NIJE REALNO DA OPOZICIJA IZAĐE NA IZBORE NA JEDINSTVENOJ LISTI! Čanak progovorio o izbornim koalicijama

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da opozicija na izbore mora ići sa mnogo boljom idejom nego da isključivo ide protiv trenutnog stanja i kritikovanja SNS-a

Nije realno da opozicija na izbore izađe na jedinstvenoj listi, jednostavno jer se sa druge strane ne nalazi Slobodan Milošević, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

On je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" rekao da se oko Miloševića, posle 12 godina njegove vladavine, 2000. godine okupila i fokusirala svest da on mora da ode i tako je nastao DOS.

"Ovde sada imamo nekoliko godina vladavine SNS, ali su još uvek sveža sećanja na dugi niz godina vladavine DS i niz razočarenja koje je ta vladavina donela", smatra Čanak i dodaje da zbog toga opozicija mora ići sa daleko profilisanijom idejom o tome šta da se radi, a ne isključivo da se ide protiv trenutnog stanja.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

"Više kolona daje šansu da se više neopredeljenih građana uveri da imaju izbor da će glasati najzad za nešto, a ne protiv nečega", kaže Čanak.

Podseća da opoziciju ne čini samo LSV, DS "i još nekoliko stranaka" i navodi da je tu i Šešeljeva SRS, DSS i "ko zna koliko tih nekih desničarskih, proruskih i dobro finansiranih grupacija".

"Dakle, šta opozicija treba da uradi, to nije pitanje za neku apstraktnu opoziciju, nego za konkretne grupacije proevropske i demokratske orijentacije", smatra Čanak i dodaje da DS, koja je najviše insistirala na toj polarizaciji društva, u smislu - "mi smo prihvaćeni od strane sveta -oni nisu", "mi smo za Evropu - oni nisu", suočila sa najvećim padom, urušavanjem i cepanjima, kada su ti "oni" prešli na ovu stranu". Čanak smatra da se upravo zbog toga mora prvo definisati šta je to opozicija i na koju opoziciju se misli.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Ako se misli na proevropsku i demokratski orijentisanu opoziciju, ona prvo mora da razmisli o tome koja su njena istinska ubeđenja i da se preispita da li se njih i koliko drži. Velika je zabluda misliti da se politikom može baviti kao nekom stalnom trgovinom, gde je apsolutno sve na prodaju", istakao je predsednik LSV.

Dodao je da će Vojvodina, "naravno", biti tema koje će "biti puna usta kojekakvih predizbornih autonomaša".

"Ali izbori prođu, a tema Vojvodine ostaje. I daleko je važnije da ona po malo bude tema svakog dana između izbora, nego po ceo dan - ali samo za vreme kampanje", rekao je Čanak.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobi

    29. februar 2016 | 10:13

    Pa DS se i bavio takvom politikom, kao da je sve na prodaju,prodali ste sve ,otpustili hiljade i hiljade radnika,pare strpali sebi u dzep i tu ste stali.Reformama niste ni pokusali da se bavite jer je to zahtevalo veliki rad i mnogo predanosti a vama se bas nesto i nije radilo,radije ste uzivali u tom statusu sa narodnim parama u svom dzepu i trosili ih za svoje potrebe.Cast izuzecima, kojih je mali broj i izbrojao bi se na prstima jedne ruke i opet ih ne bi bilo 5.Kao sto rece Vucic,ponavljali ste razred vise puta i izgubili ste pravo,jer narod vise nece da bira ponavljace.

  • Goran

    29. februar 2016 | 10:27

    Polako, ali sigurno i ti ides na politicko smetliste, u istoriju...

  • Sasa

    29. februar 2016 | 09:59

    Zasmejavate narod gospodine,jedni vicu zajedno drugi vicu nije realno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA