≫ 

OFANZIVA PRIŠTINE! Tači u Vašingtonu, Pacoli u Briselu, Haradinaj u Tirani: Šta to spremaju protiv Srbije? (FOTO)

Posle poraza koje su doživeli u vezi sa članstvom u Interpolu i sve izvesnijeg istog scenarija u vezi za UNESKO, Tači, Haradinaj i Pacoli se "rastrčali" po svetu

  • 7

Ključne figure privremenih organa vlasti u Prištini u samo tri dana "rastrčali" su se gotovo po celom svetu. Premijer Ramuš Haradinaj je početkom nedelje posetio Tiranu, gde je razgovarao sa šefom albanske Vlade Edijem Ramom, predsednik Kosova Hašim Tači je prvo posetio Vatikan, a zatim je otputovao na susret sa Majkom Pensom, dok je šef prištinske diplomatije Bedžet Pacoli u Briselu. Posle poraza koje su doživeli u vezi sa članstvom u Interpolu i sve izvesnijeg istog scenarija u vezi za UNESKO, očito je da su pokrenuli diplomatsku ofanzivu.

SKANDAL: Ramuš Haradinaj pozvao Sarajevo da prizna nezavisnost Kosova

Hašim Tači u privatnoj poseti papa Franji: Razgovarali o odnosu Beograda i Prištine

Za prvu posetu, nakon što je izabran za premijera, Ramuš Haradinaj je odabrao Tiranu. Posle susreta sa Haradinajem, albanski premijer Edi Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je "Albanija spremna da podrži Kosovo na putu ka integracionim procesima" u EU i NATO i da će Tirana "snažno podržati dijalog Prištine i Beograda", prenosi ATA.

- Kosovo se suočava sa dosta izazova koji su pred njim poput integracije u EU i NATO ili uspostavljanja oružanih snaga, stoga je Albanija voljna da podrži Kosovo na putu ka integracionim procesima, kao i da igra aktivniju ulogu ka međunarodnom priznavanju Kosova i članstvu u međunarodnim organizacijam - rekao je Rama.

Foto: kryeministri-ks.net

Kako je Albanija članica NATO, jasno je nastojanje Prištine da preko Tirane izdejstvuje formiranje Vojske Kosova, jer je iz Brisela ponovo upućena poruka da je tako nešto moguće samo kroz ustavne promene, kojima predstavnici Srbia oštro protive.

Odmah za Haradinajem na put je krenuo i Hašim Tači. On je juče boravio u Vatikanu, gde ga je u privatnu posetu primio poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja. Vatikanu, inače, ne priznaje jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Foto: president-ksgov.net

Kako je prenela RTK 2, Tači je papu obavestio o "konsolidovanju kosovske države, o suživotu među različitim zajednicama i verama".

Obavestio je papu o dijalogu Beograda i Prištine radi, kako je rekao, "izgradnje dobrih susedskih odnosa, normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja".

Međutim, Tači se tu ne zaustavlja. On je otputovao u SAD, gde će ga u Beloj kući dočekati potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Majkl Pens.

Navedno je da će na ovom sastanku Tači "zatražiti nastavak američke podrške jačanju međunarodne subjektivnosti, ekonomskom razvoju Kosova i procesu evro-atlantskih integracija".

Printskrin: Vlada Crne Gore

Tači će, kaže se u saopštenju, zatražiti i "uključivanje SAD u poslednju fazu procesa dijaloga" Beograda i Prištine, "kao garanta mira i stabilnosti u regionu".

Sa glavnim sponzorom dijaloga, šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini sastao se ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli.

Oni su u Briselu razgovarali o evropskim integracijama Kosova, viznoj liberalizaciji i dijalogu Beograda i Prištine.

- Visoka predstavnica je istakla da je sa novom vladom Kosovo u mogućnosti da napreduje u ispunjavanju dva preostala uslova za viznu liberalizaciju, a to su ratifikacija sporazuma o demarkacije granice s Crnom Gorim i napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - navedeno je u saopštenju iz kabineta Federike Mogerini.

Foto: European Union

Nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU, šef kosovske diplomatije je izjavio da je svojim sagovornicima u Briselu preneo da u narednom periodu neće biti demarkacije sa Crnom Gorom.

- Trenutno se nalazimo pred izazovom koji moramo da prevaziđemo i nađemo novi izlaz. Vidim da ima prostora da se radi na novoj alternativi, a da se zaobiđe demarkacija. Mi znamo da moramo u jednom trenutku da zvaršimo pitanje demarkacije, ali to ne možemo sada da uradimo. Treba da pronađemo adekvatan trenutak - izjavio je Pacoli u Briselu.

Kosovo je jedina teritorija na Zapadnom Balkanu čijim građanima su i dalje potrebne vize da bi ušli u Šengenski prostor.

U izjavi za Telegraf.rs, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun kaže da je očito da su predstavnici vlasti u Prištini krenuli u diplomtsku ofanzivu posle poraza u vezi sa članstvom u Interpolu.

Printskrin: Telegraf

- Definitivno imaju plan diplomatskih aktivnosti. Sa kojim ciljem, to ćemo tek videti. Svakako da bi želeli da pokrenu sa mrtve tačke proces daljeg međunarodnog priznanja tzv. države Kosovo, ali se možda radi i pokušaju da se dobije podrška za njihove planove u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom - kaže Drecun i dodaje:

- Nesumnjivo da su im ovo teški udarci i oko Interpola i oko UNESKO i da od Srpske liste zavisi vlada, odnosno da će morati da se formira Zajednica srpskih opština, tako da ove posete služe i u unutarpolitičke svrhe da prikažu kako kreću u dodatne aktivnosti, te da će imati podršku svojih međunarodnih partnera.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    29. septembar 2017 | 14:44

    Pa zar je taj "svet" samo Vasington, Tirana i Brisel,,,

  • Sibin

    29. septembar 2017 | 20:31

    Pa ljudi se bore za svoje interese a nasi se takmice ko ce vise da ukrade,zato smo tu gde jesmo!!!

  • Desha

    1. oktobar 2017 | 13:38

    ...a u studiju se makljaju,smejurija od...teritorije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA