Dimitrov: Vlada nije upletena u obaveštajne aktivnosti, Dačić: Važno da budemo iskreni (FOTO)

- Obaveštajna aktivnost je delikatna aktivnost, ali je važno da nije upletena makedonska vlada - rekao je Dimitrov

  • 17

Makedonska vlada nije upletena u obaveštajne aktivnosti zbog kojih je Srbija povukla diplomate iz Skoplja, rekao je Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Makedonije, posle sastanka sa Ivicom Dačićem u Nišu. Dačić navodi da je važno da se dve zemlje ponašaju otvoreno i iskreno i ističe da Srbija nije menjala odluku o imenu Makedonije.

Srpske diplomate krenule put Skoplja, ambasadorka stiže 31. avgusta

Dimitrov je rekao da se Makedonija zalaže da region ide napred, da se raduju uspehu Srbije, te da je ubeđen da se i Srbija raduje kada Makedonija postigne uspeh.

- Obaveštajna aktivnost je delikatna aktivnost, ali je važno da nije upletena makedonska vlada. Mi gradimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost - rekao je Dimitrov.

On je podsetio da je Makedonija nedavno imala političku krizu i da su tu krizu iskoristili kao novu šansu da se ide napred, tako da očekuje da će i rezultat te krize biti bolji odnosi sa Srbijom.

Kako kaže, što se više spekuliše, to se stvara više štete. Naveo je i da tek treba da se radi na razjašnjenju informacija i da se raduje da se one, ukoliko se ispostavi da su tačne, ne odnose na makedonsku vladu.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanovic

- Ova epizoda na neki način pokazuje koliko je važno da smo bliski i da imamo što češći i otvoreniji dijalog - rekao je Dimitrov.

Upitan kako će se Makedonija odnositi prema pitanju prijema Kosova u Unesko, on je rekao da je to važno pitanje za Makedoniju, Srbiju, ali i celu Evropu.

- Makedonija je multietničko društvo i moramo biti pažljivi kada donosimo odluke. Sigurno je samo da će svaka odluka biti u interesu Makedonije - naglasio je Dimitrov.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanovic

On je dodao da odluka Makedonije neće biti ta koja će prevagnuti i da je cilj da se potencira na tome da nema ni gubitnika ni pobednika u regionu, već da ceo region ide napred.

Ivica Dačić je rekao da je ukazao kolegi na saznanja srpskih bezbednosnih službi.

- One se ne odnose na makedonsku vladu, one se ne odnose na vladu kao vladu – odnose se na bezbednosni sektor, naravno u svemu tome uz učešće stranog faktora.

Istakao je važno da se to više ne dešava i da dve zemlje imaju prijateljske odnose.

Printskrin: Youtube/NOVATV MK

Ivica Dačić je izjavio da Srbija nije menjala odluku o imenu pod kojim priznaje Makedoniju. On je rekao da je važno da se dve zemlje ponašaju otvoreno i iskreno.

- Nas boli što smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, što nam je zamerila Grčka, koja inače nije priznala Kosovo, dok je Makedonija to učinila - rekao je Dačić i podsetio da je Kosovo priznala prethodna makedonska vlada, a ne vlada Zorana Zaeva.

- Bez obzira na sve, mi nismo menjali našu odluku - poručio je šef srpske diplomatije.

Foto: Milena Đorđević, Youtube/NOVATV MK

Dačić i Dimitrov sastali su se u Gradskoj kući u Nišu. Razgovarali su o rešavanju otvorenih pitanja dve zemlje i unapređenju prijateljskih odnosa dva naroda, posle diplomatsko-političke krize koja je obelodanjena povlačenjem osoblja Ambasade Srbije u zemlju na konsultacije.

Deo zaposlenih u Ambasadi Srbije vratio se juče u Skoplje i to diplomatsko predstavništvo je počelo da radi, a povratak ambasadora najavljen je za 31. avgust.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA