaca na Srbe sa Kosova

U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju se navodi da su jutros oko tri sata na području Goraždevca nepoznata lica albanske nacionalnosti izvršila više oružanih napada.

Ekstremisti su širom Goraždevca pucali iz vatrenog oružja, srušili spomenik žrtvama NATO bombardovanja u centru mesta, pucano je na kuću u vlasništvu Saše Petrovića, zapaljen je automobil Srboljuba Kolašinca i spaljena je trafika porodice Vuksanović.

Printskrin: Youtube/Eparhija Rasko-prizrenska Printskrin: Youtube/Eparhija Rasko-prizrenska

- Ovo terorističko delo je još jedan podsetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u našoj južnoj pokrajini daleko od normalne i standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija da postanu deo Evropske unije - naveo je Ðurić.

On je dodao da je nedvosmisleni cilj napada zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji kako bi se ono prinudilo na iseljavanje, a „kristalna noć" u Goraždevcu ima sva obeležja terorizma.

BOMBA BAČENA NA SRBE NA KOSOVU: Napad na prodavnicu u Vučitrnu

Ðurić je uveren da velika većina Albanaca na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja u svom okruženju, a da privremene institucije samouprave u Prištini sada imaju priliku da pokažu svoju zrelost tako što će pronaći počinioce tih bezumnih i ničim izazvanih terorističkih akata.

Foto: RTS Foto: RTS

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da na tu situaciju reaguje sa najvećom ozbiljnošću kako bi se izbeglo dalje ugrožavanje bezbednosti Srba i narušavanje krhke stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

To je upozorenje svima koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji podložna destabilizaciji i kakve konsekvence može imati neadekvatno reagovanje na politički ekstremizam dela opozicije u Prištini, koja je šovinističkom retorikom i delovanje od svih nealbanaca napravila potencijalnu metu, zaključuje se iz Kancelarije za KiM.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda

    7. decembar 2015 | 10:40

    Da ne odgovaraju na provokacije? Prvo ovo nisu provokacije, ovo je pokušajn ubistva. Najbolje bi bilo da mirno sede i čekaju šiptare u svojim domovima da ih pobiju, jel da?

  • Srbin

    7. decembar 2015 | 12:35

    Kao pre svega ovo je teroristicki akt! I nemojte vise da osudjujete vec pocnite da se borite protiv toga kao svi u svetu i medijski malo bolje to propagirajte! A ne kako siptari kazu ,, to je uradio malji deca"?

  • Aleksandar

    7. decembar 2015 | 17:42

    Pa dokle vise da cutimo, dokle vise da ne reagujemo? Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA