Srpski naučnici na tragu revolucionarnog otkrića: Ako uspeju, cene biogoriva će dramatično pasti, a praviće ga iz algi

Istraživači s beogradskog Instituta za multidisciplinarna istraživanja prvi u svetu razvijaju naprednu tehnologju za proizvodnju biogoriva iz algi

  • 6

Tim od osmoro srpskih naučnika nedavno je u saradnji s Univerzitetom u Mančesteru i Bejlor Univerzitetom iz Teksasa pokrenuli međunarodno istraživanje kako bi usavršili komercijalnu proizvodnju biogoriva iz mikroalgi. Rukovodilac tima dr Ivan Spasojević objašnjava da je inovativna ideja potekla iz Beograda i da je reč o pionirskom eksperimentu na globalnom nivou.

One se ponose što su štreberke i naučne ambasadorke naše zemlje: Kembridž stoji iza rada Jelene i Miljane (FOTO)

Ako još niste kupili drva za zimu, u problemu ste: Sve je već rasprodato, a cena ovog ogreva porasla je do neba

- Srbija trenutno može da proizvede biogorivo isključivo iz useva, poput kukuruza i pšenice, te očekujem da našim rezultatima s mikroalgama podstaknemo razvoj zelene tehnologije u energetskom sektoru, što je važno za zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Uspešnim završetkom projekta pritom ćemo, verujem, omogućiti da se u narednih pet godina cena biogoriva spusti bar za petinu, a nadam se da ćemo završiti i na Vikipediji - objašnjava Spasojević.

Foto: Promo/Varicon aqua

Trogodišnji projekat s 400.000 evra finansira NATO savez kroz program Nauka za mir i bezbednost, kojim su ranije podržana istraživanja i na novosadskom i niškom univerzitetu.

- Projekat nam daje tačno ono šta nam treba, opremu, potrošni materijal, kao i stipendije za najdarovitije mlade istraživače koji se na taj način zadržavaju u zemlji - kaže Spasojević i dodaje da očekuje podršku nadležnih u rešavanju problema nedostatka prostora za rad instituta.

Foto: Promo/Varicon aqua

Šef NATO kancelarije u Beogradu, brigadni general Čezare Marineli, pojašnjava da su u okviru programa i poverilačkih fondova Alijanse države članice do sada donirale preko 15 miliona evra Srbiji.

Foto: A. Nalbantjan

- Imamo odlična iskustva s našim srpskim partnerima koji su angažovani na nekoliko važnih projekata. NATO je do sada pomogao da se izrade seizmičke karte za zemlje Zapadnog Balkana, zaštite vodni resursi Save, a srpski i nemački naučnici, recimo, zajedno rade na razvoju robota za dekontaminaciju i razminiranje pod nazivom T-Whex - objasnio je Marineli i pozvao istraživačke centre u zemlji da apliciraju za projekte u oblastima poput sajber odbrane ili energetske bezbednosti.

Foto: Promo/Varicon aqua

Srbija je od 2007. godine uključena u NATO program Nauka za mir i bezbednost koji okuplja mnoge partnerske i neutralne zemlje poput Švajcarske, Austrije i Irske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoki

    17. avgust 2017 | 22:06

    Ovo je u svetu vec dovoljno izucavana i poznata tehnologija. Dr Dzonatan Trent, ekspert za alge iz Nasa bavio se problemom upotrebe algi u okviru projekta vrednog 11 miliona dolara. Sada ce srpski naucnici sa 400 hiljada da naprave cudo. Bacene pare, kao i obicno.

  • Soki

    17. avgust 2017 | 20:31

    Odakle nama alge? Uvozicemo alge?

  • dejan 62

    17. avgust 2017 | 15:01

    posto na parama nepise odakle su kad vec nije drzava srbija ili neki od cuvenih srpskih tajkuna ulozila novac ovo je fenomenalno. konacno i neke lepe vesti . bravo deco.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA