32

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog poništenja presude Stepincu!

- Rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su ''sveštenici'' i ''časne sestre'' bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje ("Ovo je NDH", "metak u lubanju, to je najbolje Srbinu" i sl.) - stoji u protestnoj noti

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću, kojom najoštrije protestuje zbog poništavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca, koju smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

U noti, Ministarstvo spoljnih poslova podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija.

U protestnoj noti se kaže:

Republika Srbija je užasnuta rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je ‘NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)”, kao i da je ”NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda’, najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju.

Vlada Republike Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i saopštenjima, kao i odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra ”Simon Vizental” iz Jerusalima Efraim Zurof nazvao sramnom, daju direktnu podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regionu, i koje zastupaju poglede na svet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama, kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su ”sveštenici” i ”časne sestre” bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na suđenju posle Drugog svetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da ”nije reč o pokrštavanju, već o verskom prelazu”, stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje (“Ovo je NDH”, “metak u lubanju, to je najbolje Srbinu” i sl.).

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u Republici Hrvatskoj i poslednjih godina se nesmetano razvija sa jasnom tendencijom eskalacije.

O tome govori i veliki broj etnički motivisanih incidenata u kojima su žrtve Srbi. Samo u ovoj godini u Republici Hrvatskoj je registrovano već 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da je za to odgovorna država Hrvatska koja ne kažnjava počinioce incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti ispoljava potrebnu brigu prema žrtvama. Posebnu zabrinutost Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zbog tolerancije i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmišu ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Republika Srbija smatra da dobrosusedski odnosi sa Republikom Hrvatskom treba da se razvijaju na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Evrope, nastalih posle Drugog svetskog rata, koji su ugrađeni u evropske integracione dokumente.

Republika Srbija se protivi i uvek će se protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorifikuju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam, a koji su od strane naroda posvećenih slobodi i antifašizmu pobeđeni 9. maja 1945. godine”, kaže se u protestnoj noti koju je Srbija uputila Hrvatskoj.”

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Alojzije Stepinac, Ante Pavelić, Drugi svetski rat, Gordan Markotić, Hrvatska, Ministarstvo spoljnih poslova, NDH, Rehabilitacija, Srbija
Popularni komentari
 • J
  Jeretik

  Obracanje Hrvatima , protesna nota , mi smo stvarno retardirani , kada se obracamo njima, koje boli uvo , umesto da se zvanicno , i na drzavnom nivou, obratimo , za ovo , relevantnim faktorima iz medjunarodne zajednice ,jer u zakonodavstvu EU . postoji zabrana velicanja, nacizma i fasizma ,zato treba prebaciti loptu u njihovo ” dvoriste ” , a imamo na hiljde argumentovanih, istorijskih, cinjenica .

 • A
  Ako

  Baš to šta ga krivoslavni satanistički srbi sa Masonima iz Šumadije pljuju je najbolji dokaz da je svetac!?

 • С
  Сербия любит Россию

  Усташки викар и злотвор

foto dana

video dana