IZMEĐU DVA BOŽIĆA: Evo koje će pobede i poraze Srbi ZAUVEK pamtiti! (VIDEO) (FOTO)

Godina koja je prošla na političkom planu za Srbiju bila je veoma uspešna, o čemu svedoči i zeleno svetlo za ulazak u Evropsku uniju, odnosno otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja. Evo po čemu ćemo pamtiti 2015. godinu

  • 8

Srbija se u 2015. godini susrela sa mnogim velikim izazovima, ali je prošlu godinu završila slavljenički jer su otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije i EU! Mnogi događaji ostaće upamćeni, a pred nama kao na traci ređala su se velika hapšenja, te je tako pred kraj godine Srbija na delu videla akciju Rezač u kojoj su se mnogi biznismeni, bivši ministri i političari našli "iza rešetaka", procureli su snimci sastanaka Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića, premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je u Srebrenici, a Srbija je ostvarila više diplomatskih pobeda, kao što su one u UNESKO i SB UN!

 

SRBIJA JE KONAČNO MOĆNA DRŽAVA: Ovo su sve VUČIĆEVE POBEDE U 2015.

 

Aktivnostima Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Srbija je tokom ove godine ostvarila značajne rezultate, pre svega u evrointegracijama, ali i u odnosima sa velikim svetskim silama poput SAD, Ruske Federacije i Kine. Nisu izostali i pozitivni rezultati na ekonomskom planu, što se najbolje vidi u padu stope nezaposlenosti na 16,7 odsto ( u protekle dve godine smanjila se za osam odsto), i sa dve trećine manjim deficitom u budžetu od ukupno planiranog.

 

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

BEOGRAD NA VODI NIJE MOJA FANTAZIJA! Vučić tvrdi da se radovi izvode PRE ROKA

 

Srbija se pokazala kao veoma sposobna država, naročito u vreme najjačeg talasa migrantske krize od juna do oktobra, kada je kroz našu zemlju prošlo više od 500.000 migranta.

 

VEROVALI ILI NE! Vozili smo se srpskim vozom koji je JURIO 120 na sat. Evo šta nam se dogodilo (FOTO)

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Uprkos teškoćama usled migrantske krize, Srbija je uspela da konsoliduje ekonomiju, zabeleži rast, i da po prvi put, posle više od 20 godina, ne radi rebalans budžeta. Istovremeno, MMF je potvrdio da je Srbija na dobrom putu, i predvideo stopu rasta za narednu godinu od 0,8 odsto, dok premijer Vučić taj rast projektuje na dva odsto.

 

Godinu koja nam je na izmaku, obeležio je i početak mnogih projekata, koji bi Srbiji trebalo da donesu pre svega veću zaposlenost, ali istovremeno i brži privredni rast. Naime, postavljeni su temelji za izgradnju BEOGRADA NA VODI, na obalama Save više nema smeća, već se vrše pripreme za ostvarivanje ovog projekta koji će, prema rečima premijera i beogradske gradske vlasti preporoditi Srbiju.

 

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Pred kraj ove godine promovisan je i projekat modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, koji bi trebalo da bude završen za dve godine, a vozovi od Beograda do glavnog grada Mađarske juriće brzinom od 180 kilometara na sat, i tu relaciju prelaziti za dva i po sata.

 

Istovremeno se odvijaju radovi na Koridoru 10 i 11, a premijer Vučić je rekao da će Koridor 10 biti završen za godinu i četiri meseca, a Koridor 11 do aprila 2017. godine. Ove godine u čitavoj Srbiji izgrađeno je 316 mostova, rekao je premijer.

 

Foto: Twitter / @MajaEUspox

Foto: Twitter / @MajaEUspox

 

Na diplomatskom polju bila je izuzetno napeta atmosfera, posebno na relaciji Beograd - Priština. Šefovi delegacija Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa i visoka predstavnica EU Frederika Mogerini potpisali su nakon četvoročasovnog sastanka u februaru mesecu, sporazum o pravosuđu, prekinuvši na taj način desetomesečni zastoj u dijalogu dve strane, a taj dokument bio je ključni u otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja!

 

JEZIVI DETALJI NAPADA NA VUČIĆA: Telohranitelj Alije Izetbegovića sproveo srpskog premijera na LINČ u Srebrenici!

 

 

Takođe je bilo napeto i u Srebrenici na obeležavanju 20 godina od zločina u Potočarima 11. jula. Komemoraciji je prisustvovao i srpski premijer Aleksandar Vučić koji je otišao da se pokloni žrtvama. Međutim, njegov dolazak je izazavao veliki incident, na srpskog premijera letele su kamenice, flaše, čulo se iz mase "Ubij četnika" i "Alahu ekber", ipak je Vučić uspeo na kraju da se izvuče, iako je odbijao da ga obezbeđenje zaštiti na adekvatana način. Ovaj napad još nije dobio epilog.

 

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

 

KO TEBE KAMENOM, TI NJEGA PESMOM: Vučića u Potočarima tukli, a on ih u Beogradu ugostio domaćinski! (FOTO) (VIDEO)

 

Ubrzo posle ovog incidenta i napada na premijera Srbije u Beograd su stigli članovi Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić. Vučić im je poklonio rakiju, ajvar i kafu, ali najjači utisak je ostavila šetnja sa gostima Knez Mihajlovom ulicom do Kalemegdana. Srbija je pokazala da je dobar domaćin i da gostima ne može da "zafali ni dlaka sa glave".

 

 

U novembru mesecu, srpski premijer je ponovo posetio Srebrenicu, poklonio se žrtvama, ovoga puta nije bilo incidenata, a Vlada Srbije je donirala ovom gradu pet miliona evra pomoći za ulaganje u "zajedničku budućnost".

 

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović , Tanjug/AP

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović , Tanjug/AP

 

Ostaće upamćena ova 2015. i po tome što je ugled Srbije u svetu porastao. O tome najbolje govori “pobeda u SB UN” kada nije izglasana Rezolucija o Srebrenici, a kojoj se zvanični Beograd oštro protivio. Podsetimo tada su na stranu Srbije otvoreno stale dve najjače zemlje na svetu Kina i Rusija (koja je uložila veto).

 

UNESKO ODLUČIO - KOSOVO JE SRBIJA! Pobeda Srbije u Parizu - ODBIJEN predlog Albanije!

 

Foto-montaža: Tanjug/AP, Marko Todorović

Foto-montaža: Tanjug/AP, Marko Todorović

 

Još jedna od velikih pobeda Srbije i vlade na čelu s Vučićem je odbijanje zahteva da tzv. Republika Kosovo bude primljena u UNESKO, a tom prilikom premijer Srbije bio je angažovan 24 sata, kako bi ubedio svoje kolege u svetu da bi prijem Kosova u tu organizaciju bio veoma loš potez.

 

Kruna svih pobeda Srbije u 2015. godini je otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom. Time je počeo da se ostvaruje jedan veliki san, koji bi prema rečima premijera Vučića trebalo da se završi 2019. godine, kada očekuje zatvaranje svih poglavlja.

 

Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije

 

VUČIĆ ČASTIO STRANE DIPLOMATE: Evo šta im je PORUČIO povodom otvaranja POGLAVLJA

 

Beograd je za veoma kratak vremenski period postao centar diplomatske aktivnosti, i redom je ugostio Angelu Merkel, Vladimira Putina, Johanesa Hana, šeika Muhamed bin Zajeda, premijera Kine Li Kećijanga i mnoge druge lidere.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Beograd je bio domaćin velikog diplomatskog događaja. Početkom decembra u Kombank Areni održan je Samit OEBS-a, a prema rečima mnogih učesnika, ovo je najbolje organizovan skup ove organizacije u njenoj istoriji. Samitu je prisustvovao i američki državni sekretar Džon Keri, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

Keri čestitao Vučiću na načinu na koji vodi Srbiju ka Evropskoj uniji! (FOTO)

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Polovinom novembra, Srbiju je posetio prvi čovek NATO alijanse Jens Stoltenberg, koji je doneo dobru vest, da je KFOR ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije od 1999. godine

 

– Sada imamo punu slobodu kretanja aviona u gornjem i donjem sloju. Moći ćemo uskoro da postavimo radare na jugu zemlje, jer 16 godina nismo videli ni Vranje ni Leskovac. Zahvaljujući NATO, njihovoj odluci i poverenju u našu državu imamo mogućnost da kontrolišemo nebo nad centralnom Srbijom, a time ćemo moći da prikažemo i naš suverenitet. Potpuno sam siguran da je to važna stvar za našu zemlju – rekao je tom prilikom srpski premijer.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

STOLTENBERG TVRDI: Meta napada NATO-a nisu bili Srbi već Milošević

 

Takođe je potvrđena saradnja NATO-a i Srbije, uz poštovanje srpske neutralnosti.

 

Ove jeseni srpski premijer je posetio tri najveće političko - ekonomske - vojne sile SAD, Rusiju i Kinu, gde je razgovarao sa najvećim zvaničnicima ovih država. Polovinom septembra Vučić je boravio u Vašingtonu, gde je u razgovoru sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom zaključeno da je Srbija ključna za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana.

 

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

 

EVROPA NIJE POTPUNA AKO U NJOJ NEMA SRBIJE! Evo šta je Bajden PORUČIO Vučiću tokom razgovora OČI U OČI! (FOTO)

 

Nakon posete SAD-u, Vučić je krajem oktobra ove godine boravio tri dana u Moskvi, i prilikom susreta sa predsednikom Vladimirom Putinom naglasio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji. Tom prilikom srpski premijer je rekao da svuda u svetu govori isto, pa je tako i u SAD govorio da želi dobre odnose sa Rusijom, kao što je i u Rusiji govorio da je Srbija na evropskom putu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I PUTINA: Srbija i Rusija za mir i stabilnost na Balkanu

 

– To nisam krio i zato sam i poštovan i kao predsednik vlade i kao lider i kao čovek jer iste stvari govori na svakom mestu. Zato se srpska reč poštuje – rekao je Vučić.

 

Srpski premijer se sastao i sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom. U razgovoru sa ruskim premijerom, srpski premijer je ponovio da je Srbija dokazala svoj prijateljski odnos prema Rusiji, ne uvodeći joj sankcije, i da će nastaviti da joj bude prijatelj, ali na "racionalnim osnovama". Vučić i Medvedev učestovali su na Moskovskom međunarodnom forumu inovativnog razvoja.

 

Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije

 

Medvedev Vučiću poklonio smartfon!

 

Krajem novembra premijer Vučić je zajedno sa privrednicima iz Srbije bio u petodnevnoj poseti Kini, gde se sastao sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom. Srpski premijer je istakao da Srbija Kinu doživljava kao velikog prijatelja i zahvalio na podršci koju je ova zemlja pružala Srbiji kako po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, tako i po pitanju investicija i razvoja srpske privrede.

 

ĐINPING STIŽE U SRBIJU! Predsednik Kine ČESTITAO PRAZNIKE Nikoliću i Srbima (FOTO)

 

Na pragu smo 2016, koja bi prema rečima premijera Vučića trebalo da bude još uspešnija, a kakva će realno biti, sumiraćemo rezultate na kraju naredne godine.

 

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jevropa

    6. januar 2016 | 16:42

    316 mostova? Gde, molim vas?

  • Jeretik

    6. januar 2016 | 16:34

    Srbija je na dobrom putu , pa je i putarina poskupela .

  • Čoki

    7. januar 2016 | 00:19

    Pozivni za kosovo +383 poskupela putarina, struja,telekom usluge,penzije i plate skracene gde je tu pobeda ,jedino je dobro otvaranje prvog poglavlja za pokojnu evropsku uniju vidi hrvatsku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA