Vučić sinoć poslao TRI PORUKE ministrima od kojih će im dugo zvoniti u ušima (VIDEO)

Izjavom da Brnabić ima njegovu podršku, predsednik Srbije je indirektno rekao ministrima da kada slušaju premijerku, čuju zapravo njega

  • 2

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da premijerka Srbije Ana Brnabić ima njegovu podršku i svaku vrstu pomoći. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje o tome na čijoj je strani u sporu o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti - potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović koja je funkcionerka njegove Srpske napredne stranke, ili Ane Brnabić.

Predsednik Vučić: Od oktobra kreće NOVA FAZA DIJALOGA o KiM, PODRŽAVAM Srbe da uđu u vladu Kosova, Haradinaj - ZLOČINAC

Vlada Srbije će logistički podržati unutrašnji dijalog: Brnabić razgovarala sa Bjornstadom (FOTO)

U protekle dve nedelje vodila se polemika pre svega u medijima između ministara Zorane Mihajlović, Zorana Đorđevića i Aleksandra Vulina oko Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Ministri rada i odbrane su pre svega imali zamerke na primenjivost određenih odredbi, koje su predviđene ovim dokumentom, u čemu su pre svega Đorđević, dobili podršku predsednice Skupštine Maje Gojković, kao i Socijalno ekonomskog saveta, koji nije prihvatio Nacrt zakona, jer, kako je saopšteno, ima dosta manjkavosti i socijalni partneri nisu bili konsultovani.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Rasprave na sednicama vlade su dobra stvar i dobro je da svi ministri ne misle isto, rekla je, u međuvremenu, premijerka Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara da iznese stav o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti.

Ona je zahvalila je predsednici Koordinacinog tela za rodnu ravnopranost Zorani Mihajlović jer je na njemu radila.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Baš u vreme, kada se Vučić obraćao naciji, Mihajlović je gostujući na N1 rekla da iza vraćanja Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti na doradu, ne stoje lični sukobi u Vladi.

- Na zakonu radimo tri godine, nije ni Zoranin, ni Zoranov, ni Vulinov. Čini mi se da je medijima zanimljivo da 'kažu svađaju se ministri'. Mi nismo u ringu, mi smo u Vladi Republike Srbije, to što je medijima zanimljivo, nama je svakodnevni život – razgovaramo, pregovaramo o problemima - izjavila je ona.

Međutim, ovde nije stavljena tačka. List "Alo" je objavio da se Mihajlović dogovarala tajno sa demokratama kako da napadne ministra Đorđevića, a njen pravi cilj je da sedne u fotelju Ane Brnabić.

Na te navode reagovao je poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, koji je izjavio da ukoliko se te optužbe ispostave kao tačne, Mihajlović više ne može da bude ni u Vladi niti može da bude u Srpskoj naprednoj stranci.

Foto: Marko Todorović

- Ovde je problematično to što mi imamo situaciju da jedan visoki funkcioner vladajuće stranke i pritom potpredsednik Vlade ugovara sa opozicijom način kako će da urušava jednog ministra i samu Vladu. Ako je ovo tačno,  a to je lako proveriti, ona više ne može da bude ni u Vladi niti može da bude u Srpskoj naprednoj stranci - kazao je Đukanović i poručio Mihajlovićevoj da ide u opoziciju.

Ipak, jasno je da najvažnija podrška Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i SNS i da je on taj koji ima poslednju reč. On je na pitanje o tome na čijoj je strani u sporu o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti - jasno i nedvosmisleno rekao da je premijerku on izabrao i da ona ima njegovu podršku.

- Nisam je lako izabrao, dugo mi je bilo potrebno. Napravio sam dobar izbor, Srbija ima dobrog premijera - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na naše pitanje, da li je svojom izjavom predsednik Republike zapravo rekao da kada slušaju Anu, ministri čuju njega, Bojan Klačar iz CeSID-a kaže da je Vučić sinoć poslao tri poruke.

- On je pre svega hteo da zaštiti Anu Brnabić, koja je u odnosu na ostale članove u Vladi, relativno "lakša meta", jer nema političku zaleđenu. Pod dva, hteo je da ispadne politički pristojan, da ne preskače hijerarhiju koja postoji u Vladi, a to je da premijer jeste na čelu Vlade, a ne neki ministar, a na trećem mestu je i to da ministri i visoki funkcioneri SNS ne mogu da imaju beskonačnu slobodu da kreiraju stvar onako kako oni misle - kaže za Telegraf.rs Klačar.

Foto: Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, Vučić je indirektno poslao poruku Zorani Mihajlović, koja se odnosi i na sve druge ministre, koji bi eventualno pokušali da urade nešto što nije unapred dogovoreno na najvišem nivou.

- Bez obzira što Vučić nije na čelu Vlade, on želi da zaustavi spekulacije da se premijerka ne pita do kraja za sve odluke u Vladi - izjavio je Klačar i dodao da je to nešto što ne odgovara ni njemu ni SNS.

- On sigurno neće da kreira tu atmosferu u kojoj će da podstiče bilo koju vrstu dvovlašća u samoj Vladi - zaključio je Klačar.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    13. septembar 2017 | 22:15

    Tačku iz koje kreće crvotočina treba uvek tretrati na adekvatan način i na vreme.

  • micko

    14. septembar 2017 | 13:26

    Vucic je u pravu i Djukanovic ministarka Mihailovic radi sta hoce samo da bi se slikala i nesto pokvarila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA