Politički selfi godine: Mali i Brnabićeva zajedno na Paradi (FOTO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je, za današnju "Politiku", da najavljeni dolazak nje i nekoliko ministara na gej Prajd jasno govori o opredeljenju Srbije ka punom poštovanju ljudskih prava

  • 0

Premijerka Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali sada već tradicionalno su objavili selfi sa Parade ponosa.

(BLOG UŽIVO) Beograd blokiran, Parada ponosa iz minuta u minut: 6 izveštača Telegrafa na ulicama grada javlja najnovije informacije!

Očekuje se da će šetnja od Cvetnog trga početi uskoro, a organizatori procenjuju da će ovogodišnjim Prajdom prošetati 3.000 ljudi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je, za današnju "Politiku", da najavljeni dolazak nje i nekoliko ministara na gej Prajd jasno govori o opredeljenju Srbije ka punom poštovanju ljudskih prava i uvažavanju specifičnosti manjinskih grupa.

- To je pre nekoliko godina bilo teško zamisliti i, kao što je sada sasvim normalno, tako će i za neko vreme biti normalno da pričamo o temama za koje danas nismo spremni. Jer kao što i sami vidite, granice osvajanja slobode se pomeraju i mi smo kao društvo tu napravili velike iskorake poslednjih godina. Ja verujem u ovo društvo i volju naših građana da štite svoja, samim tim i prava drugih osoba - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Povodom održavanja Parade ponosa u Beogradu, Brnabić je u intervjuu za "Politiku" rekla da je poslednjih godina ostvaren izuzetan napredak kada je u pitanju položaj LGBT populacije, ali da još postoje određeni segmenti u kojima pokazujemo zbunjenost i nerazumevanje.

Smatra da je Srbija prešla dug put od potpune diskriminacije i stigme ljudi, koja se ogledala u govoru mržnje, fizičkom nasilju, do toga da već poslednje tri godine najviši zvaničnici države učestvuju u prajdu.

Foto: Vladimir Milovanović

- To je važna poruka da smo svi ravnopravni i da diskriminacija, nasilje i nepoštvanje ljudskih prava nisu deo ovog društva, koje je pokazalo snagu da se menja i uči, prihavata različitosti i s njima deli život u široj društvenoj zajednici - rekla je Brnabić.

Premijerka smatra da je potrebno raditi na tome da se kao društvo odlučnije borimo protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije nad bilo kojim pripadnikom bilo koje manjinske grupe.

Foto: Vladimir Milovanović

- Verujem da za to imamo snage - kaže Brnabić.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA