VUKOSAVLJEVIĆ POVEO AMBASADORE U RAZGLEDANJE: Ministar kulture i strane diplomate posetili Studenicu (FOTO)

U poseti Studenici bili su ambasadori SAD, Italije, Norveške i Turske, predstavnica generalnog sekretara i direktorka Kancelarija UN u Beogradu i zamenik direktora UN u Beogradu

  • 1

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, četiri ambasadora i predstavnica generalnog sekretara UN u Beogradu, posetili su danas manastir Studenicu, u okviru programa "Upoznajte svetsku baštinu u Srbiji".

Ko su Jeremićevi rivali u borbi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija?

Vukosavljević je rekao da je ovo prava prilika da se predstavnicima nekih od najvažnijih zemalja, koje su vezane za saradnju sa Srbijom, pokaže deo srpskog kulturnog nasleđa.

Ministar kulture rekao je da je manastir Studenica biser veoma bogatog srpskog nasleđa.

- Smatramo da je kulturna diplomatija jedan od osnova u diplomatskom svetu i ovo je jedinstvena prilika da naše kolege iz sveta, diplomate i ambasadore upoznamo sa onim što Srbija ima. Na taj način bismo im pokazali koliko nam je stalo do očuvanja našeg nasleđa - rekao je Vukosavljević.

Iguman manastira Studenica, otac Tihon, kaže da ih ovakve inostrane posete ohrabruju, kako bi uspešnije opstali i život učinili boljim.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE

- Ljudi koji to vide, a pogotovu oni koji mogu da pomognu, kao što je to slučaj sa današnjom posetom ministra i ambasadora, mogu ovakvim posetama da budu još više stimulisani. Tako će naša nasleđa biti sačuvana - izjavio je iguman Tihon.

Arne Sanes Bjernstad, ambasador Norveške u Beogradu, rekao je da želi da obiđe kulturno nasleđe Srbije.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE

- Želim da upoznam i istoriju Srbije, ali i da uvidim gde i na koji način ide pomoć srpskim manastirima. Konkretno nas zanima kako napreduje pomoć za Pećku patrijaršiju - kazao je norveški ambasador.

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da ovo dobar način da se nauči nešto o kulturnom nasleđu Srbije.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE

- Kulturna baština je veoma bitna da se sačuva, bez obzira gde se nalazi, i za to granice ne postoje. Naša ambasada je takođe zaslužna za pomoć za očuvanje baštine. Važno je čuvanje kulture jednog naroda, bilo da je to crkva u Njujorku ili ovde u Studenici, u kojoj sam prvi put i koja je prelepa - rekao je Skot.

U poseti Studenici bili su i ambasadori Italije i Turske, Ðuzepe Manco i Kemal Bozaj, predstavnica generalnog sekretara i direktorka Kancelarija UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku i zamenik direktora UN u Beogradu Denis Besedić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    27. septembar 2016 | 21:07

    Možda ovi ambasadori ne znaju da je Studenica u stvari šiptarski manastir i da smo ga mi Srbi prisvojili pre nego što su šiptari uopšte i došli iz Azije na Balkan. Vidim , čude se nešto ili su im face tako zabezeknute .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA