"SANDŽAK ZASLUŽUJE DA BUDE REGIONALNA AUTONOMIJA": Evo kako muftija Zukorlić vidi status Bošnjaka u Srbiji

- Sandžak je istorijska regija sa veoma izraženim posebnostima i kao takva uspela je, ipak, da preživi sve izazove iako je tokom nekoliko decenija unazad bila izbrisana sa svih geografskih i geopolitičkih karata - kaže sandžaki muftija

Sandžački Bošnjaci ne žele da regionalnu autonomiju ostvaruju ugrožavanjem Srbije ili Crne Gore, kaže sandžaki muftija Muamer Zukorlić koji, kako navodi, nužno prihvata činjenicu da je Crna Gora samostalna država, ali i da se njegov princip o Sandžaku kao regiji i ne deljivoj celini ne menja.

Zukorlić za podgoričku Pobjedu rekao da želi da Sandžaku budu priznate one osobenosti koje mu pripadaju istorijski, kulturološki, geografski i ekonomski.

Zukorlić: Dolaskom SNS-a na vlast pale su tenzije u Sandžaku!

- Sandžak je istorijska regija sa veoma izraženim posebnostima i kao takva uspela je, ipak, da preživi sve izazove iako je tokom nekoliko decenija unazad bila izbrisana sa svih geografskih i geopolitičkih karata. No, s obzirom na ambicije evrointegracija i Crne Gore i Srbije i afirmaciju principa regionalizacije Evrope, razvojne perspektive Sandžaka su nesporne i potpuno izvesne - rekao je Zukorlić.

Odgovarajući na pitanje gđe je u njegovom „sandžačkom konceptu“ Crna Gora, kao država čijem se obnavljanju nezavisnosti javno protivio on je rekao da principijelno, nije mogao niti može podržati bilo koji politički projekat koji cepa bilo koje parče zemlje na kojem živi njegov narod.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

- Drugo načelo je da status Sandžaka bude rešavan kroz dijalog koji će dovesti do dogovora, bez jednostranih akata ili ne daj Bože nekih drugih, radikalnih načina nametanja jednostranih rešenja. Treće načelo je da regionalnu autonomiju ne želimo da ostvarujemo ugrožavanjem teritorijalnog suvereniteta i integriteta niti Srbije niti Crne Gore. Imajući sve to u vidu, pretežni politički, medijski i općedruštveni stavovi koji se formiraju prema meni su neosnovani i pokušaj su zastrašivanja građana Crne Gore, predstavljajući me kao opasnost po tu državu“ - rekao je Zukkorlić.

(Telergaf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • timo

    21. decembar 2015 | 11:56

    Ma ne ... Sto ne trazite da postanete dzamahirija, i u sklopu toga jedan regrutni centar isis-a.. I trazite zabranu upotrebe srpske zastave i himne. Jer je srpska himna jako uvredljiva za vas ex srbe..

  • Furija

    21. decembar 2015 | 12:07

    To je ono kad svima pustamo da rade kako hoce ,madjarima u vojvodini,siptarima na kosovu, sad i ovi hoce drzavu, ova izmisljena nacija, e srbijo jadna li si

  • 1389 patriota

    21. decembar 2015 | 12:01

    Dobićete Autonomiju, kad na vrbu rodi grozdje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA