Milošević naručio ubistvo Radovana Karadžića, nazivao lidere RS ludacima: Šokantni detalji iz knjige bivšeg ambasadora u Beogradu

Poslaću Jovicu Stanišića, šefa tajne policije, da se sastane s Karadžićem i osigura oslobođenje tih vojnika

  • 36

Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ i Srbije, u ostvarivanju svojih ciljeva nije birao sredstva. Pred kraj rata u BiH bio je spreman da likvidira tadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.

SREBRENICU JE NAPRAVIO IZDAJNIK SRPSKOG NARODA: Prvi intervju Radovana Karadžića nakon presude Tribunala

Marija Milošević: Moj otac Sloba je ubijen u Hagu

Bivši britanski ambasador u Beogradu Ajvor Roberts, izneo je ove šokantne tvrdnje i otkriva da je taj zadatak Milošević poverio tadašnjem šefu SDB Jovici Stanišiću nakon što su leto 1995. godine vlasti Republike Srpske uzele pripadnike UN za taoce.

Roberts je tada lično išao kod Miloševića i rekao mu da mora da izvrši pritisak da se "plavi šlemovi"oslobode. Milošević je ratne lidere RS, kako tvrdi Roberts za britanske medije, nazvao "ludacima".

- Poslaću Jovicu Stanišića, šefa tajne policije, da se sastane s Karadžićem i osigura oslobođenje tih vojnika. Ako ne oslobode te vojnike, moraću da ga ubijem - prepričao je Roberts svoj razgovor s Miloševićem.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ćerka bivšeg predsednika RS, Sonja Karadžić, rekla je da je situacija koju opisuje bila napeta, ali da ona zbog haškog postupka Karadžiću još ne može da da progovori o burnim danima u kojima je bilo pretećih poruka.

- Neću da ugrozim proces u Hagu, ali ima još svedoka koji znaju kako su se stvari tada dešavale, ko je i preko koga slao razne pretnje i kolika je napetost bila u tom trenutku. Bolje je da ne pričam kakve su pretnje bile tada. Ti isti svedoci znaju i da Radovan nije imao veze s tim zarobljenim vojnicima - ispričala je ona.

Karadžićev brat Luka kaže da je Milošević umeo u afektu čak i da psuje, ali da takav nikada nije bio s Radovanom.

- Između njih dvojice je postojalo uzajamno poštovanje, ja druga saznanja nemam. Znam da je Radovan uvek poštovao Miloševića kao predsednika Srbije, a kako se ophodio prema Radovanu pred stranim diplomatama, ne znam. Ako je tako kako Roberts tvrdi, to onda govori više o Miloševiću nego o mom bratu. Znam da je Milošević u afektu bio spreman i da psuje. Isto tako znam da s Radovanom tako nije razgovarao sigurno - ispričao je Luka Karadžić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle

    19. mart 2017 | 00:51

    Pustite covjeka da pociva u miru , boljega nikad necete imat , jel reko ovo ili ono , sta god da je uradio je proslo vrijeme , pisite sta ce ovi danasnji strucnjaci da urade

  • Zoks

    19. mart 2017 | 07:37

    E, ako je engleski ambasador to rekao to je tacno , ali kad bi se zezali ko bre jos toj bagri veruje

  • Crna Gora

    19. mart 2017 | 09:54

    Laze englez- mason kao uvijek. Dokle da nam oni pisu istoriju. Obratite paznju, nikad niko od njih kroz istoriju nije oklevetao razne Djukanovice, Marovice, Canke, Cede, Milicke, Kandicke, Biserko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA