Brnabić: Veća saradnja sa Kinom u oblasti obrazovanja

Vlada Srbije će dati puni doprinos prosvetnoj saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put" i saradnji u mehanizmu CIE, poručila je Brnabić

  • 0

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) da je obrazovanje uslov prosperiteta svakog društva i najavila da će saradnja sa Kinom biti intenzivirana i u oblasti obrazovanje i nauke.

TVITER OBRAČUN Brnabić i Šutanovca oko "Vranjskih"

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske krajem novembra

- Vlada Srbije će dati puni doprinos prosvetnoj saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put" i saradnji u mehanizmu CIE - poručila je Brnabić.

Ona je rekla da Srbija projekat "Jedan pojas, jedan put", smatra jednom od najvažnijih golobalnih inicijativa, kao i da veliku pažnju poklanja saradnji sa Kinom u okviru mehanizma "16 plus jedan".

- Akademski krugovi su pokretači prosperiteta. Svi smo svesni da na omladini i njenom obrazovanju leži budućnost i prosperitet svake zemlje - naglasila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ona je podsetila da je Srbija započela reformu obrazovanja i istakla da bez odgovarajućeg obrazovanog sistema nema razvoja nijednog društva.

- Verujem da će ovaj dijalog doprineti da se učvrste temlje obrazovanja koji je uslov a prosperitet svakog društva - navela je Brnabić, dodajući da se u Novom Sadu okupla intelektualna elita iz Kine i Evrope.

Napomenula je da će Novi Sad biti omladinska prestonica Evrope 2019. i postati centar za mlade, inovativne ideje koje će relizovati na međunarodnom nivou.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Brnabić je podsetila da je format "16 plus 1" uspostaljen u Varšavi 2012. i da doprinosi razvoju svih učesnica i da je doprineo jačanju ukupne saradnje veće i bolje povezivanju i boljim kontaktima.

Naglasila je da je CIE integralni deo šire saradnje Kine i EU, imajući u vidu da je 11 zemalja regiona članice EU, a preostalih pet na evroskom putu, sa kojima Kina ima uspostavljenju statešku saradnju.

Brnabić je rekla da je na trećem sastanku vlada 2014. u Beogradu Srbiji ukazana posebna čast i poverenje i istakla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklanja izuzetnu pažnju tom formatu saradnje.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ona je poručila da će kao nova premijerka Srbije nastaviti da ulaže napore da se ta saradnja još više pojača.

Brnabić je najavila da će Kina i zemlje CIE imati sledeći sastanaka u Budimpešti 28. novembra i potvrdila da će učestvovati.

Podsetila je da se u okviru tog mehanizma jača politička i ekonomska saradnja, realizuju infrastrukturni projekti, grade mostovi, pruge, hidroleketrane i da postoje planovi za digitalno povezivanje na ruti "Jedna pojas, jedan put".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Brnabić je dodala da je 2017. godina kulurne saradnje Kine i CIE, kao i da ti susreti mogu da obuhvate i saradnju u zdravstvu, turizmu i mnogim drugim oblastima. Premijerka Srbije je najavila da će Beograd biti sledeći domaćin gradonačelnika okviru mehnizma CIE.

Kako je rekla, u omladini i njenom obrazovanju leži budućnot, a Srbija je impresionirana razvojem Kine i u oblasti obrazovanja, tako da bi trebalo raditi na razmeni studenata i obrazovnih i naučnih institucija, učenju kineskog jezika i slično.

- Da mlade pripremimo za moderno doba, da steknu veštine i znanja koje će ih ohrabrivati da se bore za svoje ambicije. Moderno društvo stalno stavlja nove izazove pred nas - istakla je premijerka Srbije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Brnabić je rekla da reforma obrazovanja podrazumeva celoživotno učenje, obrazovanje prema potrebama društva, ali i obrazovnje koje treba da pokreće inovacije i kritičko mišljenje, kao i preduzetništvo.

- Želimo da uvedemo model konceptualnog učenja, kako bi mladi sticali funkcionalno i primenjivo znanje i da kroz sveobuhvatnu reformu obrazovnja povratimo poverenje javnosti u naš obrazovni sistem - poručila je Brnabić.

Navela je da treba povećati dostupnost obrazovanja i modernizovati nastavne planove i programe, prema potrebama društva i naše ekonomije, a sve u cilju razvoja privrede i dostizanja globalne konkurentnosti.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijerka Brnabić je ukazala da je učenje o preduzetništvu veoma važno za mlade,o posebno za društva sa malim brojem stanovnika kao što je naše i da su preduzetničke kompetencije prepoznate kao jedan od osam veština za život u 21. veku.

- Naš strateški razvoj mora biti zasnovan na razvijanju preduzetničkih kompetencija kod što većeg broja članova našeg društva - naglasila je Brnabić.

Podsetivši da je uvedena aviolinija Beogad - Peking, ona je izrazila očekivanje da će to doprineti još većoj saradnji dve zemlje.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA