Da se u nedelju održe izbori, samo ove stranke bi ušle u parlament

SNS bi osvojio 55 odsto glasova, dok bi na drugom mestu bio pokret Saše Jankovića sa 11 odsto podrške, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Ipsos stratedžik marketinga

  • 61

Kada bi se parlamentarni izbori održavali u nedelju, SNS bi osvojio 55 odsto glasova, dok bi na drugom mestu bio pokret Saše Jankovića sa 11 odsto podrške, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Ipsos stratedžik marketinga. Redovno mesečno istraživanje Ipsosa sprovedeno je od 19. do 24. aprila.

Šta Ana Brnabić kaže o protestima i Vučićevoj pobedi

Stefanović se oglasio povodom priča da će biti novi premijer Srbije

- Istraživanje pokazuje da SNS raste na talasu Vučićeve pobede na predsedničkim izborima i da se protesti organizovani nakon izbora nisu negativno odrazili ni na njegov rejting, niti na rejting stranke na čijem je čelu - rekao je za "Blic" direktor istraživanja javnog mnjena agencije Ipsos stratedžik marketing Marko Uljarević.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema rezultatima istraživanja, prvih nakon predsedničkih izbora i prvih koji su u obzir uzeli pokret čije osnivanje je najavio drugoplasirani na predsedničkim izorima, iza SNS-a i Jankovićevog pokreta sledi Socijalistička partija Srbije sa osam odsto, što je blagi pad u odnosu na prethodna istraživanja.

Za njom slede SRS i DS sa po pet odsto, Dveri bi osvojile četiri odsto glasova, dok pokret "Dosta je bilo" beleži pad i trenutno ima podršku dva odsto građana. Sve ostale stranke daleko su ispod ovih rezultata.

Foto: Tanjug/ Tanja Valič Foto: Tanjug/ Tanja Valič

- Rejting SNS je baziran gotovo isključivo na Vučiću i zavisno od njegovog rada možemo očekivati promene rejtinga te stranke. Novina je svakako formiranje pokreta na čelu sa Sašom Jankovićem, koji startuje sa dvocifrenim rejtingom, ali bez infrastrukture i sa nedovoljno profilisanim programom - ističe Uljarević.

Prema njegovim rečima, sve to može uticati da pokret raste, pre svega na račun glasova opozicionih stranaka iz građanskog bloka, ali i da izgubi "početni elan" i da se birači kojii su glasali za Jankovića na predsedničkim izborima vrate strankama koje su preferirali pre izbora.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

On dodaje da je nepoznanica politička budućnost Vuka Jeremića, odnosno da li će on pokušati sa nekom novom strankom, pridružiti se nekoj od postojećih ili odabrati neki treći put koji, kako kaže, može biti i izvan domaće političke arene.

- U svakom slučaju, njegov angažman bi mogao izazvati promene manjeg intenziteta kada se radi o rejtinzima stranaka - smatra Uljarević.

On kaže i da bi do promena u rejtinzima moglo da dovede i kandidovanje grupe građana okupljene oko Ljubiše Preletačevića Belog.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Machiavelli

    28. april 2017 | 10:26

    Ne mogu da verujem da Sasa Jankovic ima toliku podrsku.... covek koji prica da treba da priznamo sami sebi da je kosovo nezavisno... covek koji bi da udje u nato pakt.... u njegovoj ,,setnji pobede" videla se zastava nezavisne vojvodine.... ljudi osvestite se, zar stvarno mislite da su to dobre ideje?!

  • Veljo

    28. april 2017 | 10:32

    СНС нема подршку 55% јер су сада имали 55% уз све странке каоје су се прикачиле. Када се све то одузме, они су негде на око 30%. Следећа је најјача СРС, они имају око 12%, па онда Јанковић око 9% и ДС око 5%. Ја гласам за СРС, јер једино воде политику која је за савез са Русијом. Наша будућност је уз Русију.

  • Lav

    28. april 2017 | 10:28

    Ova istrazivanja nisu realna. Radikalima popularnost ponovo raste nakon debakla na izborima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA