≫ 

Poruka iz Brisela: Slučaj Haradinaj ne bi trebalo da zaustavi dijalog Beograda i Prištine

U EU kažu da je do ”pauze u dijalogu” došlo zbog izbornog procesa u Srbiji

  • 59

EU očekuje da Beograd i Priština nastave dijalog u duhu konstruktivnog zalaganja, izjavila je za Tanjug portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Još 9 miliona dolara američke podrške Srbiji na putu ka EU (FOTO)

U Briselu u ovom trenutku, međutim, nemaju datum za održavanje nove runde dijaloga.

Iako je zbog slučaja Haradinaj došlo do ponovnog dizanja tenzija na relaciji Beograd - Priština, u Evropskoj komisiji ne očekuju da bi to moglo da dovede do eventualnog zamrzavanja dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane.

- Ono što mi očekujemo jeste da se u narednim nedeljama i mesecima nastavi konstruktivno zalaganje koje smo videli na obe strane tokom prethodnih sastanaka - poručila je Kocijančić u saopštenju upućenom Tanjugu.

Kocijančić je odgovarajući na pitanje Tanjuga da li visoka pred stavnica EU i posrednica u razgovorima Beograda i Prištine Federika Mogerini ima plan za nastavak dijaloga u Briselu, odgovorila da ”datum za novi sastanka dijaloga na visokom političkom nivou nije određen".

Printskrin: SensServis Agencija Printskrin: SensServis Agencija

Poslednji sastanak, bilo na političkom ili tehničkom nivou, dve strane su održale u Briselu početkom februara.

Dva sastanka ”na visokom političkom nivou” na kojima su učestvovali i predsednici i premijeri Srbije i Kosova održana su početkom godine, kako bi se spustile tenzije nastale zbog zaustavljanja srpskog voza, koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, mosta na Ibru ali i hapšenja Haradinaja u Francuskoj.

U međuvremenu, od svih otvorenih pitanja i neprimenjenih sporazuma, došlo je jedino do rešavanja pitanja mosta na Ibru koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

U EU kažu da je do ”pauze u dijalogu” došlo zbog izbornog procesa u Srbiji.

Istovremeno iz Prištine su poručivali da neće učestvovati u dijalogu sve dok nekadašnji premijer Kosova Ramuš Haradinaj ne bude oslobođen iz pritvora u Francuskoj, gde se našao zbog potrenice koju je za njim izdala Srbija na osnovu optužbi za ratne zločine.

Pozvnavaoci prilika u regionu ocenjuju da će odluka o puštanju Haradinaja dodatno iskomplikovati odnose Beograda i Prištine, što će uticati na stabilnost regiona, ali i nastavak dijaloga u Briselu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Митрони П.ф.к

    28. april 2017 | 18:45

    Какав црни дијалог ! Одма прекинути комуникацију са албанским бандитима!

  • Dragan RS

    28. april 2017 | 20:31

    Jedina smo zemlja na svijetu koja pregovara sa teroristima.

  • Igor81

    28. april 2017 | 19:04

    Ma vi iz brisela da se.... Da smo malo pametni treba da dozvolimo rusima da otvore baze na severu i jugu samo tako ima da nas cene u evropi, i okrenemo se istoku posto nas na zapadu ne zele samo nam lupaju samare i ucenjuju nas,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA