Hrvati pozdravili najavu Vučića o rešenju otvorenih pitanja

Vučić je juče na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da će Srbija brinuti o hrvatskoj manjini i da će to pokazati konkretnim potezima koji su nedavno dogovoreni sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović

  • 20

Politički predstavnici hrvatske manjine pozdravili su najavu mandatara Aleksandra Vučića o skorom rešavanju nekih otvorenih pitanja statusa zajednice i istakli da bi to doprinelo osećaju sigurnosti u vreme zategnutih odnosa Srbije i Hrvatske, preneli su danas mediji na hrvatskom u Vojvodini.

Vučić je juče na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da će Srbija brinuti o hrvatskoj manjini i da će to pokazati konkretnim potezima koji su nedavno dogovoreni sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Tavankutu, prenela je agencija Hina.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je to komentarisao na Tviteru: "Srpski mandatar je juče direktno pomenuo i rešavanje nekih problema hrvatske zajednice u Srbiji, bez obzira na napetosti. To ohrabruje!“

Vučićevu izjavu je pozdravio i predsednik Hrvatskog nacionalnoga veća u Srbiji (HNV) Slaven Bačić, koji je konstatovao i da na osnovu tri rešena pitanja "sigurno ne možemo smatrati da su Hrvati u Srbiji potpuno zadovoljni i da su njihovi glavni problemi rešeni“.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- To je pre svega znak da stvari kreću u dobrom pravcu i da se očekuju dalji koraci. Pre svega tu mislimo da obezbeđenje direktne zastupljenosti u Skupštini Srbije, razmernu zastupljenost u državnim telima, osiguravanje stabilnog finansiranja hrvatskih medija u Vojvodini i na druge teme koje smo tokom razgovora u Tavankutu otvarali - naveo je Bačić, jedan od učesnika susreta Grabar Kitarović i Vučića 20. aprila u Tavankutu.

Jasno nam je, dodao je, da to ne može da se realizuje u dve ili tri nedelje, ali važno je da državna tela preduzimaju konkretne korake u pravcu koji bi nas ohrabrio.

- Bio bi to odmak od prilično raširenog antihrvatskog raspoloženja u čitavom društvu i jedne latentne antihrvatske histerije koja konstantno postoji u delovima vlasti Srbije, a koja se malo pomalo ispoljava opravdano ili neopravdano - naveo je Bačić.

On veruje da bi, kad bi otvorena pitanja njihovog statusa počela da se rešavaju, to pozitivno uticalo na splašnjavanje tenzija u odnosima dve države i njihovih predstavnika.

Bačić je dodao da nema ozbiljnijeg problema u službenoj komunikaciji sa državnim telima Srbije, koja je gotovo svakodnevna, nego u negativnoj atmosferi i osećaju nesigurnosti pripadnika hrvatske manjine u manjim, ruralnim sredinama uglavnom Srema i zapadne Bačke, udaljenim od manjinskih institucija i većega broja svojih sunarodnika na severu Bačke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovo

    2. avgust 2016 | 18:43

    Eto kako ipak mogu pitanja i uslovi da se rešavaju ko šta se posle 25g primaju advokati za neke srpske logore i to sve za EU?????????????????

  • Dobi

    2. avgust 2016 | 20:29

    Ko izmislja da hrvatima u Srbiji nesto fali taj je lud.Fali srbima u Hrvatskoj osnovna ljudska prava na zivot i izrazavanje svog maternjeg jezika i cirilicnog pisma koje ustese ne dozvoljavaju i mnogo sta drugo za koje hrvate nije briga a Vucic se pokida da se neopravdano opravda ni zbog cega.Da nije zalosno bilo bi smesno.

  • Bravo

    2. avgust 2016 | 18:38

    Prvo primio advokate pa sad rešava manjinu...Tako treba Vučiću da se radi poso a ne da se kuka znaju se uslovi i idemo rešit to i za EU da ovi mladi odu i rade i žive ko ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA