Dinkićeve diplomate vraćene, ali ostali na platnom spisku

Svojevremeno je 28 ekonomskih atašea poslato širom sveta bez kriterijuma i ne vodeći računa o prioritetima - kazao je Ljajić

  • 7

Radna grupa pri Vladi Srbije uveliko kreira model po kome će ekonomski atašei uskoro biti poslati u svet, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za današnju "Politiku". Ljajić navodi da se o tome intenzivno razmišlja već godinu dana.

 

VELIKA ČAST: Srpska poslanica izabrana za potpredsednicu PS Saveta Evrope

 

NOVE INVESTICIJE ILI NAZAD KUĆI: Od marta ponovo u službi ekonomske diplomate

 

Na pitanje u čemu je razlika između ekonomskih atašea bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, koji su prošlog leta proglašeni neuspešnim i skupim i vraćeni kući i onih koje će angažovati sadašnja vladajuća garnitura, Ljaljić kaže da su razlike velike, jer se pravi novi model i nova mreža.

 

- Naša ideja je da ekonomski atašei posluju u okviru Ministarstva spoljnih poslova, kao što je praksa u većini svetskih zemalja - kaže Ljaljić i dodaje da u prvom krugu diplomate idu u Nemačku, Italiju, Rusiju i Kinu.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Ministar objašnjava i da to što su Dinkićeve diplomate vraćene kući, ne znači da su dobile otkaz, i da su ostali na platnom spisku Ministarstva trgovine.

 

Neki od njih su otišli ako su našli bolji posao, ali niko nije otpušten, dodaje on.

 

Ljajić je rekao i da to ne znači dupliranje troškova, ali da ne može da garantuje da dodatnog zapošljavanja neće biti.

 

- Zavisi od kvalifikacije kadrova. U Kinu, naravno, mora da ode neko ko zna kineski. Ali, namera je da se u najvećoj meri iskoriste već postojeći kadrovi - kazao je.

 

Prema njegovim rečima, ključna razlika između Dinkićevog i novog modela je u mreži diplomatskih centara.

 

- Svojevremeno je 28 ekonomskih atašea poslato širom sveta bez kriterijuma i ne vodeći računa o prioritetima - kazao je Ljajić i podsetio da se ranije događalo da se diplomate šalju u zemlje regiona, gde nema potrebe za takvom vrstom lobiranja.

 

- U regionu nema ni jezičkih ni bilo kojih drugih barijera za biznis. Odlično se posluje i bez posredstva diplomatije - dodaje on.

 

Ministar je rekao i da Privredna komora Srbije trenutno radi na tome da se pred nove ekonomske amasadore postave jasno definisane norme, ali da skala po kojoj će se ocenjivati njihov učinak još nije poznata.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    24. januar 2017 | 09:53

    Gde si bio? Negde.Šta si radio? Ništa.A danas? Isto, ...a para da se unerediš...

  • Srki

    24. januar 2017 | 13:01

    Dinkic je savetnik Vucicu. Toliko o tome. Cista igrarija.

  • Jeдaн oд Cpбa

    24. januar 2017 | 11:04

    Rasim Ljajić je bio ministar u svakoj vladi od 2000. godine,pa i u tim ''Dinkićevim''... Njemu na čast ako je znao šta se radi i kako se imenuju ti ''atašei'', a da je o tome ćutao,a tek što je ćutao do sada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA