75 GODINA OD PUČA 27. MARTA: Dan kada je bunt pobedio Trojni pakt i uveo Jugoslaviju u rat! (FOTO) (VIDEO)

Veliki masovni bunt 27. marta protiv pristupa Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, izbio je u jedan sat posle ponoći a upamćen je po parolama "Bolje rat nego pakt“ i "Bolje grob nego rob“

  • 45

Danas je 75 godina od vojnog prevrata koji je izvršen 27. marta 1941. godine, kojim je poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu - Nemačka, Italija i Japan, i određena dalja sudbina zemlje koja se svrstala u protivnike nacističke Nemačke. Puč izvršen u jedan sat po ponoći, bio je ne samo državni udar, već je kao posledica puča Kraljevina Jugoslavija uvedena u Drugi svetski rat.

U Beogradu i drugim srpskim gradovima a ponegde i širom Jugoslavije (Dalmacija), izbile su masovne ulične demonstracije u znak podrške građana puču.

ISTINA O 27. MARTU: Srbe nije nagovorio TITO da kažu HITLERU "NE"! (FOTO) (VIDEO)

Veliki masovni bunt 27. marta upamćen je po parolama "Bolje rat nego pakt“ i "Bolje grob nego rob“. Britanski lider Čerčil izjavio je tada da je „Jugoslavija pronašla svoju dušu“.

Počeo je opšti rat u Jugoslaviji, a onda je usledila "Operacija padobran". Da li znate šta je ona predstavljala?

Foto: Wikipedia/Public Domain Foto: Wikipedia/Public Domain

U ime kraljevske vlade, posle mučnih pregovora, nakon ocene da je Jugoslavija strategijski u bezizlaznom položaju, a da se nikakva pomoć od saveznika ne moze dobiti, u Beču su protokol o pristupanju Trojnom paktu, potpisali ministar predsednik Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar-Marković. Namesništvo, čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević uklonjeno je, a maloletni kralj Petar II proglašen je punoletnim. Knez namesnik Pavle poslat je u progonstvo.

Planeri i izvođači puča bili su pripadnici neformalne grupe uglavnom vazduhoplovnih oficira i pojedinaca iz redova jedinica garde.

Centralna ličnost puča bio je vazduhoplovni general Dušan Simović, potonji predsednik vlade, ali je nepodeljeno mišljenje da je iza njega stajao general Bora Mirković a istaknutu ulogu je imao i major Živan Knežević.

Nije potpuno rasvetljeno, ali je opšte prihvaćeno uverenje, među straučnjacima, da je presudan podsticaj državnom udaru, u tako prelomnom trenutku, ima uticaj inostranstva, Londona, ali i Moskve. General Mirković nije ni krio kontakte i susrete sa Maplbekom, ili Kempeblom.

DA LI JE TAJNI PLAN KNEZA PAVLA I HITLERA BIO PAKT S ĐAVOLOM? Evo kako bi Srbija bila EKONOMSKA I VOJNA SILA!

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

General Simović je uz položaj načelnika Glavnog generalštaba, preuzeo i ulogu predsednika vlade. Slobodan Jovanović, ugledni pravnik, akademik, prvi put je dobio i nekakvu političku funkciju, izuzimajući možda „Srpski kulturni klub”.

Izgnani knez Pavle, iako potpuni anglofil, tertiran je od britanske, istina ratne vlade, izuzeteno grubo. Prvo je bio zatočen duboko u unutrašnjosti Kenije a bitno docnije dozvoljen mu je boravak u Južnoj Africi.

Srpske opozicione stranke i patriotske grupe, kao i Srpska crkva oduševljeno su primili vest o državnom udaru.

Usledio je 6. aprila masovni brutalni napad Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske. Jugoslavija je raskomadana a nacistički okupatori formirali su ustašku tzv. Nezavisnu državu Hrvatsku, kao i veliku Albaniju.

Naoružani Beograđani sprovode zarobljene Nemce. Foto: Wikipedia Naoružani Beograđani sprovode zarobljene Nemce. Foto: Wikipedia

KRALJ PETAR IMAO GEJ GENERALA: Za ovu tajnu srpsku istoriju niste znali (FOTO)

Prethodnih godina sudovi u Srbiji rehabilitovali su nekolicinu učesnika događaja od 25. i 27. marta 1941. godine, poput Dragiše Cvetkovića, Slobodana Jovanovića, Živana Kneževića, kao i Kneza Pavla. Njegovi posmrtni ostaci preneti su oktobra 2012. u porodičnu grobnicu Karađorđevića u kripti hrama Svetog Ðorđa na Oplencu. Zemni ostaci Slobodana Jovanovića sahranjeni su u Aleji zaslušnih građana u Beogradu, decembra 2011. godine.

MILAN ME JE SPASAO IZ LOGORA SMRTI! Krik MAJKE JEVROSIME na rehabilitaciji Nedića odjekuje Beogradom

Na Oplencu je maja 2013. sahranjen i poslednji, nesrećni, kralj Jugoslavije Petar II, kojeg su pucisti 27. marta 1941. proglasili punoletnim, a koji je tokom Aprilskog rata odveden iz svoje zemlje da se u nju vrati tek 2013, posthumno.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadrigo

    27. mart 2016 | 14:36

    Zanimljivo kako su se rojalisti toliko borili "da se sazna prava istina", a kada je ona danas svima dostupna, beže od nje ko đavo od krsta i opet krive neke komuniste, boljševike... 27. mart je izazvala dvorska klika okupljena oko prestolonaslednika Petra uz njegov blagoslov jer se bojao da će mu Pavle uz Hitlerovu podršku u nekom trenutku oteti presto, a klika koja je bila uz njega (i suprotstavljena Pavlu) se bojala da će izgubiti svoj uticaj. Među njima je bilo i engleskih špijuna. Angažovali su vojsku, takođe prošaranu engleskim špijunima koja je odradila puč, odvela Pavla i njegovu porodicu do grčke granice i rekla mu marš i ne vraćaj se. To je jedina i prava istina, samo što biste danas, kada ponovo prizivate to zlo od monarhije i kličete "živeo kralj" i "šta je najgore što može da se desi, to je samo protokolarni šef države", najviše želeli da se to zaboravi. Zato danas optužujete komuniste, boljševike, jevreje i ko zna koga sve, a istina je samo jedna i brutalna - u rat nas je gurnula razmirica u kraljevskom domu Karađorđevića uz podršku njihovih podguznih muva, ludaka iz vojske i engleske obaveštajne službe. I svi biste bili tamo da ste imali priliku. Pa ti pučisti su prvu poruku poslali Hitleru da ostaju privrženi trojnom paktu, eto koliko su se oni njemu iskreno protivili. Naravno, ovaj im nije verovao i odigralo se to što se odigralo. Slava ruskom oružju i zori koja stiže sa istoka!

  • Ljuba

    27. mart 2016 | 11:16

    To je dan kada su nam Engleski nacisti, zakucali glogov kolac u glavu i oterali Srbiju zajedno sa Staljinom i komunistima u gradjanski rat. Treba zabraniti svakom olosu u Srbiji da taj dan podvale naziva bilo kakvim danom prosvescenja ili uzvisenosti, to je bio dan guranja Srba u smrt

  • Magelan

    27. mart 2016 | 12:01

    Mi Srbi,smo jedan od najglupljih naroda na svetu,kad je reč o politici! Nas je u rat uvela šaka potplaćenih komunista i boljševika,od strane engleske tajne službe, istih tih engleza koji su "mirno" gledali na rat ,sve dok ih nemci nisu bombardovali! Mnogi su skloni da kukaju i krive druge! Ne gospodo,mi sami smo krivi jer neprijatelj će uvek pokušati da nas uništi ,pređe,podmiti a na nama je da se tome odupremo i uzvratimo! Krivi su naši korumpirani političari tog vremena i naši komunisti koji su izveli ovce na ulicu i izvršili prevrat! Zamislite da smo bili na strani trojnog pakta koji je Kralj potpisao, onda ne bismo imali 1.200.000 žrtava (10% stanovništva cele Jugoslavije) dok isti ti englezi su imali svega 1% žrtava,ne bismo imali Jasenovac,naša teritorija ne bi bila raskomadana, zbog čega i dan danas osećamo posledice! Zamislite do kojih granica ludila ide ovaj srpski narod,da posle Jasenovca opet pravi istu državu sa koljačima (hrvatima)! To nema nigde u istoriji planete Zemlje! Zato dok se ne opametimo jednom za svagda uvek će nam biti ovako loše kao i dan danas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA