Mesec i po dana posle smrti radikala Haški tribunal povukao poternicu

U saopštenju Tribunala precizira se da je sudsko veće 4. avgusta zvanično obavešteno o smrti Jova Ostojića te da se u skladu sa tom činjenicom protiv njega obustavlja postupak i stavljaju van snage sve druge odluke i naredbe

  • 0

Haški tribunal povukao je poternicu sa nalogom za hapšenje i obustavio krivični postupak protiv Jova Ostojića, jednog od troje radikala koji se pred tim sudom terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

OVO NIJE TEORIJA ZAVERE: Amerika, Britanija i Francuska UJEDINJENE protiv Srbije

Šta Srbiju čeka u pregovorima sa EU, a nijednu drugu državi nije?

U saopštenju Tribunala precizira se da je sudsko veće 4. avgusta zvanično obavešteno o smrti Jova Ostojića te da se u skladu sa tom činjenicom protiv njega obustavlja postupak i stavljaju van snage sve druge odluke i naredbe.

Takođe, Tribunal je usvojio izmenjenu optužnicu kojom se sada tereti samo drugo dvoje optuženih radikala - Vjerica Radeta i Petar Jojić, protiv kojih nalozi za hapšenje i poternice raspisane preko interpola ostaju na snazi.

Taj sud je, preko Sekretarijata, uputio obaveštenje svim članicama Ujedinjenih nacija o nastalim izmenama u ovom slučaju.

Foto: Wikimedia/ICTY staff

Haški tribunal zatražio je još u januaru 2015. godine od Srbije da uhapsi i izruči Ostojića, Radetu i Jojića, zbog optužbi da su zastrašivali i podmićivali svedoke u postuplu protiv Šešelja, koji je u međuvremenu prvostepenom presudom Tribunala oslobođen svih optužbi.

Kako je Odeljenje Višeg suda u Beogradu u maju 2016. godine zaključilo da nema uslova za njihovo izručenje prema srpskim zakonima, izručenje je odbijeno.

Tribunal je u međuvremenu raspisao poternice za njima preko Interpola, a tražio je i od Srbije da promeni svoje zakonodavstvo radi izručenja radikala.

Viši sud je naime zaključio da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Taj sud smatra da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za krivično delo nepoštovanje sudato delo jer su navodno vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prošle godine prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA