Federika Mogerini danas u Beogradu: Razgovori sa Nikolićem i Vučićem

Premijer Vučić očekuje dobar i otvoren razgovor sa Federikom Mogerini

  • 84

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini, tokom višednevne posete zemljama Zapadnog Balkana, boraviće danas u Beogradu gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Gde god da se okrenete oko nas postoji nestabilnost, u Srbiji to neće proći: Vučić uoči posete Mogerinijeve

Avion Federike Mogerini nije sleteo u Sarajevo, otkazana poseta BiH, putuje u Skoplje

Sastanak sa Nikolićem održaće se u 10.15 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, posle koga će biti prosleđeno saopštenje, saopstila je pres služba predsednika.

Sastanak predsednika Vlade Aleksandra Vučića i Federike Mogerini održaće se u vili "Mir", a izjave za medije su predviđene u 14,30 sati, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Marina Maksimović Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Premijer Vučić očekuje dobar i otvoren razgovor sa Federikom Mogerini, ali rekao je da ne zna da li će i slučaj Ramuša Haradinaja biti tema njihovog sastanka.

- Ne znam da li joj je to tema, možda ona ima neke druge teme. To ćemo da vidimo - rekao je Vučić novinarima u Vranju.

On je dodao da ne zna šta "oni hoće od nas, ali da zna šta mi hoćemo od njih".

Vučić je naveo da je Srbija spremna da ispuni sve što se od nje traži u smislu zahteva za dokumentaciju u slučaju Ramuša Haradinaja, jer je to, kaže, veoma važno zbog žrtava i pravde.

- Vidim da se sve svodi na politiku - rekao je Vučić i dodao i da ne želi da govori o tome šta misli ko je odgovoran za haos i probleme u Makedoniji i drugim državama u regionu.

Foto: Tanjug / Rade Prelić Foto: Tanjug / Rade Prelić

Dodao je da neće dozvoliti da takve probleme neko pravi u Srbiji.

- Oni koji misle da slučaj Haradinaj zloupotrebe za napade na Srbe, pošto dobijam određene informcije šta sve spremaju, neka ne misle da tako nešto smeju i mogu da naprave - rekao je Vučić.

Inače, Mogerinijeva je započela višednevnu turneju po zemljama Zapadnog Balkana u sredu uveče u Podgorici. Zbog nemogućnosti sletanja aviona usled vremenskih uslova, juče je odložena njena poseta Sarajevu. Mogerinijeva će u Beograd doći iz Skoplja, a posetiće još Tiranu i Prištinu.

Mogerini je pred dolazak u posetu Zapadnom Balkanu poručila da je u interesu svih da mir na Zapadnom Balkanu bude jednom zauvek garantovan, kako bi i napredak ka članstvu u EU bio zagarntovan.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Istovremeno, uverena je da EU neće biti celovita sve dok njen deo ne budu zemlje Zapadnog Balkana.

- EU neće biti celovita dok god region koji se nalazi u samom srcu Evrope nije ujedinjen u evropsku zajednicu - poručila je ona i istakla da u region dolazi kako bi "osigurala da proces integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU bude nepovratan".

Ona je u autorskom tekstu, objavljenom pred dolazak u posetu regionu, naglasila da je "uvođenje Zapadnog Balkana u EU posao koji mora da završi trenutna generacija političara" .

- Za EU rad sa Zapadnim Balkanom, regionom u srcu Evrope, predstavlja ključni prioritet. Posao mi je da vidim da svako o zapadnobalkanskih partnera napreduje na reformskom putu, ka EU i da taj proces bude nepovratan. U tom kontekstu regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ostaju prioritet - izjavila je Mogerini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA