Američki senator o susretu sa Vučićem i Tačijem: Žele da preuzmu rizik za mir, ali im treba podrška

Ron Džonson očekuje da će se u kompleksan odnos uključiti Amerika, Evropska unija i NATO

  • 34

Zapad mora da obrati pažnju na Jugoistočnu Evropu, čije odnose sa zapadnim demokratijama Rusija aktivno pokušava da podrije, poručio je američki senator Ron Džonson, koji je Moskvu optužio za "čin rata" protiv Crne Gore.

Vučić sa senatorom SAD: Amerika zna da je Srbija svetski lider po broju otvorenih radnih mesta u 2016. godini (FOTO)

Džonson je takođe rekao da se susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

- Oni bi želeli da poboljšaju odnose, da preuzmu rizik za mir, ali im je potrebna pomoć i podrška Amerike, Evropske unije i NATO - naveo je senator.

Džonson, predsedavajući pododbora za Evropu u Odboru za spoljnu politiku Senata, izjavio je to na prvom Transatlantskom forumu za strateške komunikacije u Atlantskom savetu, na kojem se raspravljalo o pokušajima državnih i nedržavnih aktera, među kojima je i Rusija, da utiču na zapadne demokratije, širenjem dezinformacija.

On je rekao da je "destabilizujuća priroda ruskih poteza vidljiva širom Evrope, naročito u njenom istočnom delu".

- Suđenje u Crnoj Gori trebalo bi da dokaže svima koji su spremni da slušaju da to nije bila samo propaganda i širenje dezinformacija. To je bio čin rata protiv sada članice NATO-a. To je ozbiljna situacija - poručio je Džonson.

Navodi se da je američki senator upozorio da Moskva svakodnevno pokušava da podrije odnose zapada sa državama u Jugoistočnoj Evropi, regionu koji je na prekretnici.

- Ključno je da zapadna Evropa, zapadne demokratije obraćaju pažnju i da prenesemo Balkanu, jugoistočnoj Evropi, koliko su ključni za nas, za mir i stabilnost. Ako to ne uradimo, počeće da se okreću istoku, u situaciji kada je njihova celokupna ekonomska budućnost na zapadu - rekao je Džonson.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    27. septembar 2017 | 00:14

    Hvala lepo na njihovoj dobroj volji, ali, NE hvala

  • NELE

    27. septembar 2017 | 05:16

    Brisi iz nase zemlje jer vi ste je rasturili i sada dolazis tu da nam dajes predavanja o demokratiji,

  • Neksa

    27. septembar 2017 | 03:38

    Nek gledaju sebe sta guraju nos u nase dvoriste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA