LJAJIĆ GRMI: Ovo u Novom Pazaru je hajdučija!

Radovi na proširenju zgrade Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru su "čista hajdučija", kaže Ljajić

  • 53

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da su radovi na proširenju zgrade Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru "čista hajdučija" i da nema boljeg izraza kojim bi se moglo opisati stanje u tom srbijanskom gradu. Da vi na tuđem, bez ikakve dozvole, pravite onoliki objekat, to ne možete nazvati nikakvim drugim imenom već arogancija, bahatost, primitivizam, kazao je Ljajić.

Rizik da izgubite i jedan ljudski život je previše da bismo se igrali: STEFANOVIĆ O NOVOM PAZARU

Zukorlić traži ostavku ombudsmana, Janković kontroliše MUP zbog Novog Pazara

Ovaj slučaj je eskalirao nakon što je bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji i aktuelni poslanik Muamer Zukorlić rekao da ilegalna gradnja u centru Novog Pazara sigurno neće biti srušena. Lokalna Građevinska inspekcija je, prema navodima medija, donela nekoliko desetina rješenja o obustavljanju radova, pozivajući bezuspješno policiju da izađe na asistenciju.

Ministar Ljajić se u razgovoru za Al Jazeeru osvrnuo na način na koji je Islamska zajednica došla u posed tog objekta prije deset godina.

- Čovek je oteo tuđ objekat, ilegalno ušao u taj objekat, isterao ljude koji su to platili, na tom objektu sad zida još dodatnih hiljadu kvadrata u centru grada. Ja mislim da to nema ni u jednoj afričkoj državi - kazao je Ljajić misleći na bivšeg glavnog muftiju Zukorlića.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da to nema veze ni sa politikom, ni sa verskim ili nacionalnim interesima.

- Ovde ima veze samo sa ličnim interesa i ličnim biznisom jednog jedinog čoveka. Svako ko ukaže na sve ovo je neko ko se bori navodno protiv bošnjačkih, nacionalnih i verskih interesa, zato što to ugrožava njegov biznis - ocenio je ministar Ljajić.

Na pitanje kakve posledice ovaj slučaj može imati u Novom Pazaru, kazao je da su one već evidentne.

- Vi ne možete više nikome da naredite da prekine nelegalnu gradnju ili da radi na tuđem, bez ikakvih dozvola, ako nije platio opštini komunalije i sve dažbine koje treba po zakonu da plate. Vi više nikoga ne možete naterati da obustavi tu gradnju, jer će se svako pozivati na ovaj slučaj. I svako će reći: Kad srušite onaj objekat, moći ćete da rušite i meni - ocenio je Ljajić.

Printskrin: B92 Printskrin: B92

Kazao je da grad ulazi u stanje potpune anarhije, premda ni do sada nije bio građevinski uređen kako treba.

Beogradski mediji podsećaju da je sporna zgrada pre Drugog svetskog rata bila sedište islamskih ustanova. Nakon rata je pripala je ugostiteljskom preduzeću "Lipa", koje je tu otvorilo hotel, a potom robnu kuću. Zgrada je 2006. prodana "Unipromu", ali pripadnici Islamske zajednice su nakon nekoliko mjeseci ušli i zauzeli objekat, tvrdeći da to čine na osnovu Zakona o vraćanju imovine verskim zajednicama.

Zgrada potom postaje predmet sudskih procesa, da bi 2010. Vrhovni sud doneo odluku da objekat pripada "Unipromu". Ipak, u zgradi je i dalje smešten FIS i nekoliko lokala koji se iznajmljuju.

Ljajić je negirao tvrdnje predstavnika FIS-a da gradske vlasti u Novom Pazaru traže "mito i rekete" za izdavanje građevinske dozvole.

Kazao je da je izbacivao ljude iz stranke i iz Opštine zbog sumnje da su uzimali novac da bi ljude zaposlili, iako sumnja nije bila dokazana.

- Svako ko se na bilo koji način ogrešio o zakon, i svako ko pokušava da koristi poziciju i zloupotrebljava tu poziciju za lično bogaćenje – tu neće imati mesta. Ako smo igde bili rigorozni, bili smo u tome. Apsolutno. Ako vi kažete da neko uzima reket, recite ko je uzeo reket i zašto je uzeo reket - pozvao je Ljajić.

Dodao je kako ne veruje da bi Zukorlić štitio nekog.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Nego je to zapravo alibi, pošto nema drugog argumenta, pošto je tvrdio da ima dozvolu, pa je onda tvrdio da ne gradi on ništa. Rekao je da Islamska zajednica to gradi, da s time nema blage veze - tvrdi ministar.

- Da je to i tačno, znači li to ako je neko lopov da i ja trebam da budem lopov, ako je neko kriminalac da i ja treba da budem kriminalac. Što ne bih bio i ja? - pitao je Ljajić.

Upitan da prokomentariše „ruku pomirenja“ koju je Zukorlić ponovo "pružio" bošnjačkim liderima, kazao je da je to „čista farsa“.

- Taj čovek je satkan od prevare, od laži. On da upućuje poziv za pomirenje? On bi sad hteo da se sve zataška, da niko o tome više ne govori - dodao je potpredsednik Vlade.

(Al Jazeera/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    25. novembar 2016 | 10:43

    Da li mi imamo zakon u Srbiji ili nemamo ? Mozda ni drzavu nemamo a nismo obavesteni !

  • Milan

    25. novembar 2016 | 13:08

    Pa šta hoćete, Vučić mu dozvolio, a on je država. Nek' neko porekne da nije tako. Pogledajte gradove po Srbiji gde su mafijaši na vlasti, kako rade, kako grade i ko ih štiti!!! Pa, Beograd je najbolji primer...

  • Radomir

    25. novembar 2016 | 17:19

    Ovu situaciju bi najbollje sredio g Ljajic,da se ovlasti pa da ga vidimo.Osim sto deluje pristojno neznam sta je on konkretno uradio ikad,evo mu prilike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA