18

Pretnje, psovke i veličanje Haradinaja ispred Ambasade Srbije u Briselu! Hrustanović za Telegraf: Preduzete sve bezbednosne mere (FOTO)

Prethodno su ambasadorka Hrustanović i srpska ambasada u Belgiji označene kao glavne mete albanskih ekstremista

Protest Albanaca, Albanci ispred ambasade Francuske u Briselu
Foto: Telegraf

Nov protest Albanaca ispred konzularnih predstavništva Srbije zbog hapšenja Ramuša Haradinaja. Oni su danas protestovali ispred Ambasade Srbije u Briselu, uz poznat kolorit, noseći albanske, američke i zastave “velike Albanije” i veličajući Haradinaja kao “albanskog sina” i “oslobodioca”. U izjavi za naš portal, ambasadorka Ana Hrustanović, koja je prethodno označena kao glavna meta albanskih ekstremista, kaže da su preduzete sve bezbednosne mere i da su službenici Ambasade bili na sigurnom.

Drama u Briselu: Albanski teroristi hoće da otmu našu ambasadorku Anu Hrustanović

SVI SU U STRAHU OD ALBANSKIH TERORISTA: Srbija traži zaštitu svojih ambasada, da se mere zaštite podignu na najviši nivo!

U saradnji sa zemljom domaćinom preduzete su sve konkretne mere bezbednosti o kojima je već govorio ministar Ivica Dačić – rekla je ambasadorka Hrustanović za Telegraf.

Prethodno su mediji preneli, da je upravo ona glavna meta, i da albanski teroristi planiraju da je otmu, a sve to kako bi Srbija odustala od postupka protiv bivšeg vođa OVK Ramuša Haradinaja.

Zbog toga su teroristi do tančina isplanirali kako da upadnu u naše predstavništvo u Briselu, zabarikadiraju se tamo i kao taoca drže ambasadorku Anu Hrustanović, i ostalo osoblje ambasade.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Ambasadorka nije želela da komentariše pomenute napise da su albanski ekstremisti planirali da je otmu.

Ne mogu da govorim o mojoj bezbednosti, kako zbog službenih, tako i zbog privatnih razloga – rekla je Hrustanovićeva.

Koliko su organizatori protesta prepredeni, govori i podatak, koji smo saznali u briselskoj policiji, da je skup prijavljen ispred Ambasade Francuske, koja je u neposrednoj blizini srpske ambasade.

Zbog toga je dozvola za dvočasovni protest i izdata.

Inače, pored ambasadorke Hrustanović, kao potencijalna meta pominje se i Dušan Spasojević, amabasador Srbije u Atini.

U izjavi za naš portal Ivica Tončev, državni sekretar u MSP, rekao je da su od pojedinih ambasada tražili informacije ima li indicija da su bezbednosno ugrožene. Zbog toga je kontaktirano sa vlastima zemalja domaćina.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

– Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini, a nadamo se da nećemo doći u situaciju da se stvari radikalizuju – kazao nam je Tončev.

Ipak, situacija je bila prilično zapaljiva i na protestu u Njujorku, gde je nekoliko desetina Albanaca održalo je protest ispred Misije Srbije pri UN.

Foto: Tanjug/MSP

Foto: Tanjug/MSP

Slaveći Haradinaja kao “albanskog sina” i “oslobodioca”, oni su nazivali Srbe i Srbiju pogrdnim imenima.

Kada su u pitanju ovakve situacije ključna je saradnja sa državom domaćinom koja je po konvenciji o diplomatskim odnosima dužna da spolja obezbeđuje diplomatska predstavništva, kaže za Telegraf, Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Unutrašnje obezbeđenje dajemo mi sami, odnosno zemlje čija su to diplomatsko-konzularna predstavništva – pojašnjava Dragišić.

On je upozorio da scenario na koji je upozorio ministar Dačić je i dalje moguć, i da je zbog toga značajno što imamo saradnju i komunikaciju sa stranim obaveštajnim agencijama.

Dragišić kaže da albanski separatisti imaju dugu tradiciju terorističkog delovanja, o čemu smo već pisali.

Takođe, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun upozorio je danas da postoji opasnost od terorističkih napada u južnoj srpskoj pokrajini.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Ambasada Srbije, Ana Hrustanović, Brisel, Ramuš Haradinaj, Teroristički napad
Popularni komentari
 • V
  VAN

  Šiptari su složni i kad brane kriminalca. Srbi nisu složni ni kad treba braniti neduznog poštenog gradjanina.

 • Т
  Тутор

  Чопор се ипак окупио, значи Дачић је био у праву.

 • T
  Toni

  Mogu samo da galame. To je grupa arnauta koji polako gube podrsku sveta,jer su im njihovi klingonci pukli.

foto dana

video dana