Nemci o Haradinaju: Moraće da prizna Zajednicu srpskih opština, a to je TEK POČETAK SRPSKIH USLOVA

Novoformirana kosovska vlada zavisi od dobre volje srpskih poslanika u parlamentu. Preko poslanika koje vodi Beograd Srbija je prvi put dobila direktan uticaj u Prištini

  • 4

Novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj moraće pre svega da proguta veliku žabu i prizna Zajednicu srpskih opština na Kosovu, koja će, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini postati država u državi, piše danas nemački dnevnik Tagescajtung, a prenosi Dojče vele.

Oko ovog pitanja NEMA KOMPROMISA sa Haradinajem: Srpska lista već ispunila JEDAN VAŽAN CILJ

Tenzija na Kosovu: Prekinuta vanredna sednica, opozicija vidi da se "vraća uticaj Beograda" (FOTO)

List navodi da su pre svega glasovi srpske manjine na Kosovu pomogli bivšem vođi OVK Haradinaju da postane premijer Kosova. A kako će se on ponašati u toj situaciji, to nije teško predvideti jer i EU i međunarodna zajednica, baš kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić žele da Haradinaj ispuni neke uslove, dodaje list.

List dodaje da zajednicu srpskih opština Brisel smatra preduslovom integracije obe zemlje u EU.

Foto: Tanjug/AP

Haradinaj, koji se još prošle godine - kao opozicioni političar - žestoko borio protiv tog zahteva, sada je pojeo kredu i pravi se da je "realan političar".

Njegov nekadašnji partner u koaliciji, predsednik Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti, svim silama želi da spreči osnivanje zajednice srpskih opština na Kosovu. Kurtija već sada Srbija, EU i SAD smatraju glavnom smetnjom, mada su mladi na njegovoj strani, dodaje list.

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

S druge strane, Haradinajeva vlada je na klimavim nogama. A Vučić može mirno da posmatra unutrašnjopolitičke konflikte na Kosovu: oni su dobri po njega, piše Tagescajtung.

Dnevnik podseća da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova i dodaje da to ni u doglednoj budućnosti neće morati da učini.

Handelsblat piše da "srpska manjina na Kosovu namerava da svojim učešćem u novoj vladi spreči formiranje armije" i dodaje da će Srbi"sprečiti i druge odluke albanske većine koje su protivne njihovim interesima".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Novoformirana kosovska vlada zavisi od dobre volje srpskih poslanika u parlamentu. Preko poslanika koje vodi Beograd Srbija je prvi put dobila direktan uticaj u Prištini. Kosovo na kojem žive gotovo još samo Albanci, od pre devet godina je nezavisno od Srbije i sada ga priznaje 115 država širom sveta. EU već godinama bezuspešno pokušava da posreduje međju zavađenim susedima - navodi list.

Daljinac

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  •  No-pasaran

    11. septembar 2017 | 14:30

    Haradinaj prvo treba da ispuni uslove da se preda Srbiji i da mu se sudi za sud iza zločine koje je počinio

  • Kalina

    11. septembar 2017 | 16:53

    to je i dogovoreno u parizu kada je uhapsen, a nasi se nagodili.. i to ce biti ispunjeno.. samo ce nasi opet da se prodaju.. kao i ovde u srbiji..

  • Rajko

    11. septembar 2017 | 14:42

    Znaci priznato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA