≫ 

Kolindina izjava napravila problem između Zagreba i Sarajeva

Ovo je drugi put za manje od mesec dana da se na relaciji Zagreba i Sarajeva šalju poruke kritika i optužbi

  • 24

Odnosi Zagreba i Sarajeva su ponovo problematizovani izjavom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je BiH uzrok nestabilnosti u regionu nakon što su se u tu državu vratile hiljade boraca koji su ratovali na strani ISIS-a, a njenu izjavu kao netačnu odbacili su ministar sigurnosti Dragan Mektić i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

ZA KRAŠ SPREMNI: Zbog srpskih čokoladica, Kolindu razapeli na društvenim mrežama (FOTO)

Ovo je drugi put za manje od mesec dana da se na relaciji Zagreba i Sarajeva šalju poruke kritika i optužbi. Prvi put je to bilo nakon što je u Orašju, u BiH, uhapšena grupa hrvatskih državljana osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim civilima.

U međuvremenu oni su pušteni da se brane sa slobode, uz određene bezbednosne mere.

Povodom izjave Kitarović je u Sarajevu danas održana javna tribina pod nazivom "Hrvatska politika prema BiH", za koju je vladalo veliko interesovanje, a kojoj je prisustvovao i ambasador Hrvatske u Sarajevu Ivan Del Veko.

Del Vekio je tom prilikom rekao da mu na pamet ne pada da izjave čelnika ni Hrvatske, ni BiH, ali je istakao da zvanični Zagreb poštuje BiH u njenom punom teritorijalnom integritetu, kao i njene evroatlantske integracije.

Podsetio je da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i da zato podržava BiH na njenom putu ka EU, kao i da će to činiti i ubuduće.

Del Vekio je rekao da se u Sarajevu oseća sigurno i da bi bilo nepošteno kada to ne bi rekao.

Ambasador je, međutim, iznoseći svoje lično mišljenje rekao da bi dogovor oko novog izbornog zakona rešio jako puno problema u njenom funkcionisanju.

Ugledni hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel, glavni urednik portala Autograf.hr je za sarajevski Avaz rekao da smatra da je neophodno spustiti loptu na teren i baviti se činjenicama.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Hrvati, pa, Bošnjaci i Srbi, gde god da žive, moraju da počiste najpre ispred svog praga, posebno kada je reč o ratnim i drugim zločinima. Ja u ovim situacijama uvek navodim reči hrvatskih biskupa predvođenih pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem iz pisma povodom 50. godišnjice završetka Drugog svetskoga rata (1. maj 1995): ''''Nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivicu druge zajednice. Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi pred težim su moralnim pitanjem: kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivicu u vlastitoj zajednici? A zatim: kako okajati krivicuu, kako zadobiti oprost od Boga i ljudi, mir savesti i pomirenje među ljudima i narodima? - rekao je Pilsel.

Povodom izjave Grabar Kitarović oglasio se danas i lider Bosanskohercegovačke patriotske stranke i bivši komandant tzv. Armije BiH Sefer Halilović.

Njegova stranka smatra, naime, da bi, ako predsednica Hrvatske smatra BiH leglom terorista i nesigurnom zemljom, bilo dobro da iz nje povuče sve hrvatske firme.

- To smatramo odgovornim potezom predsednice Grabar-Kitarović te ukoliko taj potez ne povuče, tada ćemo njenu izjavu smatrati neozbiljnom što predsednik jedne države sebi ne bi smeo da dopusti - stoji u saopštenju te stranke.

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefer Džeferović je poručio da su BiH i Hrvatska prijateljske zemlje i da bi zvaničnici obeju država morali dobro da razmisle kakve izjave i poruke šalju.

- Kada predsednik da izjavu i ukaže na stanje u drugoj zemlji, onda to izaziva raspravu i nije slučajno. Sada isčitavamo šta je htela reći Kolinda Grabar-Kitarović. Ne znamo šta je pozadina, ali te izjave su neodmerene i uvredljive za BiH - rekao je Džaferović.

Ukazao je da je BiH veoma osetljiva na komentare iz susedstva s obzirom na iskustva, preneli su mediji u BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    9. decembar 2016 | 07:28

    Dobro je da su se i bošnjaci opasuljili i napokon priznali da su im Hrvati doneli najviše zla u istoriji.

  • NBGDJBT!

    9. decembar 2016 | 08:02

    Daj bre Kolindice Izetu malo cokoladica mojne si stipsa :D

  • Xxxx.

    9. decembar 2016 | 06:19

    Za politicarku ovake izjave i dela pokazuju koliko je dorasla.Nije cudo da hrvatcka ide ustastvom napred

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA