≫ 

Tajni spisi nemačkih obaveštajaca otkrivaju mračne veze braće Haradinaj i Tačija sa Bin Ladenom

Nekadašnji vođa "Al kaide" boravio je u Albaniji kao gost tadašnjeg predsednika Salija Beriše, a osim njih sastanku su prisustovali Tači i Ramuš Haradinaj

  • 8

Vest da će na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše OVK biti ime Dauta Haradinaja, brata Ramuša Haradinaja, ponovo je aktuelizovala veze vođe ovog kriminalno-zločinačkog klana sa islamskim terorističkim organizacijama. Prema podacima nemačke obaveštajne službe BND, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači su prisustvovali sastanku Osame bin Ladena sa nekadašnjim predsednikom Albanije Salijem Berišom u ovoj zemlji. Posle tog sastanka formirano je više ćelija "Al kaide" u Albaniji i na Kosmetu.

PRAVDA ZA SRPSKE ŽRTVE: Tužilaštvo za ratne zločine OVK podiže optužnicu protiv Dauta Haradinaja

Tači odgovorio na teške optužbe da je trgovao ljudskim organima! Njegove reči su vrhunac odvratnoće

Osama bin Laden, prema nalazima nekoliko tajnih službi među kojima i BIA, boravio je u Albaniji, kao gost tadašnjeg predsednika Salija Beriše.

Osama bin Laden. Foto: Tanjug/AP

Pored njih dvojice, tom sastanku su prisustvovali Baškim Gazideda, bivši šef tajne policije Albanije, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Posle tog sastanka formirano je više ćelija Al Kaide u Albaniji i južnoj srpskoj pokrajini. Daut Haradinaj je, prema istim podacima, ispred komande Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) bio zadužen za koordinaciju rada s Al Kaidom.

- U tom svojstvu, oktobra 2001. u Sofiji je organizovao sastanak sa Muhamedom al Zavahirijem, bratom idejnog vođe Al Kaide Ajmana al Zavahirija - navodi se u izveštaju BIA.

Kasnije je postao jedan od glavnih organizatora terorističkih aktivnosti u Makedoniji, i zbog toga 26. juna 2001. dospeva na američku "crnu listu", sa koje do danas nije skinut.

Printskrin: Youtube/First Channel

Inače, kada govorimo o terorističkim aktivnostima Dauta Haradinaja na KiM zbog čega može biti optužen pred Specijalnim sudom, na teret mu se stavljaju zločini počinjeni u Glođanima 1998. godine, kada je jedinica koju je on predvodio kao jedan od komandanata bivše OVK napala policijsku stanicu i ubila srpskog policajca Miodraga Otovića.

Osim toga, grupa koju je Daut predvodio odgovorna je i za zastrašivanje i ubistva Srba i Albanaca lojalnih srpskim vlastima u istom periodu u okolnim mestima kao što su Đakovica i izbeglički kampovi u Juniku i Babalolju.

Foto: Profimedia/AFP

Ime Dauta Haradinaja vezuje se za organizaciju brojnih likvidacija- sa ubistvima svedoka zločina braće Haradinaj počelo je odmah po okončanju rata, a kulminirala su 2003, kada su ubijena i četiri zaštićena svedoka.

Sumnja se da je Daut Haradinaj bio zadužen za ovde likvidacije dok je Ramuš bio pod optužbama u Haškom tribunalu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    11. avgust 2017 | 16:07

    Znali su oni za to, bin laden je radio za cia I tada je na severu albanije obucavao siptarske teroriste.. .

  • Mrgud

    11. avgust 2017 | 16:50

    Kasno Marko na Kosvo stiže....

  • Saki

    11. avgust 2017 | 14:52

    Rano se setili da ispričaju o onima kojima su na srpskoj muci stvarali državu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA