Oko 30 ambasadora Srbije čeka zamenu: Evo zbog čega

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova za sada je devet upražnjenih ambasadorskih mesta na kojima su otpravnici poslova

  • 0

Oko 30 ambasadora Srbije, u ukupno 69 ambasada i sedam diplomatskih misija u EU, NATO, OEBS-u, Savetu Evrope, Unesku i UN u Njujorku i Ženevi, trebalo bi da bude zamenjeno u nekoliko narednih meseci, piše list Politika.

Dačić sutra u Moskvi: Sa Rogozinom o saradnji, a sa Lavrovim o "vrućim temama"

U Saragosi otvoren Počasni konzulat Srbije: Za inteziviranje ekonomske saradnje sa Španijom

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova za sada je devet upražnjenih ambasadorskih mesta na kojima su otpravnici poslova, a reč je o ambasadama Srbije u velikoj Britaniji, Zambiji, Iraku, Italiji, Libiji, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Siriji.

U Ministarstvu spoljnih poslova za taj list rekli su da imena novoimenovanih ambasadora ne iznose u javnost sve do donošenja ukaza predsednika Srbije, a u skladu sa diplomatskim običajima i iz bezbednosnih razloga.

Prema izvorima Politike iz diplomatskih krugova trebalo bi da budu zamenjeni ambasadori koji su dugo na svojim mestima i koji su u penziji, kao i da bi diplomate Srbije u susednim državama trebalo da budu zamenjene u naredih godinu dana, jer im je istekao ili im uskoro ističe četvorogodišnji mandat, s obzirom da su imenovani 2013. godine.

Printskrin: Google/maps

Taj izvor rekao je da se traže ambasadori za Bugarsku, Rumuniju, Madjarsku, Makedoniju, Slovačku, Albaniju, Tursku, Austriju, Ukrajinu, Rusiju i misije u UN u Njujorku i Ženevi.

Prošlog meseca sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Velikoj Britaniji opozvan je Ognjen Pribićević, a pre nekoliko dana iz Danske je opozvana Dragana Ivanović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA