Svi govore o borbi Amerike i Rusije za Srbiju, a ove dve sile iz senke ostvaruju svoj plan

Osim, sada već davno prisutnih Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, sredovečno prisutne Evropske unije, svoj uticaj sada pokušavaju da prošire i Turska i Kina

  • 14

Stiče se utisak da nestabilnosti na Balkanu ne doprinose samo nerešeni sporovi i po koja razmena teških reči između država na poluostrvu, već i velike sile, kojima ovaj deo Evrope služi za odmeravanje snaga i širenje svog uticaja. Osim, sada već davno prisutnih Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, sredovečno prisutne Evropske unije, svoj uticaj sada pokušavaju da prošire i Turska i Kina.

Delegacija srpskih privrednika u septembru putuje u Katar: Dogovor Vučića i Al Tanija

Ambasador Rustemov predao Vučiću pismo predsednika Kazahstana (FOTO)

I dok se uticaj tradicionalno prisutnih sila primećuje kroz gotovo svakodnevnu tešku retoriku i međusobne optužbe Trampove i Putinove administracije za mešanje u unutrašnja pitanja balkanskih država, Kina kroz ekonomiju i investicije gleda da ostvari svoj interes. Svoje prisustvo obznanjuje kroz novi put svile, gradnju puteva i privatizaciju velikih fabrika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svoj ekonomski uticaj pokušava da proširi i Turska. U tom smislu treba gledati i predstojeću posetu Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu krajem septembra.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Kina je sila koja se polako stacionira na Balkanu, pre svega ekonomski, kao i u domenu infrastrukture, kaže za Telegraf.rs politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Verovatno će u narednom koraku Peking pojačati i svoj politički uticaj - izjavio je Anđelković.

Foto: Medija centar Beograd

Govoreći o Turskoj, ovaj politički analitačar podseća da je ova zemlja na Balkanu prisutna koliko i SAD i Rusija.

- Ne treba zaboraviti ratove iz devdesetih godina prošlog veka i ulogu koju je Turska imala u njima, tako da ova zemlja spada u red starih sila koje su prisutne na Balkanu, dok je Kina velika sila koja tek počinje da se pozicionira u regionu - rekao je Anđelković.

Projekat "Jedan pojas, jedan put" je zapravo najznačajniji kineski ekonomski ulaz u ovaj deo sveta, dok Turska, kao balkanska država, ima tradicionalni uticaj na region, koji danas pre svega ekonomski, kaže za Telegraf.rs profesorFakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

Foto: Medija centar Beograd

- Ono što razlikuje Kinu i Tursku sa jedne strane i SAD i Rusiju sa druge je to što pre svega Peking ne pokazuje želju da svoj politički sistem vrednosti izvozi bilo gde van granica svoje zemlje. Za sada je isključiva želja Kineza da plasiraju kapital i uzmu profit - rekao je Dragišić.

On ističe da nikada nismo čuli da je Kina od bilo koje zemlje tražila da ne sme da uđe u NATO, da bi od nje dobila novac.

Inače, tokom boravka srpske delegacije predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem u Kini na forumu "Pojas i put" sredinom maja, potpisani su ugovori i sporazumi čija vrednost premašuje 2,7 milijardi evra. U skladu sa dogovorom, u Srbiji će se graditi mostovi, tuneli, kilometri pruge i asfalta, ali i industrijski park i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Dogovoren je i neograničeni izvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda.

Sa druge strane, dolazak prvog čoveka turske države mogao bi da označi i novu eru ekonomske saradnje Beograda i Ankare, jer će sa delegacijom koju će predvoditi Erdogan, u Srbiju sleteti i oko 150 biznismena iz različitih oblasti i to u dva aviona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    8. avgust 2017 | 17:43

    Kuku nama kad se otimaju od nas

  • Srboljub

    9. avgust 2017 | 08:10

    Ceo svet ima interese na Balkanu pa i Srbiji samo ih mi nemamo koji tu živimo? Mi smo višak.

  • Poštar

    9. avgust 2017 | 07:24

    Bolje pod Kinom Rusijom i Turskom nego Amerikom i EU. Ne kaže se džaba blago onom kog Kinez hrani i Rusija brani. Za Tursku sve znamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA