Vučić priredio večeru za šefa Bundestaga Lamerta (FOTO)

Dolazak Lamerta trebalo bi da doprinese unapređenju bilateralnih odnosa, ali i stvaranju jasnije slike o planovima Berlina za evropski put Srbije i regiona

  • 67
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je večeras u "Vili Mir" radnu večeru za predsednika nemačkog Bundestaga Norberta Lamerta, koji boravi u dvodnevnoj, zvaničnoj poseti Beogradu. To je prvi zvanični susret predsednika Vučića sa šefom Bundestaga.

SRBIJA ODALA POČAST HEROJU SA KOŠARA: Vučić otkrio spomenik Tiboru Cerni (FOTO)

Lamert u Beograd dolazi uoči samita lidera Zapadnog Balkana, 12. jula u Trstu, u okviru Berlinskog procesa i neposredno pošto je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel krajem maja predstavio javnosti novu strategiju za Balkan ili "Berlin2" za region.

Dolazak Lamerta trebalo bi da doprinese unapređenju bilateralnih odnosa, ali i stvaranju jasnije slike o planovima Berlina za evropski put Srbije i regiona.

Kada je reč o političkoj saradnji Berlina i Beograda, ta veza je uspostavljena još od kada je sadašnji šef srpske države, Aleksandar Vučić, pre više godina prvi "probio led" i kao potpredsednik vlade došao u nemačku prestonicu, gde su ga tada dočekali veliki cilljevi, uticajni sagovornici i moćan i uzrdžan Berlin, više puta pre toga izneveren u dogovorima i očekivanjima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U međuvremenu je ta saradnja dobila novu dimenziju i sada niko od ozbiljnijih političkih analitičara ne spori ostvareni napredak u ukupnim bilateralnim odnosima, kao ni da se Nemačka, otvoreno i jasno, zalaže za evropsku perspektivu i Srbije i regiona.

Lamert se ranije danas sastao sa predsednicom skupštine Majom Gojković i vd premijerom i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a kako je najavljeno, sastaće se i sa ombudsmanom, predstavnicima proevropske parlamentarne opozicije, kao i članovima srpsko-nemačke grupe prijateljstva i govoriiti u srpskom parlamentu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Bundestaga je uoči dolaska u Beograd izjavio da dogovori postignuti u okviru Briselskog sporazuma moraju da se sprovedu, a to se, kako je istakao, odnosi i na formiranje Zajednice srpskih opština.

"Osnivanje Zajednice srpskih opština je značajan deo tog dogovora", rekao je Lamert, koji važi za jednog od najuticajnihih političara iz redova demohrišćana Angele Merkel, povodom izjave Ramuša Haradinaja da nema ništa od formiranja ZSO.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zane

    14. jun 2017 | 21:24

    Nemci jasno i glasno kažu da Srbija mora da prizna Kosovo da bi ušla u EU. Pitanje je zašto onda razgovaramo, pregovaramo i otvaramo poglavlja. Narod neće dozvoliti nikome da prizna KiM niti da u tom delu menja Ustav.

  • Pjer

    14. jun 2017 | 22:12

    Ako EU dozvoli da nas kriminalci ucenjuju i budu tražili da se "okrenemo" od Rusije i da priznamo Prištinu,ništa od EU !!!

  • zoki

    14. jun 2017 | 22:49

    Hvala Nemackoj na podrsci uz njihovu pomoc pitanje je samo vremena kada ce Srbiju uci u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA