Sada je sve na članicama EU: Devenport o otvaranju novih poglavlja

Evropska komisija je dala svoju preporuku, sada je na zemljama članicama da donesu odluku - rekao je Devenport

  • 5

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da se dijalog između Beograda i Prištine nastavlja i da Evropska unija nastavlja da igra svoju ulogu u tome.

Srbija priterana uza zid: NIŠTA OD EU ako ne uvedemo SANKCIJE RUSIJI!

Srbija u roku od 8 sati dobila DVA ULTIMATUMA, prvi iz Moskve, drugi iz Brisela. NE ZNA SE KOJI JE GORI

On je u izjavi novinarima, na Petoj nacionalnoj konferenciju o prekograničnoj saradnji, podsetio da su u Briselu bile delegacije Beograda i Prištine i da su razgovarale o konkretnoj implementaciji nekoliko aspekata Briselskog sporazuma i drugih sporazuma u dijalogu.

Govoreći o otvaranju poglavlja, Devenport je rekao da je Evropska komisija dala svoje preporuke što se tiče otvaranja sledećih poglavlja podsećajući da je sada pre svega reč o poglavlju pet, koje se tiče javnih nabavki.

- EK je dala svoju preporuku, sada je na zemljama članicama da donesu odluku - rekao je Devenport.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Učestvujući na istoj konferenciji, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović odbacila je danas kao netačne ocene da Srbija stagnira u procesu evropskih integracija, izrazivši uverenje da će do kraja godine biti otvorena još tri poglavlja - pet, 25 i 26.

Joksimović je novinarima odgovarajući na pitanje da li će Srbija biti zaustavljena na evropskom putu, jer nema napretka u dijalogu između Beograda i Prištine, rekla da je za Srbiju važno da se insistira na tome da se zadrži dinamika pregovaračkog procesa, zato što, kako je rekla, evropske integracije ne smeju da budu percipirane samo od toga kako napreduje dijalog Beograda i Prištine.

- Jeste važno da ima pomaka, mi smo toga svesni, niko to ne negira, ali je isto tako važno da se ceo reformski proces i sva poglavlja za koja je Srbija spremna budu na taj način i tretirana - rekla je Joksimović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je istakla da evropske integracije Srbije imaju jednu dobru dinamiku, a što se tiče pregovora i implementacije Briselskog sporazuma, to je nešto što je politički uvek bilo osetljiviije u samim pregovorima.

- Definisano je da mora da se pokaže napredak paralelno sa procesom ukupnih pregovora i tu nema nikavih nejasnoća -, rekla je ona, ali je dodala da ne misli da postoji stagnacija i da ništa nije urađeno.

Naprotiv, kako je rekla, Beograd je kao pregovaračka strana pokazao konstruktivan pristup za razliku od Prištine koja nije uradila mnogo posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Република Српска Држава

    21. oktobar 2016 | 14:03

    Напоље бре из Србије ,

  • RUSIJA M 7777

    21. oktobar 2016 | 16:01

    Ajde bre Devenport skloni se već jednom od nas, zar se nisi umorio više,

  • Lazar Cetinje

    21. oktobar 2016 | 17:37

    Sta ovi pokusavaju nesto na silu,kada vide da volimo Rusiju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA