Nikolić: Kandidovaću se ako se ne dogovorimo

- Postojale su dve varijante: jedna je bila da se ja kandidujem za predsednika, a on (Vučić) da me podrži, druga da se on kandiduje i da ga ja podržim - kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić

  • 37

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu za Sputnjik da će se kandidovati za drugi mandat ukoliko se ne dogovori sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Hteli su moju glavu i ja im izlazim na crtu: Vučić prihvatio kandidaturu za predsednika Srbije (FOTO) (VIDEO)

Vučić: Uvek sam spreman za saradnju sa Nikolićem, pred SNS težak posao

- Istina je da postoji mogućnost da se kandidujem i to sve zavisi od mog odnosa sa Aleksandrom Vučićem. Mi smo imali različite vrste dogovora… Ja sam bio ubeđen da u vezi sa predsedničkim izborima sprovodimo isti plan. Onda se ispostavilo da to nije baš onako kako smo se neprekidno dogovarali… Mi smo se nedavno sastali i meni je Aleksandar napisao na papiru na šta je spreman - rekao je Nikolić u intervjuu za Sputnjik koji je objavljen neposredno nakon što je završena sednica Glavnog odbora SNS na kojoj je Aleksandar Vučić prihvatio kandidaturu za predsednika Srbije.

Na pitanje Sputnjika na šta je spreman i oko čega se to nisu ili jesu dogovorili, Nikolić je rekao:

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

-  Aleksandar je otvoreno pisao da smo mi zajedno postigli sve ove rezultate, da treba i dalje da nastavimo da radimo zajedno i da je on spreman da podrži i sprovede svaku moju političku inicijativu, i da pritom misli na svaki moj konkretan predlog za dalju saradnju. Ja sam onda njemu napisao šta ja mislim da je nastavak naše dalje saradnje i sad vam otvoreno kažem — to su bile samo dve varijante: jedna je bila da se ja kandidujem za predsednika, a on da me podrži, druga da se on kandiduje i da ga ja podržim, s tim što onda sa pravom očekujem da se vratim na funkciju predsednika Srpske napredne stranke i da mi poveri mandat kao predsedniku SNS-a za sastav nove Vlade, koja bi ostala bez premijera njegovim izborom za predsednika. Dakle, ništa što ja nisam uradio za njega.

Nikolić kaže da od od tada razgovaraju i dogovaraju se, ali da još konkretan odgovor nije dobio od Vučića.

- Izuzev ovog što predstavlja nastavak petogodišnje kampanje protiv mene od pojedinih članova SNS-a. I nastavak skoro jednogodišnje kampanje protiv mog kandidovanja i eventualnog izbora za predsednika Republike. Mislim da to možemo da se dogovorimo do sednice Glavnog odbora SNS-a. Možemo i posle sednice, ali pretpostavljam da je Aleksandar Vučić odlučio da se ne dogovorimo.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

O navodnom sastanku njih dvojice rekao je da oni nisu Brisel i Beograd i da mogu da se sastanu za pet minuta i da jedan drugog pozovemo.

- Neprijatno je i misliti da će sve biti u redu posle ovakvog angažovanja teške artiljerije protiv mene samo zbog ideje da bih mogao da se kandidujem, koja je nastala iz saznanja mojih prijatelja o ova dva uslova. Dakle, niti sam se kandidovao, niti sam bilo kome rekao da se kandidujem, ali jesam u tom neformalnom razgovoru rekao da sam dve varijante predvideo kao mogući nastavak naše dalje saradnje i to je bio povod da me optuže da sam prozapadni, proruski, da sam kriminalac, da sam pokvaren čovek, da želim da upropastim Srbiju. Prihvatam da mnogi vole Srbiju, ali ne znam da li je iko voli više od mene. Da li je iko spreman da se više žrtvuje zbog te naše Srbije. Ja ću to i da dokažem, samo što oni koji me dobro poznaju, a mislim da me po nekim potezima građani Srbije dobro poznaju, znaju da ne volim kada neko želi da me ponizi, kada neko želi da me zgazi, da uništi moje dostojanstvo. O svemu mogu da se dogovorim, ali to da me neko ponizi do mere da pomislim da više ništa nikome ne predstavljam u Srbiji, to nikome neću da dozvolim. I tu su moje dileme koje ću ja sigurno rešiti tako da Srbiji bude najbolje.

Hoće li na Vašu odluku uticati odluka Glavnog odbora stranke koja će ipak danas biti doneta? I očekuje se da će biti slična onoj koju je Predsedništvo donelo pre neki dan?

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

— Nemam ja ništa protiv. Mislim da stranka funkcioniše izvanredno kao jedna mašina i da su stranački organi, po mom mišljenju, dužni da donesu takvu odluku zato što znaju da je to predlog predsednika stranke. I ja se tu uopšte ne osećam pogođenim. Da li će da utiče na moju odluku? Pa naravno. To smatram završetkom odlučivanja, da li ćemo se dogovarati ili ne. S tim što to još uvek po meni ne zaustavlja dogovore, pošto sam ja tako nešto ponudio. Dakle, da se Aleksandar Vučić kandiduje i da ga podržim onako kako ja umem da podržim. Da to bude potpuno otvoreno, bez ikakve zadrške. Dakle, ništa ta današnja odluka neće poremetiti u našim odnosima, ukoliko ona ne predstavlja početak raskida dogovora.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nikolić smatra da je Vučić bolji za predsednika Vlade, a da je on bolji za predsednika države.

- Međutim, nije to trka na 50 metara ili na 100 metara, pa da morate da rešite sve u jednoj sekundi. Voditi Vladu, znači da treba najpre obezbediti potpunu disciplinu među ministrima, a potom treba imati viziju. Treba da znate šta hoćete, koji su to veliki projekti, veliki problemi koje hoćete da rešite. Drugi moraju da rešavaju svakodnevne probleme, a predsednik Vlade je dužan da ima viziju.

On je demantovao napise u medijima da je dobio 20 miliona evra ruske podrške.

(Telegraf.rs / Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijam

    17. februar 2017 | 20:41

    Tomo do pobede

  • miki

    17. februar 2017 | 22:09

    Zaslizio si mirnu penziju idi u Bajcetinu i uzivaj nemoj dozvoliti da ti se dusnani smeju kao porazenom.

  • San

    17. februar 2017 | 22:23

    Tomo ne shvata da ga stranka neće ,a on se uporno namece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA