≫ 

Ovo su 4 sporne tačke na granici sa BiH: Da li će sastanak 7. septembra doneti rešenje?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće 7. i 8. septembra u zvaničnoj poseti Sarajevu

  • 74

Posle šest godina, jedan predsednik Srbije dolazi u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini. Aleksandar Vučić će u četvrtak započeti dvodnevnu posetu Sarajevu. To će biti prilika da sa članovima Predsedništva BiH razgovara o otvorenim pitanjima. Na stolu će se naći i pitanje granice između dve države, na kojoj su četiri tačke sporne.

PREDSEDNIK VUČIĆ O PRETNJAMA I LAŽIMA: Šta god da urade - ne mogu mi ništa, sve što prete - ne mogu Srbiji ništa

Hvala vam, što ste obradovali srpski narod: Predsednik Vučić sa osvajačima medalja (FOTO)

Granica između Srbije i BiH je 97 odsto utvrđena, a preostala tri odsto odnose se na četiri mesta:

1. kod hidroelektrane "Zvornik";

2. kod hidroelektrane Bajina Bašta" na Drini (ovi objekti pripadaju Repblici Srbiji, ali ih preseca državna granica koja vodi koritom Drine);

2. selo Štrpci u opštini Rudo (železnička pruga Beograd-Bar na dužini od 12 km prolazi kroz teritoriju BiH);

4. sela Međurečje i Sastavci, između opština Priboj u Srbiji i Rudo u BiH (teritorija površine oko 400 ha koja pripada BiH, ali je sa svih strana okružena teritorijom Srbije).

Upravo tim povodom, Mladen Ivanić je rekao da će najvažnije teme razgovora Vučića sa njim i ostalim članovima Predsedništva BiH biti granična pitanja i bolji politički odnosi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic

- Mislim da ćemo konačno otvoriti tu priču da vidimo gde BiH i Srbija imaju interes za razmenu teritorija kako bi se ispravile neke nelogičnosti oko granice. Ne očekujem razgovore o auto-putu koji će povezati Sarajevo i Beograd, jer oko toga još nema saglasnosti u BiH, ali očekujem poboljšanje političkih prilika i odnosa izmedju BiH i Srbije - rekao je Ivanić, srpski član Predsedništva BiH.

Pitanje rešavanja granice prokomentarisao je i potpredsednik srpske Vlade Rasim Ljajić. On je podsetio da postoji mešovita komisija koja je radila na rešavanju tog problema, ali je napomenio da se ona već duže vreme nije sastajala.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Bilo bi važno da se reaktivira rad te komisije i verujem da će Vučićeva poseta biti novi podsticaj da se i ovo pitanje konačno reši - rekao je Ljajić.

Velika očekivanja od posete Aleksandra Vučića Sarajevu ima i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

- Imam želju da prva tri suseda imaju posebno mesto u BiH. To smo uspeli sa Crnom Gorom višestruko, a na isti način to želimo da uradimo sa Srbijom i Hrvatskom. Sa Srbijom ima mnogo otvorenih pitanja, poput granice, saobraćajne i energetske instrastrukture - rekao je Čović i dodao da će se Vučić prvog dana sastati sa članovima Predsedništva, a za drugi dan planirani su sastanci sa predstavnicima Saveta ministara i parlamenta BiH.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On kaže da su čelni ljudi ovih institucija razgovarali o ovoj poseti i usaglašavali stavove sa kojima će BiH nastupiti u razgovorima sa Vučićem.

- Očekujem da saradnja bude takva da u svakom trenutku možemo komunicirati, kako bi se teška pitanja rešila na prihvatljiv način i bez galame - naglasio je Čović.

Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da posetu predsednika Srbije Sarajevu vidi kao "posetu budućnosti" od istorijskog značaja, kao i korak ka boljem povezivanju.

- Srbija je stabilna u svakom smislu i tu stabilnost može da pruži ostalim zemljama u okruženju - rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Telegraf

Dodaje da je potrebno da se razgovara o boljem životu i da se pokaže jasna poruka da svi hoće da žive bolje i da "hoćemo da se povezujemo i da ceo region napreduje".

- Poseta je korak ka tome da se bolje povezujemo, infrastrukturno i politički. Teme će biti investicije, infrastruktura, uskoro ćemo imati most Ljubovija-Bratunac i jedan granični prelaz, počeli smo razgovore o autoputu Beograd-Sarajevo na predlog predsednika Vučića. Mi smo zemlja koja je otvorena i želi da razgovara - rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala da je važno da se ceo region povezuje i razvija, ne samo Srbija, kao i da je sve spremno za autoput Beograd-Sarajevo što se tiče Srbije, dok u BiH mora doći do unutrašnjeg dogovora oko rute kojom će se autoput kretati.

- Putevi su iznad svake politike, važni su za svakog građanina - istakla je Mihajlović.

Sam predsednik Vučić je uoči odlaska u Sarajevo rekao da odnose Srba i Bošnjaka smatra veoma važnim i ponovio da Srbija poštuje integritet BiH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ena

    5. septembar 2017 | 19:19

    Nema sumnje da ce Vuciceva poseta BiH pomoci u resavanju nesuglasica izmedju BiH i Srbije. Vucic je tu da zastiti gradjane Srbije i interese naseg naroda.

  • Zigi

    5. septembar 2017 | 14:37

    Pa to treba rešavati sa Republikom Srpskom a ne BIH!

  • Kami

    6. septembar 2017 | 07:07

    Koliko je Republika Srpska ukljucena u ove pregovore? Radi se prevashodno o njenom teritorijama naravno u sklopi BiH!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA