HRVATI ĆUTE NA NAŠU PROTESTNU NOTU: Dačić kaže da se Srbija zalaže za rešavanje problema dijalogom

Odnosi između Srbije i Hrvatske ključni su za odnose u regionu i da zato treba smirivati situaciju, rekao je Dačić

  • 4

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledu da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za odnose u regionu, te da bi, kako je kazao, voleo da se ne dolazi u situaciju da jedni drugima šaljemo protestne note.

SPREČITI ZASTRAŠIVANJE SRBA: Upućena protestna nota Hrvatskoj zbog paljenja nedeljnika "Novosti"

Ivica Dačić obišao Leskovačku roštiljijadu: Srbija ima šarm brendove, gostoprimstvo! (FOTO)

Bilo je dosta takvih protesta i mi ne očekujemo da je svaki takav protest od istorijskog značaja, rekao je Dačić i dodao da Hrvatska još nije odgovorila na poslednju protestnu notu upućenu zbog paljenja srpskog nedeljnika Novosti proteklog vikenda u centru Zagreba.

Foto: Tanjug/HINA/Damir SENCAR

- Voleli bi da ne dolazimo u situaciju da jedni drugima šaljemo proteste. Odnosi između Srbije i Hrvatske ključni su za odnose u regionu i da zato treba smirivati situaciju - rekao je Dačić i dodao je lako situaciju podgrevati.

Šef srpske diplomatije, koji na Bledu, između ostalog, učestvuje na strateškom forumu, ocenio je da se nije mnogo odmaklo u rešavanju pitanja razgraničenja sa Hrvatskom i da se Srbija pre zalaže za rešavanje problema otvoreno i dijalogom nego arbitražom.

- Naše je opredeljenje da to pokušamo da rešavamo bilateralno, znači dijalogom, da ne treba da idemo na neke arbitraže. Mi nismo ni počeli ozbiljne suštinske razgovore na tu temu sa Hrvatskom. Sada se formiraju komisije koje će time da se bave i ja sam odredio državnog sekretara Nemanju Stevanovića da vodi deo ekipe koja će se baviti otvorenim pitanjima sa Hrvatskom -  rekao je Dačić.

Foto: serbiamap.blogspot.rs

Dodao je da ranijih godina sa hrvatske strane nije postojala zainteresovanost za rešavanje tih pitanja.

- Priča se zaglavila na tome da Hrvatska ima jedan pristup, Srbija drugi - Srbija misli da razgradničenje treba da ide sredinom reke, a Hrvatska da prioritet treba da bude katastarski pristup - rekao je Dačić.

Upitan da prokomentariše granični spor Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu, Dačić je kazao da Srbi i Hrvati imaju dosta problema i da Srbiji ne treba da učestvuje u slovenačko - hrvatskim.

- Vi bi sad voleli da ja kažem da je to loš stav Hrvatske. Mi sa naše strane ne ulazimo u to ko je u pravu ko nije, mi možemo da raspravljamo da li treba da se poštuje odluka arbitraže. Verovatno, ako je neko ušao u arbitražu treba da poštuje odluke arbitraže ako je obavljeno sve kako je bilo predviđeno. Mi bi smo voleli da se svi ti problemi rešavaju otvoreno i u dijalogu i da pokažemo da možemo nešto rešimo i bez upliva sa strane - rekao je Dačić.

Prema negovim rečima, treba ići u susret tim pitanjima i da je dobro što predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju komunikaciju.

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA

Sastanaka će, kazao je, biti, ali nije mogao da precizira kada jer se to pitanje sada ne postavlja kao hitno.

- Ako nema kompromisa, onda će se tražiti, kao što je Hrvatska već tražila da se ide na arbitražu. Možda će malo promeniti stavove posle svega što se dešavalo ali mi se nikada nismo izjašnjavali da želimo da idemo na arbitražu, već želimo da se problemi reše neposredno - rekao je on.

Upitan da prokomentariše politiku proširenja EU, Dačić je rekao da je ona dobra ne samo za Srbiju već i za EU.

- U uslovima razjedinjavanja, Bregzita i raznih drugih problema EU - od migrantske krize do terorizma, ulazak našeg regiona u EU je doprinos konsolidaciji same te ideje - rekao je Dačić i dodao da je to faktor smirivanja tenzija u regionu.

Ministar je kazao da Srbija ostaje privržena svom cilju - a to je punopravno članstvo u EU i jedino mislimo da treba da postoji transparentna perspektiva.

- Ta perspektiva mora da ima srećan ili tužan kraj, ali se nadam da će biti srećan, odnosno da ćemo ući u EU pre nego što se ona raspadne - rekao je Dačić.

Dačić je kazao i da u okviru Ministarstva spoljnih poslova Srbije postoji Uprava za dijasporu i najavio da će se raditi na učvršćivanju odnosa sa dijasporom i Srbima u regionu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA