NEMCI OTKRIVAJU: Kako je Vučić jednim pozivom sprečio pljačku vozova natovarenih kineskom robom u Srbiji!

Premijerka je tako odgovorila na pitanje da li najavljena strategija Evropske komisije o pristupanju Srbije Uniji do 2025. obeshrabruje, imajući u vidu ranije najave da bi se to moglo dogoditi do 2020.

  • 58

Uz Grčku, Srbija je na Balkanu najznačaja zemlja za kineske investicije. Investicije sa Dalekog istoka u infrastrukturu na Balkanu koriste Kini, jer ona tako lakše prodire na tržišta severozapadne Evrope, a koriste i Balkanu kao dopuna za trgovinu sa EU. Kroz grčku luku Pirej, kojom upravlja kineski lučki gigant Kosko pacifik, i dalje železničkim koridorom 10, transportuje se kineska izvozna roba dalje u Evropu. Međutim, taj transport je u jednom trenutku bio ugrožen. Ipak, intervencija predsednika Srbije Aleksandra Vučića je spasila posao, prenosi Dojče vele, pisanje Frankfurter algemajne cajtunga.

Vučić od ponedeljka u Njujorku: Prijemi kod Trampa i Tuska, sastanci sa Erdoganom, El Sisijem, Lavrovim, Guteresom

Vučić razgovarao sa Skotom uoči puta u Njujork (FOTO)

Kineski predsednik Si Đinping je prilikom trodnevne posete Beogradu u junu prošle godine naglasio značaj te zemlje za Kinu, a i u tom slučaju su ljubaznim rečima usledila i dela.

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

Ove godine su ukinute vize za putovanja između Srbije i Kine. Kineske firma sada pokazuju veliko interesovanje za gradnju ili modernizaciju železničkih mreža u Srbiji i regionu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Oni koji su se jednom vozili vozom iz Beograda u Solun, dobro znaju da ima mnogo toga da se popravi u šinskoj infrastrukturi na Balkanu, jer dobri delovi pruge se prelaze brzinom malo većom od puževe“.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Pruge su često u vrlo lošem stanju. O tome svedoči i sledeća priča, piše Dojče vele:

Kada su pre nekoliko nedelja na jugu Srbije učestale pljačke vozova u koje su bande lako uskakale zbog sporog kretanja kompozicija, bilo je dovoljno malo Koskovo upozorenje da bi transport iz Pireja ubuduće mogao da se odvija i preko Bugarske i Rumunije – i u Beogradu je odjeknuo alarm: posao sa tranzitom je po svaku cenu trebalo da ostane u Srbiji.

Predsednik Aleksandar Vučić je lično intervenisao i naredio srpskoj policiji da smrsi konce bandama – i to je uspelo za najkraće vreme.

Inače, koliko su važni srpsko-kineski odnosi, ali i investicije Pekinga u našu zemlju i ranije je bila tema Dojče velea.

Srbija se nalazi usred transformacije koja će, kako je obećao Vučić, okončati njenu izolaciju i otvoriti joj vrate Evropske unije. Pri tome se srpski predsednik ne oslanja samo na Evropu, već i na jednog starog saveznika na Istoku – Kinu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Proteklih godina, Kina je Srbiji zajmila novac za različite projekte. Na primer, 170 miliona evra za most preko Dunava kod Beograda, i 700 miliona za jednu elektranu. Jedna kineska firma je kupila jedinu srpsku železaru i obećala da će revitalizovati to preduzeće bez ukidanja radnih mesta.“

Stare veze između dve zemlje su doprinele da Beograd dospe u centar kineskog prodora u Evropu.

Daljinac

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    15. septembar 2017 | 18:50

    Amerika i Evropska Unija imaju strah od naseg odnosa sa Kinezima i Rusima.

  • mala

    15. septembar 2017 | 17:54

    To se zove jako prijateljstvo izmedju nas i Kine.

  • Vlada

    15. septembar 2017 | 17:06

    Vučić svoje partnere i prijatelje ceni mnogo. Kina je toliko mnogo učinila za Srbiju dobrog da nikada nećemo moći da im se odužimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA