≫ 

Amerikancima smeta bliskost Beograda i Pekinga: Alarm zbog posete ŠEFA KINESKIH OBAVEŠTAJACA

Interesantno je da su se odnosi Beograda i Pekinga našli na američkom skeneru uoči posete specijalnog izaslanika predsednika Kine i sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine (KPK), Menga Đijendžua, čoveka koji kontroliše sve kineske službe bezbednosti i resore sile

  • 49

U američkom "Njujork tajmsu" pre tri dana je objavljena opsežna analiza odnosa Srbije i Kine. Kineske ambicije na Balkanu stvorile su uslove za potencijalni sukob sa planovima EU, a zemlje kao što je Srbija su se našle u sredini, piše između ostalog prestižni list. Međutim, za oko zapada da je tekst izašao dan uoči posete specijalnog izaslanika predsednika Kine Menga Đijendžua, inače šefa kineskih obaveštajnih službi, Beogradu. Ta poseta će takođe realizuje uoči značajnog Kongresa Komunističke partije Kine.

PRVI BEZBEDNJAK KINE SA PREDSEDNIKOM VUČIĆEM: Prijatelji smo koji dele i dobro i zlo (FOTO)

PRVI OBAVEŠTAJAC KINE SA STEFANOVIĆEM: Preuzećemo JAKE MERE u suzbijanju organizovanog i prekograničnog kriminala (FOTO)

Kada je kineski predsednik Si Ðinping u Smederevu, prošle godine, proglasio da je Srbija centar njene infrastrukturne inicijative "Jedan pojas, jedan put", time je otvoreno objavio da je Kina "otvorila prodavnicu" na južnom krilu Evrope, što je može dovesti na put sudara sa projektima Evropske unije u regionu, piše "Njujork tajms".

Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva

List ocenjuje da kineska strategija, takođe, koristi problematične odnose EU sa zemljama Zapadnog Balkana koje žele da se joj se priključe, i ukazuje da - pošto se SAD povlače sa svetske scene - Kina želi da proširi svoj uticaj pravo u srce Evrope.

U tekstu se dodaje da Kinezi donose više radnih mesta, poboljšavaju životni standard i podižu privredni rast zemlje, dok je Srbija, otvaranjem svoje ekonomije prema Kini, "cementirala podršku Pekinga pred pritiscima EU da prizna nezavisnost Kosova".

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

List tvrdi da neki u Kini dovode u pitanje ekonomsku opravdanost kineskog investicionog buma, dok drugi, van Kine, strahuju da bi kineske ambicije mogle u regionu održati na vlasti autoritarne lidere, a te države ostaviti u dugovima i sa ekološki manjkavim projektima.

Međutim, Sijeve reči spasle su 5.200 radnih mesta u Smederevu, gradu sa 100.000 stanovnika, konstatuje se u tekstu.

Kineske ambicije na Balkanu stvorile su uslove za potencijalni sukob sa planovima EU, a zemlje kao što je Srbija su se našle u sredini, piše "Njujork tajms".

Interesantno je da su se odnosi Beograda i Pekinga našli na američkom skeneru uoči posete specijalnog izaslanika predsednika Kine i sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine (KPK), Menga Đijendžua, čoveka koji kontroliše sve kineske službe bezbednosti i resore sile.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Meng, koji je u javnosti predstavljen "prvi obaveštajac" Kine i jedan od najbližih saradnika kineskog predsednika Si Đinpinga, u Beograd je doveo i nekoliko visokih bezbednosnih zvaničnika - zamenika ministra javne bezbednosi, zamenika ministra državne bezbdnosti, pomoćnika ministra spoljnih poslova i generalnog sekretara saveta bezbednosti.

Upravo bezbednosna saradnja bila je i glavna tema njegovog sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije, ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U prvoj izjavi u Beogradu, Meng je rekao da se sa srpskim ministrom dogovorio da Srbija i Kina "preduzmu jake mere u suzbijanju organizovanog i prekograničnog kriminala", ocenivši istovremeno da je "terorizam neprijatelj celom svetu i da ćemo mu se zajedno suprotstaviti".

- Organi za sprovođenje zakona i bezbednosti dve strane će dalje produbljavati međusobnu saradnju kako bi smo zajedno pružili još bezbednije okruženje u interesu bezbednosti naših građana. Dogovorili smo se da se ćemo preduzeti jake mere za suzbijanje organizovanog i prekograničnog kriminala - naveo je Meng.

Posle sastanka je rečeno i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije započeo saradnju sa kineskom kompanijom "Huavej" o sistemu kamera, kao i da je Kina ponudila svoje instruktore Srbiji i mogućnost da i ljudi iz Srbije idu u Kinu na obuku.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Stefanović je izjavio "da će Srbija i Kina produbiti saradnju u oblasti bezbednosti", a rekao je i da su razgovarali o "borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma", te "kako iskoristiti nove i savremene tehnologije kako bi bili efikasniji u ovoj borbi".​

- Ministarstvo unutrašnjih poslova produbiće i nastaviće jačanje svojih odnosa sa Ministarstvom javne bezbednosti narodne Republike Kine koja će omogućiti bolju razmenu informacija o svima onima koji bi mogli da ugroze bezbednost naših zemalja, ali i odlučno suprotstavljanje potencijalnom terorizmu i ekstremizmu i svima onima koji bi pomislili da naše zemlje mogu da budu laka meta - poručio je Stefanović​.​

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vrhunac Mengove posete je bio današnji susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je naglasio da su bilateralni politički odnosi izvanredni, a ekonomski svakodnevno napreduju.

Predsednik Vučić izrazio je zahvalnost za preuzimanje Železare od strane kineske kompanije HBIS i uspešno upravljanje i poslovanje.

- Postoje zajednički interesi za unapređenje saradnje u oblasti bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala i Srbija će u tome biti ozbiljan partner - istakao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je izrazio nadu da, bez obzira na to što se Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (Samit „16+1") održava ove godine u Budimpešti, Srbija očekuje premijera Kine Li Kećanga da otvori početak radova na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta, što će biti vrhunac saradnje dveju zemalja u oblasti infrastrukture.

Inače, Mengova poseta predstavlja nastavak kontakata na najvišem nivou.

- Ove posete imaju, na neki način, za cilj da održavaju visoku političku bliskost, da pokažu značaj koji za Kinu imaju ove zemlje, to jest projekti i da podsete na ono na šta su se zemlje domaćini obavezale. Tako da ja ovu posetu o kojoj govorimo vidim kao još jednu u nizu, a naročito u kontekstu očekivanog samita premijera u okviru formata saradnje 16+1 - rekla je za Radio "Slobodnu Evropu" Dragana Mitrović, direktorka Instituta za azijske studije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Važan je momenat ove posete i za kinesku stranu. Ova poseta se održava samo nekoliko nedelja uoči održavanja značajnog Kongresa Komunističke partije Kine, na kome će biti izabrano novo partijsko rukovodstvo. Kongresom će predsedavati predsednik Si Đinping koji je Srbiju posetio prošle godine i tada je govorio o kineskim investicijama u Srbiji, kao i o vezama sa srpskim rukovodstvom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    12. septembar 2017 | 15:43

    Sa ovakvim prijateljem srbija ne mora da brine za svoju budućnost.

  • Ljuba

    12. septembar 2017 | 19:31

    Srbija je prijatelj sa Kinom dug niz godina, Kina je nama mnogo pomogla i sa njima cemo saradjivati ma koliko gospodi iz SAD smetalo

  • ivanjan

    12. septembar 2017 | 14:58

    Sa Kinom imamo tradicionalno dobre odnose koje treba prosirivati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA