NATO U TIRANI zasedao o situaciji na Kosovu i uticaju Rusije na Balkan: Ovo su zaključci (FOTO)

Pavel je kazao da bi problemi u regionu Zapadnog Balkana mogli da proizađu iz radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili "malignog uticaja iz Rusije"

  • 8

U prethodna dva dana Vojni komitet NATO je zasedao u Tirani, gde je raspravljao o situaciji na Zapadnom Balkanu, sa osvrtom na Kosovo, borbi protiv terorizma i novoj strategiji u Avganistanu. Predsedavajući Vojnog komiteta NATO general Peter Pavel izjavio je danas da „još uvek nema dogovora“ Beograda i Prištine o vojsci Kosova, ali da ta vojska „treba da bude formirana u skladu s ustavom i zakonima relevantnih zemalja“. Posebno je govorio o uticaju Rusije na Balkanu.

Agresivnije nego ikad, Tači najavio vojsku Kosova do kraja godine: Naravno, uz pomoć Amerike i NATO-a

NATO STEŽE OBRUČ OKO SRBIJE: Ugasiti "liniju vatre" i zaustaviti Putina

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel izjavio je za AP da bi problemi u regionu Zapadnog Balkana mogli da proizađu iz radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili "malignog uticaja iz Rusije".

- Mi se ne nadmećemo sa Rusijom oko Zapadnog Balkana. Mi smo pre svega usredsređeni na to da Balkan bude stabilan i bezbedan - poručio je Pavel.

On je dodao i da ne postoje planovi za smanjenje trupa na Kosovu ili postavljanja roka njihovog prisustva tamo.

Foto: nato.int

Ipak, je napomenuo da „još uvek nema dogovora“ Beograda i Prištine o vojsci Kosova, ali da ta vojska „treba da bude formirana u skladu s ustavom i zakonima relevantnih zemalja“, prenosi ATA.

Agencija navodi da je Pavel to kazao odgovarajući na novinarsko pitanje tokom zajedničke konferencije za medije sa načelnikom Generalštaba albanske vojske Bardilom Koljčakuom, na marginama konferencije Vojnog komiteta NATO u Tirani.

Navodi se da je Pavel poručio da će „NATO nastaviti sa politikom otvorenih vrata“ prema novim članicama.

- NATO je u kontinuitetu sledio politiku otvorenih vrata i čvrsto ostaje pri tom stavu. Postoji nekoliko zemalja koje bi želele da pristupe Alijansi i one ulažu najveće napore u reformama na polju odbrane. Kada dostignu traženi nivo za članstvo, verujem da će se proces pregovaranja sa njima pokrenuti kako bi postale punopravne članice - rekao je Pavel.

Foto: nato.int

O politici "otvorenih vrata" govorio je i neformalni domaćin skupa albanski premijer Edi Rama. On je izjavio da "Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Kosovo i dalje nedostaju na NATO mapi", prenosi ATA.

Albanska agencija navodi da je Rama "ponovio podršku Albanije politici otvorenih vrata (NATO) za sve zemlje Zapadnog Balkana".

- Ovo područje, koje tek treba da bude uključeno u evropsku bezbednosnu arhitekturu, čini teritoriju na kojoj igrači treće strane vide ranjivost i prilike za upad - rekao je Rama.

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel u ime Alijanse je "izrazio zahvalnost snažnoj posvećenosti Albanije i doprinosu te zemlje zajedničkoj bezbednosti i operacijama i misijama pod vođstvom NATO u Avganistanu i na Kosovu".

ATA navodi da je Pavel "takođe pohvalio ulogu Albanije u promovisanju saradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i u borbi protiv Islamske države".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milorad

    18. septembar 2017 | 13:36

    zapad treba isterati iz Srbijd..Borilo se protiv turaka vjekovkma, boriceml se i sa ovima.

  • bobi

    18. septembar 2017 | 13:21

    Ha ha ha problem na balkanu Srbi i rusi moreeee

  • Dejan

    18. septembar 2017 | 13:23

    Po mestu odrzavanja rekao bih da hoce veliku albaniju,po tome kako su ih pohvalili zele nestabilan Balkan .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA