NAJKRAĆI MANDAT U ISTORIJI SRBIJE: Ovaj poslanik je bio samo TRI SATA u SKUPŠTINI!

Grković je ubijen svega tri sata nakon izbora za narodnog poslanika i to je bio najkraći mandat u skupštinskoj istoriji Srbije. Takođe, to je bio i prvi put da je prekinuta neka sednica skupštine Srbije

  • 0
Upaljena svetla na Domu Narodne Skupštine Srbije u okviru akcije - Sat za našu planetu Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kada je knez Milan Obrenović za mesto predsednika vlade Kneževine Srbije novembra 1873. godine postavio konzervativca Jovana Marinovića, a on u istu uveo liberale Čedomilja Mijatovića i Aćima Čumića, mnogi su poverovali da će ta nova vlada biti stub parlamentarne demokratije.

SRBI DANAS PALE SVEĆE I TUGUJU! Na današnji dan umro je OMILJENI SRPSKI DRŽAVNIK koji je oslobodio Srbiju!

Veća sloboda štampe, nezavisno sudstvo i ministarska odgovornost, ali i brojni reformski zakoni bili su znak da je zemlja na pravom putu, ali niko nije pretpostvaljao da će godinu dana kasnije na izborima pasti i prva žrtva takvog režima.

Na izborima koji su se desili 24. oktobra 1874. godine, ubijen je novoizabrani narodni poslanik Pavle Grković iz Gornjeg Milanovca, koji je bio poznat kao veliki protivnik Marinkovićevog režima i policijskog terora tadašnjeg ministra policije Aćima Čumića. Grković je ubijen svega tri sata nakon izbora za narodnog poslanika i to je bio najkraći mandat u skupštinskoj istoriji Srbije. Takođe, to je bio i prvi put da je prekinuta neka sednica skupštine Srbije.

SRPSKI KRALJ KOJEG JE ISTORIJA MRZELA, A ŽENE VOLELE: Milan Obrenović je bio najlepši vladar Srbije!

Knez Milan Obrenović nakon izbora 1874. godine postavlja Aćima Čumića za predsednika Vlade, ali njegova funkcija nije dugo trajala. Nakon godinu dana setili su se svih njegovih političkih "greha", pa je ubrzo i smenjen, a protivnici su tada pokrenuli pitanje ubistva Grkovića i prisetili se pismene žalbe koju je tada poslala Grkovićeva udovica Anica.

Foto: Marko Stojanović Foto: Marko Stojanović

Ona je lično optužila Čumića za smrt svog muža, tvrdnjom da "niko ne može odreći da je Pavle poginuo zato što je za poslanika izabrat, jer pogibe baš onog dana kad bi izabran za poslanika". Ne postoji drugi motiv, kako Anica kaže u svom pismu, jer Pavle "nije ubijen bilo za pare, bilo iz osvete, dakle, ne iz koristoljublja ili mržnje".

Ona tvrdi da je ubistvo izvršio izvesni Koča Radovanović, telegrafista iz Gornjeg Milanovca, koji je po varoši vodio kampanju za Čumićeve ljude, i koji je "još od letos počeo piskarati po novinama protiv Pavla, bacao paškvile u opštinskoj kasi, gde ubijeni Pavle beše predsednik".

(EKSKLUZIVNO) OVO JE PISMO KOJIM JE SRPSKI KRALJ OSTAVIO SRPSKU KRALJICU: Pročitajte šta u njemu piše (FOTO) (VIDEO)

Pred parlamentom, gde je pročitana, ova žalba je odjeknula kao bomba. Ali ona je poslužila samo kao razlog za borbu između konzervativaca i liberala u skupštini i trajala je dve sednice. Za to vreme, svi su zaboravili i nesrećnog Grkovića, i njegovu udovicu, ali i ubicu Radovanovića, koji je prema tvrdnjama ljudi iz Gornjeg Milanovca, ubrzo nakon atentata prebačen službeno u Beograd, što je verovatno bila nagrada za izvršenu "uslugu" ministru Čumiću.

Previranja su se završila tako što je knez Milan Obrenović ukazom raspustio parlament i raspisao nove izbore za skupštinu. Neki poslanici su uzviknuli: "Živeo", a neki se vajkali: "Nismo se vladali kako treba, pa se gospodar razljutio i oterao nas kući - s kakvim ćemo obrazom izaći pred narod".

Ubica Pavla Grkovića nikad nije pronađen. Ali, nesumnjivo je da će Grković bar ostati upamćen kao prvi narodni poslanik u Srbiji koji je glavom platio svoju političku karijeru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA