Šta se krije iza akcije turskih špijuna na Kosovu?

Interes turskih obaveštajnih struktura za ovaj prostor naglo je porastao posle neuspelog puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana

  • 13

Kako je juče saopštio premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naše bezbednosne službe su našle "tragove" delovanja jedne strane službe sa agencijama iz Tirane i Prištine u koordinisanoj akciji na projektu "Velike Albanije". Uzimajući u obzir celokupnu bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, odavno je poznato da je ovaj prostor interesantan obaveštajnim agencijama. Pored svetski poznatih službi, poput CIA, MI6, BND i FSB, sve je značajnije prisustvo turskih struktura, pogotovo posle neuspelog puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana.

KOORDINISANA AKCIJA ZA "VELIKU ALBANIJU": Vučić o delovanju stranih agenata sa službama iz Prištine i Tirane

NEMCI SHVATILI KAKVA OPASNOST PRETI: "Velika Albanija" više nije samo plod SRPSKE MAŠTE I STRAHA

Početkom meseca, nemačka policija je prilikom hapšenja turskih imama razotkrila špijunsku organizaciju turskog predsednika Erdogana koja se proteže od Balkana do Velike Britanije.

Interes turskih obaveštajnih struktura za ovaj prostor naglo je porastao posle neuspelog puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana. Kako bi dodatno ojačao svoju moć, Erdogan je krenuo u obračun sa pristalicama imama Fetulaha Gulana, koji je na Kosovu i Metohiji i okruženju prisutan kroz svoje škole.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Između ostalih, sin kosovskog predsednika Hašima Tačija nalazi se među decom iz porodica kosovskih političara i privrednika koji pohađaju škole ovog muslimanskog sveštenika, koga Ankara optužuje da stoji iza neuspelog prošlogodišnjeg pokušaja puča u Turskoj. O tome je pisao i jedan najuticajnih kosovskih listova "Koha ditore".

Takođe, Dijanet, turski Direktorat za verska pitanja, upozorava na bliskost kosovskih političara i Gulenovih pristalica, za šta se vezuju mnoge mutne donacije. Tako je, prema njegovom izveštaju, gradonačelnik Lipljana Šukri Buja preneo imovinska prava nad gradskim zemljištem na Obrazovni institut „Gulistan“, koji je tu izgradio Akademiju "Mehmet Akif". Slično je zabeleženo i u Prizrenu, gde je gradonačelnik Ramadan Muja poklonio 50.000 metara zemljišta istoj organizaciji.

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić nedavno je izjavio da nikad nije prijatno kad se pojavljuju izveštaji o špijunskim mrežama, ali da Srbija u ovoj situaciji našla kao tranzitna zemlja zbog Erdoganove osvete prema Gulenovim pristalicama.

- Treba biti oprezan u bilo kom slučaju špijuniranja - smatra Dragišić.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Kada se radi o informacijama, koje su "procurele" i od naših obaveštajnih službi, da turski obaveštajci aktivno učestvuju u cilju kreiranja projekta "Velike Albanije" treba imati u vidu da Ankara želi da kontroliše to područje, odnosno da bude sigurna da nema protivnika Erdoganovom režimu, objašnjava za Telegraf.rs, Božidar Spasić, bivši šef specijalnog odeljenja DB.

- Oni žele da suzbiju Gulenov uticaj na Kosovu, zapadnoj Makedoniji i delovima Albanije - kaže Spasić.

To je jedan od prioriteta turske službe na ovom području, kaže Spasić i napominje da njihovi obaveštajci sada vrbuju ljude na Kosovu i zapadnoj Makedoniji.

Printskrin: Youtube/Goli Zivot TV HAPPY Printskrin: Youtube/Goli Zivot TV HAPPY

- Oni pod plaštom različitih obuka i turističkih putovanja odlaze u turske obaveštajne i policijske baze i tamo se pripremaju za buduće delovanje u južnoj srpskoj pokrajini - napominje bivši operativac DB.

Međutim, kada se govori o uticaju Turske na ovom području, ne treba zaboraviti da je ova zemlja članica NATO pakta, ističe Spasić i dodaje da će uloga Ankare biti sve veća i veća.

- Ankara zna da je jedan deo rukovodstva na Kosovu i u Sandžaku dobijao novac od Gulena i za škole i za druge projekte. Zato se Erdogan na ovom prostoru zapravo bori na dva polja: da eliminiše Gulenove pristalice i da ostvari potpuni uticaj u svim sferama - zaključio je Spasić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    26. april 2017 | 16:05

    Vreme je da i mi pomognemo pravoslavnoj braci kurdima i mi mozemo da radimo isto sto i turska radi na Kosovu i mi treba da imamo konja za trku

  • Ocajnono pero

    26. april 2017 | 14:11

    Da zakljucimo svi su tipovali da glavni svetski sukob pocinje na Bliskom istoku, a bice po prorocanstvu Tarabica Turska - Grcka gde ce se umesati Rusi i vratiti Konstatinopolj Grcima.

  • SKOJ

    27. april 2017 | 06:26

    Edi Rama, Taci i ekipa su glasogovornici Erdogana. Turska je samu sebe izbacila sa Evropskog puta,tu povratka vise nema. Samim time Turska vise ne zeli ni zapadni Balkan da udje u EU jer bi se time kompletno smanjio Turski uticaj na Balkanu. Stime je neminivno da Turska svim snagama cilja na odcepljenje zapadnog Balkana bar onog dela koji je pod njenim uticajem i da ga pripoji svoj sferi uticaja. Rat je neminovan i pitanje je dana kada ce da izbije. Turska je pocela pripreme za rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA