9

Posle 11 sati rasprave Skupština Kosova bez rezolucije o Haradinaju

Kamen spoticanja u raspravi bio je zahtev za prekid dijaloga Beograda i Prištine

Priština, Skupština Kosova, suzavac
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Kosovska skupština ni nakon 11-časovne rasprave posvećene pritvaranju lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, nije uspela da usvoji bilo kakvu rezoluciju. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, nijedna od dveju rezolucija predloženih na jučerašnjoj vanrednoj sednici kosovskog parlametna, nije dobila dovoljan broj glasova.

SVI SU U STRAHU OD ALBANSKIH TERORISTA: Srbija traži zaštitu svojih ambasada, da se mere zaštite podignu na najviši nivo!

Ministarstvo pravde Srbije poslalo zahtev za izručenje Haradinaja

Kamen spoticanja u raspravi bio je zahtev za prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Rezolucija koju je predložila Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova je, pored zahteva za njegovo hitno oslobađanje, zahtevala i prekid dijaloga sa Beogradom sve dok Srbija ne povuče poternice za kosovskim liderima.

Vladajuće stranke nisu se složile s tom tačkom, te su izašle sa svojom rezolucijom.

Sednica parlamenta je završena sinoć tako da nije prošla nijedna, pošto je rezolucija opozicije dobila je 28 glasova, a vlasti 38.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je da bi bilo dobro da među poslanicima ima više jedinstva i dodao da nije u redu da se zahtev za oslobađanje Haradinaja meša sa zahtevom ostavku vlade.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Kosovski premijer Isa Mustafa poručio je poslanicima da su predstavnici Prištine preneli francuskim vlastima da su srpske poternice nezakonite.

Prvi zamenik premijera Hajredin Kuči kazao je da ono što se desilo Haradinaju, može i ostalima da se desi.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj ocenio je da Srbija ovakvim postupcima rizikuje i sam dijalog o normalizaciji odnosa.

Ministarka pravde Durata Hodža dodala da je Francuskoj ponudila dokaze da je hapšenje “političko i bez pravne osnove”.

– U novembru 2016. ministarstvo pravde i kosovska policija zatražili su od Interpola uklanjanje sa liste Haradinaja i ostalih građana Kosova. Čeka se samo na okončanje unutrašnjih procedura u Interpolu da se Haradinaj i ostali sklone sa te liste – rekla je ona.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je u utorak pravosudnim organima u Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, koga Beograd tereti za ratne zločine tokom oružanih sukoba 1998. i 1999 godine.

Uz zahtev za izručenje poslata je i prateća dokumentacija na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o tome da li su ispunjeni zahtevi za izručenje Haradinaja Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Alijansa za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, Skupština Kosova
Popularni komentari
 • P
  Petar

  Srpske poternice nezakonite ? A vi što ste proglasili državu na tuđoj teritoriji to jeste zakoniti ? Kakvi varvari !

 • В
  Војислав

  Уклониће их са интерполове потернице кад буду сви УЧК Терористи иза браве !

 • b
  brian

  Srbija ne sme da odustane od ovog izrucenja i da dozvoli da je Pristina ucenjuje , ako hoce da prekinu pregovore neka ih prekinu a to im samo ide na stetu jer nama ti pregovori ne trebaju svakako jer mi nepregovaramo sa kriminalcima nego su nas na njih primorali i ucenjuje Evropa , Kosovo je Srbija i tako i treba da ostane , cak su i njihovi politicari neslozni da treba kriminalca pustiti jer znaju oni dobro kako su do samonezavisnosti i dosli , ali u krajnu ruku ako misli da je nevin sta se boji , nek dokaze da nije cinio zlocine , OVO SE MORA ISTERATI DO KRAJA I NE DOZVOLITI DA NAS VISE NIKO U SVETU UCENJUJE TREBA OSUDITI ZLIKOVCA ZA SVE ZLOCINE

foto dana

video dana