Brnabić Hanu: Srbija se „ne obeshrabruje" tako lako

Premijerka je tako odgovorila na pitanje da li najavljena strategija Evropske komisije o pristupanju Srbije Uniji do 2025. obeshrabruje, imajući u vidu ranije najave da bi se to moglo dogoditi do 2020.

  • 5

Srbija se „ne obeshrabruje" tako lako, poručila je danas premijerka Ana Brnabić, na zajedničkjoj pres konferenciji sa evropskim komesarom Johanesom Hanom. Premijerka je tako odgovorila na pitanje da li najavljena strategija Evropske komisije o pristupanju Srbije Uniji do 2025. obeshrabruje, imajući u vidu ranije najave da bi se to moglo dogoditi do 2020.

EKSKLUZIVNO Johanes Han za Telegraf: Srbija može u EU i pre 2025. godine - OVO JE USLOV (FOTO)

Vučić JASNO PORUČIO Hanu: Članstvo u Evropskoj uniji je SPOLJNOPOLITIČKI PRIORITET (FOTO)

- Kao vlada nismo obeshrabreni datumom 2025 - rekla je Brnabić i dodala da su evropske integracije važne pre svega zbog nas samih.

- Reforme koje dolaze kao rezultat evropskih integracija najvažnije su zbog nas samih, naših građana i privrede, a ne EU. Ljudi u EU su naši prijatelji i partneri, a sve što mi radimo danas radimo zbog nas - naglasila je ona.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kazala je da bi bilo odlično da znamo datum kada će Srbija biti u EU, ali je to manje važno od toga da iskreno i suštinsko sprovodimo reforme.

- Ja vidim naš put ka EU na tri stuba - jedan je ekonomsko jačanje i reforme, to je ono gde smo najviše napredovali u poslednje 3 godine, drugi je reforma javne uprave i treći vladavina prava, kako bi imali efikasnije sudstvo. Sva ta tri stuba doprinose boljem kvalitetu života nas samih. Bez obzira koje godine treba da pristupamo, ovo radimo za nas, kako bi mi kao društvo bili pravedniji, javna uprava transparentnija, i imali sve manje korupcije, imali privredu koja je dinamična, poslovno okruženje koje je stabilno i predvidivo, mogli da pružimo podršku malim i srednjim firmama, imali sudstvo koje je efikasnije - poručila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Han je takođe istakao da je kvalitet važniji od brzine, kad je reč o pripremama za članstvo.

Datum koji je u vezi pristupanja Srbije EU pomenuo predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nije ništa zacrtano, kaže Han, već nešto što pokazuje snažnu posvećenost EU za region.

- Vremenski okvir je jasan i imamo plan aktivnosti koje je definisala srpska vlada, dogovore koje imaju sa nama. Važno je sprovesti sva važna pitanja, jer nije stvar u tome da izađete nama u susret i uradite šta mi želimo, već da unapređujete životni standard građana, date im mogućnost da ostanu u zemlji, a ne da budu primorani da emigriraju - poručio je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ukazao je da nije bilo nikakvih ranijih najava o prijemu do 2020, dodajući da pristupni pregovori Srbije napreduju dobrom brzinom, iako bi mogli još brže.

- Ono što je važno je kvalitet. Važniji je kvalitet od brzine. Ako se te dve stvari mogu harmonizovati onda je dobro, ali kvalitet je najvažniji - ukazao je on.

Han je ujedno podsetio da vremenski okvir do 2025, ako se želi tada ostvariti članstvo, znači da pristupni pregovori moraju biti okončani najkasnije do 2023, jer su potrebne dve godine da se završi proces ratifikacije, a i sprovede referendum u Srbiji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janaćko

    15. septembar 2017 | 15:19

    Ne treba nam EU i njihovi pajaci. Srbija, Rusija, ne treba nam unija! Narod Srbije nije za EU samo sto to nasa vlada nece na glas da kaže.

  • P. Trebava

    15. septembar 2017 | 22:12

    Koja Unija,kakva Unija, ovo su sile zla napravile cetvrti Reich pa ga Usmjeravaju ope prema Rusiji. Mi imamo stanje u Evropi identicno kao 1940. Francuska kapitulirala(danas ekonomski propala)Englezi spasavaju se bjezeci na ostrvo i danas bjeze iz Evrope, ostatak Evrope je okupiran danas je ekonomski okupiran samo se jos odupire Srpski narod i na istoku RUSIJA,istorija se ponavlja!!!!

  • Bob

    15. septembar 2017 | 18:35

    Potrebna je nova unija Srbija-Rusija-Kina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA