ISTORIJSKI DAN: Vlada Srbije predložila ukidanje viza sa Kinom

Ukoliko kineska vlada prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine

  • 34

Vlada Srbije predložiće Kini ukidanje viza za građane dve zemlje, odlučeno je na večerašnjoj sednici vlade u Nišu, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang ocenili su da je ovo istorijski dan za dve zemlje.

 

STEFANOVIĆ: Policija će biti dekriminalizovana do kraja godine

 

Ukoliko kineska vlada prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Dačić, posle sednice vlade kojoj je prisustvovao i kineski ambasador, koji je rekao da je uveren da će se to i dogoditi.

 

To će imati velike pozitivne posledice na razvoj saradnje u svim oblastima – od političkih odnosa, ekonomije, do turizma, rekao je Dačić i dodao da je vlada jednoglasno donela tu odluku.

 

– Očekujemo veliki broj kineskih turista u Srbiji, a i za naše građane je to dobra vest. To će omogućiti kineskim biznismenima da dolaze bez viza, a ojačaće se i saradnja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, sporta – rekao je Dačić.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

On je dodao da je predlog sporazuma o obostranom bezviznom režimu odraz prijateljstva prema Kini i međusobnog poverenja koje je izgrađeno, uz sporazum o strateškom partnerstvu, posetu kineskog predsednika Srbiji i aktivnosti u oviru inicijative o saradnji Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE).

 

On je naveo i da će u Rigi 5. i 6. novembra biti održan Samit Kine i 16 zemalja CIE, gde će našu delegaciju predvoditi premijer Aleksandar Vučić i gde se očekuje potpisivanje niza značajnih sporazuma.

 

– Ova naša odluka je zaista istorijskog karaktera. Možda to nekome ne zvuči kao velika vest, ali Srbija ima sa 63 zemlje takve sporazume i naš je cilj da sa što više zemalja ukinemo vize – kazao je Dačić.

 

Li je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina spremna da potpiše ukidanje viza, što dokazuje da dva naroda i dve zemlje gaje međusobno poštovanje i poverenje.

 

Foto: Tanjug/Sava Rdaovanović

Foto: Tanjug/Sava Rdaovanović

 

On je naveo da će, kada sporazum stupi na snagu, u Srbiju dolaziti više kineskih turista, investitora, kao i da će više Srba moći da putuju u Kinu.

 

Li kaže da će, nakon odluke vlade Srbije, i kineska vlada brzo pokrenuti postupak i da je siguran da će doneti istu odluku.

 

– Brzo ćemo potpisati sporazum i on će odmah stupiti na snagu – rekao je Li.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eeeeee

    16. oktobar 2016 | 21:22

    Extra. Bas sam planirao da skoknem do Kine sa mojom platom od 24330 dinara

  • Vesna

    16. oktobar 2016 | 23:03

    Njih ce biti sve vise a mi nemamo ni za do rumunije a ne u kinu

  • Atahualpa

    16. oktobar 2016 | 20:31

    Ma kakvi biznismeni,preplaviće nas Kinezi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA