Junker u pismu otkrio: SRBIJA ULAZI U EVROPSKU UNIJU 2025?

Predsednik Evropske komisije uputio je Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU

  • 41

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU u kojem je najavio da Komisija planira da do kraja naredne godine izradi Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine.

U interesu EU je da Srbija što pre postane članica: Austrijski vicekancelar razgovarao s Brnabić (FOTO)

Brnabić: Bezrezervna podrška Srpskoj listi, bićemo spremni za EU do 2020.

Portal "Juropijen vestern Balkans" navodi da se u Junkerovom pismu upućenom juče, u jednom od deset prioriteta u okviru „plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU“, pominju Srbija i Crna Gora kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji čiju bi strategiju za uspešno pristupanje trebalo izraditi.

Kako je navedeno „poseban naglasak stavlja se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i kompletnu stabilnosti čitavog regiona“.

Foto: Wikipedia/Captain Blood

Pored govora „O stanju Unije“, predsednik Junker je zajedno sa prvim potpredsednikom Fransom Timermansom poslao i Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta koje detaljno sadrži aktivnosti koje Komisija namerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja naredne 2018. godine.

Svake godine u septembru, predsednik Evropske komisije govori „O stanju Unije” pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Navodi se da se na ovaj način pokreće dijalog sa Evropskim parlamentom i Savetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsednik šalje Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, a što je posebno predviđeno “Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije” iz 2010. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARČIBALD

    14. septembar 2017 | 16:20

    Da nije 2125?

  • Ко.Бре 14 9 2017

    14. septembar 2017 | 15:48

    Можда. Нећете постојати 2025године. Па да никад не ућемо у тај трули савез

  • Srbin

    14. septembar 2017 | 19:25

    Kakva smo mi zemlja kad se jedan pijanac zavitlava sa nama , e Srbijo . . . .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA