Zukorlić: Ako se Republika Srpska uključi u dijalog o Kosovu otvara se i pitanje Sandžaka

Hoću da kažem da ako bi se pričalo o Republici Srpskoj, onda bi se u to moralo uključiti Sarajevo, ali i Sandžak, kaže Zukorlić

Podela Kosova i Metohije kao jedno od rešenja ponovo je ušla u fokus javnosti. S inicijativom predsednika Srbije o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, podela Kosova i predlozi o tome da se Kosovo da za Republiku Srpsku, ponovo su oživeli, piše Danas.

Drašković traži da priznamo "kosovsku stvarnost": Nezavisnost Kosova danas priznaje "ogromna većina članica UN i EU"

Dodik: U ovom veku bićemo jedno, a pretilo je da će da nas pobiju sve do zadnjeg (VIDEO)

Predsednik Bošnjačke demokratske stranke Muamer Zukorlić smatra da pitanje Republike Srpske otvara i pitanje Sandžaka.

- Najpre moram da kažem da me jako zanima dijalog o Kosovu i da pozdravljam i snažno podržavam tu inicijativu Aleksandra Vučića. Smatram da bi u taj dijalog trebalo da se uključe sve strukture, svi predstavnici institucija i istaknuti građani, kao i Bošnjaci. Pitanje Kosova nije samo srpsko-albansko pitanje već i regionalno i bezbednosno - ističe Muamer Zukorlić, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice i poslanik Skupštine Srbije.

Foto: Marko Todorović

On, međutim, ističe da bi pitanje uključivanja bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske u taj dijalog predstavljalo raspakivanje celog regiona.

- O Republici Srpskoj u Srbiji ne bi smelo i moglo da se priča bez Sarajeva. Hoću da kažem da ako bi se pričalo o Republici Srpskoj, onda bi se u to moralo uključiti Sarajevo, ali i Sandžak - napominje Zukorlić.

Foto: Marko Todorović

Prema njegovim rečima, bilo koja politička ideja jeste legitimna sve dok podrazumeva međusobno uvažavanje, poštovanje suvereniteta, države, granica država, i tome slično.

- Ne može se, dakle, tretirati pitanje Republike Srpske u Beogradu samo, odnosno unutar srpskog unutrašnjeg dijaloga. To pitanje otvara i pitanje Sandžaka, odnosno mi bismo morali u tome da učestvujemo, ali i svi važni faktori u regionu celom. Partikularno otvaranje pitanja otvara vrata destabilizaciji celog regiona - zaključuje Muamer Zukorlić.

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    9. avgust 2017 | 14:02

    RS pripada Srbiji kao sto i Sandzak pripada Srbiji. Vec par hiljada godina.

  • Sasa

    9. avgust 2017 | 13:47

    Samo se to cekalo!Pandorina kutija se otvara! Ja trazim dijalog za moju Cika Ljubinu ulicu! Mora i moja ulica dobiti samostalnost,autonomiju.

  • ime

    9. avgust 2017 | 14:19

    Srbija ne zeli nikakvu podelu, zeli samo ono sto joj pripada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA