PRIZNAO DA JE NAORUŽAO OVK! Da li će odgovarati za srpske žrtve?

Mi smo se, kao partija, organizovali da dajemo besplatno oružje, iako je bilo i slučajeva prodaje. Otvorio sam vojna skladišta da se naoruža OVK - priznao je Beriša

  • 16

Bivši premijer Albanije Salji Beriša javno se pohvalio da je dao veliku pomoć u oružju bivšoj tzv. Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Rat u južnoj srpskoj pokrajini odneo je brojne žrtve, dok su pripadnici OVK počinili mnoge zločine. Može li Srbija zbog ovog priznjanja da tuži Albaniju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu?

 

NATO preko Rumunije i Bugarske BLOKIRA dolazak "migova" u Srbiju

 

Posle 22 godine Rusi zbog Srbije pronašli detalj koji zabranjuje "Vojsku Kosova"

 

Beriša je ispričao da je posle pada komunizma u Albaniji odlučio da otvori vrata vojnih skladišta oružja, a jedan od razloga za to mu je bio da naoruža Albance na Kosovu.

 

- Mi smo se, kao partija, organizovali da dajemo besplatno oružje, iako je bilo i slučajeva prodaje. Otvorio sam vojna skladišta da se naoruža OVK - priznao je Beriša.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

U proleće 1997. iz vojnih skladišta u Albaniji je odneto preko 700.000 komada oružja, kao i više od 1,5 miliona metaka.

 

U arhivama nekadašnje Vojske Jugoslavije čuvaju se dokazi da se prebacivanje naoružanja iz Albanije na Kosovo odvijalo u režiji političkog vrha u Tirani. O tome govore depeše saznanja naših vojnih obaveštajnih službi, ali i depeše koje su 1998. i 1999. godine iz Beograda upućivane stranim ambasadama i međunarodnim telima.

 

Foto: Wikipedia/Sgt. Craig J. Shell, U.S. Marine Corps

Foto: Wikipedia/Sgt. Craig J. Shell, U.S. Marine Corps

 

- To je bio poduhvat u kojem su učestvovale sve državne strukture Albanije. Ova država, uključujući i njene oružane snage, direktno je bila uključena u osnivanje, naoružavanje i koordinaciju delovanja OVK. Sa njene teritorije kretale su i ofanzive na teritoriju SRJ - kaže šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

 

Printskrin: Telegraf

Printskrin: Telegraf

 

U izjavi za Telegraf.rs, advokat Toma Fila kaže da priznanje Beriše nije novost, pošto su još tokom suđenja Nikoli Šainoviću i Milanu Milutinovuću u Hagu, pripadnici bivše OVK rekli da Vojska Albanije topovima tukla po jugoslovenskim, odnosno srpskim položajima.

 

- U tom momentu je sigurno bilo osnova za tužbu Srbije protiv Albanije - izjavio je Fila.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Prema oceni pravnih eksperata, Albanija bi mogla da se tereti za podsticanje pobune i naoružavanje pobunjeničkog pokreta u drugoj državi, kao i za mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje.

 

Srbija bi mogla da se pozove na povredu člana 2, tačke 4 Povelje Ujedinjenih nacija, koja se tiče zabrane pretnje i upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti države.

 

Međutim, problem bi mogla da predstavlja legitimacija pred Međunarodnim sudom u Hagu, jer u to vreme SR Jugoslavija nije bila članica UN, tako da nije realno očekivati nikakve ozbiljne pravne posledice zbog Berišine izjave.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Tanjug/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • abc...d...

    7. april 2017 | 14:52

    Kasno je sada, sve su to radili naočigled nadležnih vojno obaveštajnih službi i policije, samo su svi zadar novca, žmurili i okretali glavu kada je trebalo sprečiti u početku, a kada se otrglo kontroli, onda su poslati golobradi klinci od 19-20 godina da ginu, tatini sinovi i generali su preko malih ekrana davali punu podršku....! Da li nam se istorija ponavlja, otvorite oči....!!!

  • Realan

    7. april 2017 | 17:23

    Vucicu reaguj !!!! Covek je javno priznao a i sluzbe imaju dovoljno saznanja oko toga. Ocekujemo da se u Hag posalju dokazi i da se zvanicno podigne optuznica i u Srbiji i u Hagu !

  • Cika Velja

    7. april 2017 | 14:58

    Jel to malo falilo da nas Albanija okupira???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA